Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, joka perustuu aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. Walkerseja toimii kiinteästi tällä hetkellä Helsingin lisäksi kuudella paikkakunnalla, ja nyt touko-kesäkuun aikana toimintansa starttaa kolme uutta Walkers-paikkakuntaa: Kuopio kesäkuussa, Savonlinna ma 10.5. ja Lahti pe 7.5 

Paikkakunnilla Walkers-toimintaa on toki tehty ennenkin esimerkiksi Walkers-autojen eli Wautojen toimintajaksoina, mutta nyt kysymyksessä on kiinteämmän, kokovuotisen toiminnan aloittaminen. Kuopiossa ja Savonlinnassa Walkers-toimintaa aiotaan tehdä liikkuvalla menopelillä, nuorten kohtaamispaikaksi muokatuilla matkailuautoilla. Lahdessa toiminta perustuu kivijalkatoimintaan eli omaan kiinteään kohtaamispaikkaan. Toiminta aloitetaan kaikilla paikkakunnilla koronarajoitusten puitteissa kokoontumisrajoitukset huomioiden. 

 

Kissa, Norppa ja Walkers Lahti 

Kuopiossa Kissaksi nimetty matkailuauto aloittaa vähitellen toukokuun aikana tehden aluksi kouluvierailuja. Kesäkuun alusta lähtien Walkers-toimintaa aloitellaan jalkautumalla kaduille ja nuorten suosimiin ajanviettopaikkoihin viitenä päivänä viikossa. Kuopiossa toiminnasta vastaa kaupungin nuorisotyö. 

Savonlinnassa Norpaksi nimetty matkailuauto aloittaa Walkers-toiminnan 10.5. alkaen kolmena päivänä viikossa. Toiminta alkaa Kuopion tavoin jalkautuvalla työllä Norpan toimiessa työntekijöiden tukikohtana. Savonlinnassa toiminnasta vastaa kaupungin nuorisotyö. 

Walkers Lahti avataan kauppakeskus Trion läheisyyteen osoitteeseen Vesijärvenkatu 20 tarjoten nuorille turvallisen vapaa-ajanviettopaikan. Kohtaamispaikka avataan nuorille vähitellen koronarajoitusten puitteissa, mutta toiminta alkaa jo jalkautuvalla työllä perjantai- ja lauantai-iltaisin pe 7.5. alkaen. Lahdessa toiminnasta vastaa Lahden diakonialaitos merkittävänä yhteistyökumppaninaan kaupungin nuorisotyö. 

 

Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua 

Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua ja tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaille nuorille. Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta. Toimintaa voidaan toteuttaa niin sisä- kuin ulkotiloissa, perinteisten Walkers-kahviloiden lisäksi muun muassa nuorten kohtaamispaikoiksi muunnetuissa menopeleissä, kadulla, kouluissa jne. Toimiva kokonaisuus voidaan luoda paikkakuntakohtaisesti paikalliset olosuhteet huomioiden esimerkiksi nuoria ja turvallisia aikuisia yhteenkokoavan kohtaamistilan ja jalkautuvan työn yhdistelmällä. 

Walkers-toiminnassa toimitaan matalan kynnyksen periaatteella, ja aikuiset kohtaavat nuoria hyvällä ja reilulla asenteella. Walkerstoiminnassa nuoret voivat viettää aikaa kaveriporukalla, yksin tai turvallisten aikuisten seurassa. Tarvittaessa nuorille tarjotaan syvällisempää tukea ja ohjausta elämäntilanteeseensa. 

Koulutettujen ammattilaisten rinnalla Walkers-toiminnassa on aina vapaaehtoisia, turvallisia aikuisia. Vapaaehtoiset ovat nuoruuden veteraaneja: ihmisiä, jotka ovat jo selvinneet omasta nuoruudestaan, mutta muistavat vielä millaista se oli. Waparit työskentelevät Walkerseissa nuoriso-, kasvatus-, tai sosiaalialan ammattilaisten rinnalla. Heidän tärkein tehtävänsä on olla nuorille läsnäolevia, turvallisia aikuisia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi korttipelien pelaamista, kahvittelua, kuulumisten kysymistä – arkisia asioita. 

Lisätietoja: 

  • Kuopio: Jade Jauhiainen, nuorison ohjaaja, Kuopion nuorisopalvelut, p. p. 044 718 26 93 
  • Savonlinna: Samuli Tuikkanen, nuoriso-ohjaaja, Savonlinnan vapaa-aikatoimi, p. 050 4654548Kia Lämsänuoriso-ohjaaja, p. 044 417 4283 
  • LahtiSuvi Salomaa, Walkers-toimintavastaava, Lahden diakonialaitos, p. 040 643 2091 
  • Aseman Lapset ry: Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, p. 040 777 8683 

 

Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille WalkerseilleWalkers-toimintaa toteuttavat yhteistoimintasopimuksen allekirjoittaneet taustayhteisöt eli kunnat, kaupungit, seurakunnat tai yhdistykset. Toiminta täydentää paikallista nuorisotyötä, ja on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta.  

Aseman Lapset ylläpitää Helsingin keskustassa sijaitsevaa Walkers Helsinkiä, pääkaupunkiseudulla toimivaa Walkers-bussia sekä muualla Suomessa operoivia viittä omaa Walkers-autoa: Puumaa, Tiikeriä, Pantteria, Leijonaa ja IlvestäKuopion Kissa ja Savonlinnan Norppa ovat kaupunkien omassa omistuksessa. Järjestö palvelee Walkersejaan monin eduin, jotka helpottavat työn tekemistä ja lisäävät toimintaresursseja. Walkers-tavaramerkin omistaa Aseman Lapset ry.  

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. www.asemanlapset.fi 

Lisää uutisia

ASEMAN LAPSETTytön paidassa lukee Rödberge, pojan paidassa lukee Kallio.
20.10.2021
Jokaisesta myydystä kaupunginosapaidasta tilitetään 10 euroa lyhentämättömänä Aseman Lapset ry:n toiminnan tukemiseen. 
KATUSOVITTELUViisi ihmistä istuu pöydässä ja katsoo kameraan.
18.10.2021
Helsingin Sovittelijat ry on vapaaehtoissovittelijoiden muodostama yhdistys, jonka toiminta päättyi viime keväänä. He ovat tehneet lahjoituksen Aseman Lapsille, joka jatkaa ja kehittää katusovittelutoimintaa yhteistyössä nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kanssa.
Walkers Helsinki
15.10.2021
“Työssäni suunnittelen paljon koteja, nyt oli kiva vaihteluksi suunnitella kahvilaympäristö nuorille”, kommentoi Helsingin Walkersin uuden kahvilan sisustussuunnittelija Essi Nádor
ASEMAN LAPSETLapset kävelevät huppu päässä illan hämärtyessä kaupungilla
07.10.2021
Syyskuun lopulla järjestettiin Aseman Lasten avointen vanhempainiltojen ensimmäinen osa. Sen teemana oli nuoren itsenäistyminen ja elinpiirin kasvaminen kodin kulmien ulkopuolelle. Vanhemmissa uusi tilanne saattaa herättää huolta ja kysymyksiä: Uskaltaako esiteini-ikäisen päästää kavereiden kanssa hengailemaan? Millaisia keskusteluja nuoren kanssa olisi hyvä käydä? Miten nuorten vapaa-ajanvietto olisi turvallista?

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry