Avoimen vanhempainillan aikana jaetut ammattilaisten vinkit aihetta pohdiskeleville vanhemmille:

 

  1. Kotipihan ei kuulukaan riittää, se on normaalia jo esimurkkuikään kuuluvaa kehitystä.
  2. Pikkulapsiajan jälkeen murkkuaika ei varsinaisesti tuo vanhemmalle helpotusta, erilaisuutta arkeen kylläkin.
  3. Keskusteluyhteyden säilyttäminen on tärkeää, tällöin kuprut ja kolhutkin voidaan selvittää.
  4. Murkkuikäinen on muutoksen myllerryksessä monenlaisten asioiden kanssa. Esimerkiksi aivot kehittyvät voimakkaasti ja vaikuttavat monin tavoin siihen, miten nuori arjen tilanteissa pystyy toimimaan.
  5. Toiminta- ja ratkaisumallien pohtiminen etukäteen kannattaa. Tällöin nuori voi ratkaista asian ns. itse. Tai nuori tietää saavansa kyydin kotiin, jos viimeinen bussi ennätti mennä, syystä tai toisesta.
  6. On tärkeää, että nuori aina uskaltaisi soittaa kotiin tai turvalliselle aikuiselle.
  7. Tärkeää on, ettei aikuinen pelkää ottaa puheeksi kiusallisia tai vaikeita asioita, esim. Päihteiden käyttöä tai mielenterveyden teemoja.
  8. Muista, että vanhempikin tarvitsee omaa aikaa ottaa happea ja purkaa tunteita.

  

”Nuoruus on hienoa aikaa, kun koetaan mielettömiä tunteita ekaa kertaa. On siistiä, että oma lapsi on nuoruusikäinen”, muistuttaa keskustelua alustamassa ollut Minttu OinonenFriends-ohjelman suunnittelija-kouluttaja Aseman Lapsilta.

Espoon Nuorisotyö Raiteilla -hankkeesta Ville Sirviö puolestaan kannustaa 112-sovelluksen lataamiseen, jotta tarvittaessa nuori saa hälytettyä apua paikalle, vaikkei tarkalleen tietäisi missä juuri silloin on.

“Harvoin sitä itsekään tarkalleen tietää minkä kadun risteyksessä kaupungilla liikkuu. Sovelluksen paikannusominaisuus on todella kätevä, varsinkin jos nuoret liikkuvat uusilla alueilla”, komppaa Eliisa Ahlstedt, löytävän nuorisotyön toimintavastaava Aseman Lapsilta.

Sirviö ja Ahlstedt ovat jalkautuvan nuorisotyön ammattilaisia, jotka kohtaavat nuoria päivittäin liikenteen solmukohdissa pääkaupunkiseudulla. Oinonen puolestaan kouluttaa lasten ja nuorten kanssa toimivia ammattilaisia tunne- ja vuorovaikutustaitojen saralla Friends-ohjelman mukaisesti.

 

Vanhempien vinkit muille vanhemmille

Keskusteluun osallistuneet vanhemmat kaipailivat yläasteikäisten nuorten vanhempien kanssa vertaistukea. “Kannattaa pyytää lasten kavereiden ja kaverien vanhempien puhelinnumerot, vaikka se olisi kuinka noloa”, kommentoi eräs osallistuja.  

Toinen puolestaan vinkkasi vanhempainyhdistyksiin kuulumisesta: “Ehdottomasti liputan koulun vanhempainyhdistyksen toimintaan kuulumista. Ja sitä, että on tosi tärkeää että (luokan) vanhemmat tuntevat toisensa, tai että heillä on ainakin mahdollisuus saada toisiinsa yhteys. Ennemmin tai myöhemmin tulee tilanne, kun yhteyttä tarvitsee.” 

 

 

 

Seuraava avoin vanhempainilta järjestetään to 28.10. klo 18–19.30 aiheenaan “Mitä sitten kun nuori tekee jotain tyhmää?”. Kurkkaa tästä tapahtuman tarkemmat tiedot ja ilmoittaudu mukaan! 

Keinuja puistossa

Syyskuun lopulla järjestettiin Aseman Lasten avointen vanhempainiltojen ensimmäinen osa. Seuraavan vanhempainillan 28.10.  Mitä sitten kun nuori tekee jotain tyhmää? -tapahtuman tiedot löytyvät tapahtumakalenterista.

 

Tilaa uutiskirjeemme