Wautot ovat liikkuvia nuorisotiloja, jotka tarjoavat nuorille lämpimän tilan ja aikuisten läsnäoloa usein juuri sellaisissa paikoissa, joissa nuoret muutenkin viettävät aikaansa.

Aseman Lapset omistaa tällä hetkellä neljä Wautoa, jotka on nimetty ja teipattu kissaeläimiksi. Puuma, Tiikeri, Leopardi ja Pantteri suuntaavat paikallisen nuorisotyön käyttöön paikkakunnille, joissa halutaan kokeilla pyörien päällä liikkuvaa nuorisotyötä.

Puuman alkuvuosi on sujunut hienosti Turun seudulla. Turun arkkihiippakunta myönsi Maarian seurakunnan nuorisotyölle ja Walkers-auto-toiminnalle Arkkipooki-palkinnon. Yhteistyössä Maarian seurakunnan kanssa toiminnasta vastaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän diakoniakeskus. Wauton avulla esimerkiksi diakonian ruokajaossa on kohdattu nuoria aikuisia ja saatu hyviä kontakteja eri tilanteissa oleviin perheisiin.

Länsirannikolta Puuma suuntaa kesäksi pohjoiseen. Se pääsee osaksi nuorten mielenterveyttä tukevaa matalan kynnyksen työtä, kun Kainuun Mielenterveys ry:n Nuorimieli-toiminnassa pilotoidaan mieliauto-toimintaa.

Tiikeri on tällä hetkellä Liperissä, jossa on tuettu koulunuorisotyön välituntitoimintaa ja vahvistettu syksyllä uutena työmuotona aloittanutta liikkuvaa työtä sekä Ylämyllyllä, Viinijärvellä että muilla kylillä. Liperissä on vahva wapariporukka mukana ja yhteistoiminnallisuus näkyy vahvasti heidän arjessaan. Tiikerin kesäsuunnitelmat varmistuvat hiukan myöhemmin.

Leopardi on toiminut Ahvenanmaalla jo vuoden verran. Sen kevät ollut epäonninen, ja erinäisten vikojen vuoksi se on ollut pitkän aikaa huoltotauolla. Ahvenanmaalta Leopardi siirtyy jo kolmanneksi kesäkseen Paraisille. Kesätoiminta on koettu siellä todella hyväksi, ja tulevan kesän myötä yksi kokonainen yläkouluikäryhmä on saanut olla mukana Wauto-toiminnassa.

Pantteri on liikkunut syksystä asti Sipoossa, jossa toimintakausi on kohtapuolin päättymässä. Pantterin kesälomakohde ei ole vielä selvillä, mutta syksyllä se siirtyy Kristiinankaupunkiin.

Kaikilla paikkakunnilla nuoret ottavat Wautot iloisina vastaan. Toiminnalle on tarvetta, ja Walkers-autotoiminnan vaikuttavuudesta kertoo myös vasta julkaistu Uutisvuoksi-lehden artikkeli. Imatralla onnistunut Wauto-kokeilu on johtanut Walkersin perustamiseen ja oman Jaguaari-Wauton hankintaan. Toiminnalla on saatu aikaan merkittäviä tuloksia. Turvallisuuden tunne Imatralla on parantunut, pitkälti Walkers-toiminnan ansiosta. Näin arvioidaan Imatran hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen vuosiraportissa, uutisoi Uutisvuoksi 13.3.2024.

Wautojen syksyn suunnitelmat ovat vielä auki. Wautot kääntävät ajovalojaan mielellään esimerkiksi uusille alueille Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Satakunnan suuntiin, mutta muutkin kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan! Jos liikkuva nuorisotyö kiinnostaa ja sille olisi alueellanne tarvetta, olettehan yhteydessä Walkers-autokoordinaattoreihin!

Kysy lisää!

Tuomo Kantele

Tuomo Kantele

Walkers-autokoordinaattori, kouluttaja
  • Walkers Suomi
  • Walkers-autot
Roy Pietilän profiilikuva

Roy Pietilä

Walkers-autokoordinaattori, kouluttaja / koordinator & utbildare, Walkers-bilen
  • Walkers Suomi
  • Walkers-autot

Tilaa uutiskirjeemme