Aikuisten ja nuorten välisessä vuorovaikutuksessa tuntuu tällä hetkellä kuohuvan monissa paikoissa: nuoret toimivat jollain tapaa tyhmästi ja aikuisten puuttumisen keinot tuntuvat olevan hakusessa – ja lopputuloksena kaikilla on jollain tapaa paha mieli.

Esimerkiksi huhtikuussa Espoon Juvanmalmilla toimintailtojen aikana huomattiin, että nuorilla on valtava aikuisten nälkä. He kaipaavat aikaa pysähtyä, rauhoittua ja jutella. Kiireettömästi kuuntelevista aikuisia vaikuttaa olevan pulaa. Erityisesti täysi-ikäistyneiden nuorten kanssa pitkille keskusteluille oli tarvetta.

– Nuoret kaipaa sitä huomiota kotoa, vaikka välillä tuntuu että työntävät pois. Jos kotoa ei saa niin hakevat muualta. Aikuisten tulee olla läsnä! Nuoret tarvitsevat turvallisia aikuisia ympärilleen ja jos niitä ei ole, niin huomio haetaan niiltä ei-turvallisilta, kommentoi Walkers-bussin kasvattaja Mika Rouvinen.

Tavoitteena Juvanmalmilla oli edistää nuorten ja aikuisten välistä vuorovaikutusta. Tiiviimmin työskenneltiin mopoikäisten nuorten kanssa. Vuorovaikutuksen edistämisen tarpeeseen kohdistettuja yksittäisiä keikkoja on kevään aikana toteutettu myös Salon Perniössä ja Pornaisissa Walkers-bussin avulla. Tällöin bussi on mahdollistanut eri ikäisten kohtaamisen ns. neutraalilla maaperällä ja ohjatusti. Kolmessa eri toimintaillassa on yhteensä 106 nuorta ja 62 aikuista kohdannut toisensa vuorovaikutuksen merkeissä.

 

Puolueeton taho sanoittamassa tunteita puolin ja toisin

Nuorten lisäksi aikuisetkin kaipaavat kuuntelijaa kokemuksilleen nuorten kanssa toimimisesta. On todettu, että nuorten ja aikuisten välisessä vuorovaikutuksessa on hyödyksi eri osapuolille, että tilanteessa on puolueeton taho sanoittamassa asioita ja tunteita puolin ja toisin. Usein on myös hyväksi, että selvitetään nuorten tarkoituksia, eikä luoteta olettamuksiin tai siihen, miltä jokin tilanne on näyttänyt.

–Usein lempeällä muistuttamisella myös aikuiset on saatu pohtimaan omia nuoruusvuosiaan ja siihen liittyviä kasvukipuja ja näin voitu käydä keskustelua siitä, millaiset aikuiset olivat merkityksellisiä, toteaa Walkers-bussin ja löytävän nuorisotyön toimintavastaava Eliisa Ahlstedt.

Läsnäoloon ja keskusteluyhteyteen on hyvä kiinnittää huomiota myös kesän aikana, kun kouluun ja harrastuksiin liittyvät turvalliset aikuiskontaktit saattavat jäädä vähemmälle. Murrosikäisten vanhemmille järjestetyistä avoimista vanhempainilloista muistiin kirjoitetut vinkit voivat olla hyvää luettavaa, mistä lähteä liikkeelle.

Walkers-bussin voi kesän aikana bongata nuorten parista Helsingin Elielinaukiolta ja Leppävaaran Sellon ympäristöstä. Bussin lisäksi nuoria kohdataan jalkautuen rannoilla ja puistoissa tai muutoin paikoissa, joissa nuoria kokoontuu ja tarvetta on.

 

 

Lisätietoa Walkers-bussista.      Vanhempainiltojen vinkit

 

 

Walkers-bussi on pääasiassa pääkaupunkiseudulla toimiva nopean reagoinnin työmuoto. Työvälineenä toiminnassa on linja-auto, joka on muutettu nuorisokahvilaksi. Bussin avulla kohdataan alueilla asuvia tai siellä aikaansa viettäviä alle 18-vuotiaita nuoria. Toiminnalla puututaan nuoriin liittyviin, huolta herättäviin ilmiöihin yhteistyössä kunkin alueen toimijoiden kanssa. Bussitoimintaa rahoitetaan STEA-avustuksella.

 

Hae mukaan wapariksi! Walkers-toiminnassa on aina mukana myös aikuisia vapaaehtoisina kohtaamassa nuoria. Seuraava koulutus järjestetään etäyhteyksin 31.8. Voit ilmoittaa kiinnostuksestasi osoitteessa walkers.fi.

”Nuoret tarvitsevat turvallisia aikuisia ympärilleen ja jos niitä ei ole, niin huomio haetaan niiltä ei-turvallisilta.”

Tilaa uutiskirjeemme