Toukokuun vanhempainillan vinkit

ti 17.5. klo 18 Mitä sitten kun nuori tekee jotain tyhmää?

 

Kevään viimeisessä vanhempainillassa keskustelivat poliisit Aleksis Gomes ja Camilla Granqvist Helsingin poliisin ennalta estävästä toiminnasta. Illan aikana pohdittiin, mitä vanhemman olisi hyvä muistaa ennen ja jälkeen sen, jos nuori hölmöilee.

Tiivistetyt vinkit kolmannesta vanhempainillasta:

 1. Pohtikaa tekojen seurauksia ja keskustelkaa etukäteen. Alle 15-vuotias nuori ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta esimerkiksi korvausvelvollisuus jatkuu kehdosta hautaan.
 2. Aikuinen, älä hätäänny. Rauhoita tilannetta. Aikuisen täytyy tarjota kokemus siitä, että elämä jatkuu virheistä huolimatta.
 3. Älä juutu virheisiin. Kasvattaminen pelkillä rangaistuksilla ei toimi. Luottamuksen särkyessä sitä täytyy lähteä kärsivällisesti rakentamaan uudelleen. Nuoren teot voivat olla vääriä tai jopa ”pahoja”, mutta nuori on muutakin kuin aiemmat tekonsa!
 4. Nuorta on tärkeää myös kehua, kun hän uskaltautuu kertomaan aikuiselle rehellisesti, jos on tullut töpättyä tai kaveripiirin käytös huolestuttaa. Kehulla ja kannustamisella varmistat, että nuori uskaltaa puhua sinulle jatkossakin. Rakenna nuoreen hyvä suhde.

Lue vinkit kokonaisuudessaan nettisivuiltamme:

Toukokuun vinkit

Vinkit kokosi harjoittelijamme Siru Uusi-Seppälä vanhempainillan keskustelujen pohjalta.

Kiitos kaikille kevään vanhempainiltoihin osallistuneille!

Kaksi poliisia ja kaksi naista istuu sohvalla naureskellen
Eliisa, Minttu ja NTR:n Juho istumassa sohvilla naureskellen

Vierailevana puhujana huhtikuussa:

Juho Outavaara, nuorisotyöntekijä Vantaan Nuorisotyö Raiteilla -hankkeesta

Huhtikuun vanhempainillan vinkit

to 21.4. klo 18 Mitä sitten kun kotipiha ei enää riitä?

 

”Vanhemmuus vaatii rohkeutta asettaa rajoja.”

Näin tuumasi Juho Outavaara, nuorisotyöntekijä Vantaan Nuorisotyö Raiteilla -hankkeesta kevään toisessa vanhempainillassa. Illan aikana juteltiin murrosikäisten itsenäistymisestä vanhempien näkökulmasta. Puhumassa olivat myös Aseman Lasten Minttu Oinonen ja Eliisa Ahlstedt.

Tässä koottuna illan tärkeimmät vinkit vanhemmille:

 1. Vanhempien on hyvä keskustella nuorten kanssa vapaa-ajasta: Miten sitä vietetään, missä voidaan viettää, kenen kanssa ja millaisina kellonaikoina sekä hyvä on myös yhdessä miettiä nuoren kanssa ketä muita siellä aikaansa viettää.
 2. Hyvä keskusteluyhteys ja luottamus vanhemman ja nuoren välillä helpottavat kun vaikeista asioista pitää keskustella. Vaikeista asioista keskusteltaessa helpotusta tilanteeseen voi tuoda nuorelle osoitettava ymmärrys ja hienovaraisuus.
 3. Kotiintuloajoista kannattaa keskustella nuoren kanssa. Kun nuori kokee tulleensa kuulluksi, voi hänen olla helpompi ottaa vastaan aikuisten näkemys asiasta sekä ymmärtää mihin vanhempien asettamat rajat perustuvat. Pelisäännöistä ja mahdollisista poikkeuksista kannattaa sopia etukäteen nuoren kanssa. Kotiintuloaikojen ei välttämättä tarvitse olla joka päivä samat.
 4. Vanhempien rooli on asettaa myös rajoja sekä pyrkiä pysymään niissä vaikka nuori varmasti niitä testailisikin. Nuoren kanssa kannattaa myös käydä keskustelua siitä, miten nuori perustelee asioita kavereilleen. Voisiko esim. vanhemmasta tehdä ”pahiksen”, jotta nuori säilyttää kasvonsa kotiinlähdön hetkellä.
 5. Nuorille on annettava/osoitettava tieto että vanhemmat ovat tukemassa ja auttamassa heitä silloinkin esim. kun he ovat mokanneet. Nuoret tarvitsevat myös vahvistusta toivosta ja siitä, että asiat usein kuitenkin järjestyvät kaikesta huolimatta.

Nämä vinkit kokosi harjoittelijamme Aniso Adow vanhempainillan keskustelujen pohjalta.

Kevään viimeinen vanhempainilta järjestetään etäyhteyksin ti 17.5. Tervetuloa mukaan!

Lisätietoa kevään vanhempainilloista

Maaliskuun vanhempainillan vinkit

ti 22.3. klo 18 Mitä sitten kun lapsestani tulee murkku?

 

”Kaikki ei tule menemään, niin kuin itse olit ajatellut.”

Näin totesi Suomen Vanhempainliiton Ville Koikkalainen kevään ensimmäisessä vanhempainillassa. Illan aikana juteltiin murrosiästä kehitysvaiheena vanhempien näkökulmasta. Puhumassa myös Aseman Lasten Minttu Oinonen ja Eliisa Ahlstedt.

Tässä koottuna illan tärkeimmät vinkit vanhemmille:

 1. Tunne ja tutustu nuoreesi. Murrosikä muuttaa nuorta, joten tutustu nuoreesi yhä uudestaan ja uudestaan.
 2. Vanhemman omat verkostot ja tuki ovat tärkeitä. Etsi ympäriltäsi muita murrosikäisten vanhempia, joiden kanssa voit pohtia vaativia tilanteita ja jakaa elämää murkun vanhempana.
 3. Jos sinulla herää huoli, niin älä jää huolesi kanssa yksin. Apua voi hakea niin perheelle, itselleen kuin nuorelle koulun ammattilaisilta, nuorisotoimesta, järjestöistä ja muista nuorille suunnatuista palveluista omasta kunnasta.
 4. Yhteinen aika on tärkeää, vaikka yhteisen ruokapöydän ääressä tai jutellen harrastuksiin viedessä.
 5. Mieti haluatko olla oikeassa vai haluatko olla onnellinen? Jokaiseen taisteluun ei kannata lähteä, ja ajoituskin on pohdittava oikein, jotta viesti menee perille asti.

 

Lisätietoa kevään vanhempainilloista

 

 

Puhujina tapahtumassa olivat

 

Ville Koikkalainen, Suomen Vanhempainliitto

Yhteisötyön asiantuntija, Chillisti mukana! -hanke

 

 

Nuori huutaa suu ammollaan

Syksyn vanhempainillan vinkit

Saman aiheen ympärillä käytiin keskustelua myös syksyn vanhempainillassa. Vinkit löytyvät täältä.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry