Nuorisoväkivallan paneeli veti katsomon täyteen

Vaikutimme nuorisomyönteisempään yhteiskuntaan, pidimme tietoiskuja vanhemmille teinien aivojen kehitykseen ja nuoruuteen liittyen sekä osallistuimme useampaan paneeliin.

Yleisömenestys aiheella ’Miksi 13-vuotias haluaa tappaa?’ toi esiin nuorisoväkivallan monia puolia. Koulukiusaamista – kouluväkivaltaa – kokee jopa 39 000 lasta viikoittain. Paneelissa nuorisorikollisuuden ja nuorten väkivallan asiantuntijat etsivät ratkaisuja siihen, miten kouluväkivallalle ja nuorten väkivallalle saadaan stoppi sekä miten väkivallan juurisyihin voidaan puuttua.

Keskustelemassa Yhteisvastuun kanssa järjestetyssä tilaisuudessa olivat oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto, Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä ja tiimipäällikkömme Heikki Turkka. Juontajana loistava Riku Rantala!

Katso paneeli MTV Katsomosta.

Kolme ihmistä keskustelee vihreässä ympäristössä, keskimmäinen selin kameraan punaisessa SuomiAreena-paidassa.
Viisi ihmistä seisoo rivissä poseeraamassa kuvaajalle.

Nuorisoväkivaltaan liittyvässä paneelissa keskustelemassa olivat tiimipäällikkömme Heikki Turkka oikeustieteen professori Suvianna Hakalehto, erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä ja Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taponen. Juontajana Riku Rantala.

Iltalehdessä Heikki Turkan haastattelu

Aseman Lasten tiimipäällikön Heikki Turkan mukaan nuorten väkivaltaa pystyttäisiin ehkäisemään, jos kotona aikuilla olisi enemmän aikaa lapsille ja varhaiskasvatuksessa ja koulussa tarpeeksi resursseja.

Turkan mukaan merkittävä syy nuorisoväkivallan lisääntymiseen ilmoitusvelvollisuuden muutoksen lisäksi on myös se, että aikuiset ovat vähentyneet lasten arjesta. Turkka on nähnyt sen 35 vuoden työuransa aikana Aseman Lapsissa, lastensuojelussa ja kouluissa.

– Koulusta ja päiväkodista nipistettiin. Lapset, jotka eivät osaa siinä arjessa toimia, heistä alettiin tehdä syntipukkeja jo pienestä. Ei ole aikuisia, jotka pitäisivät sylissä vaikka silloin, kun muita lapsia puetaan. Jos vaikka pienellä lapsella on ADHD, hänet sysätään syrjään.

Heikki lähettää Petteri Orpon hallitukselle terveisiä, että varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisevään työhön kannattaa nyt satsata.

Lue Iltalehden uutinen

Tietoiskuja vanhemmille nuoruudesta ja koulukiusaamisesta

Vanhemmille jaettiin vinkkejä hälyisämmässä paikassa kuulokkeiden avulla, jolloin liikenteen tai muu melu ei häirinnyt tietoiskujen kuulemista. Heikki Turkka jakoi vieraidensa kanssa tietoutta teini-iästä ikävaiheena ja vanhemmat saivat kysyä kysymyksiä. Kiitos vieraina olleille lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkariselle, toimittaja Tero Karhulle, Niceheartsin Johanna Sjöholmille ja piispa Mari Leppäselle.

Toiset tietoiskut toivat nuorisovälivaltaa ja koulukiusaamista kokeneen Miisa Lohen ajatuksia ja vinkkejä aikuisille esiin. Tärkeimpänä oppina sieltä ehkä se, ettei leimattaisi nuorta heti ensimmäisen kuprun kohdalla. Siitä helposti tulee nuoren ja kaikkien mielessä itseään toteuttava ennustus, mikä ei anna vaihtoehtoja toimia tosin ja korjata virhettään. Haastattelijana toimi Mari Siren.

Pinkin teltan sisällä istuu kaksi ihmistä mikrofonien kanssa, edessä tuoleilla yleisöä kuulokkeet päässä.

Piispa Mari Leppänen keskustelemassa Heikki Turkan kanssa nuoruudesta.

Kaksi naista istuu mikkien kanssa pinkin teltan sisällä haastattelutilanteessa.

Kokemustaustainen projektityöntekijämme Miisa Lohi Mari Sirenin haastateltavana nuorisoväkivallasta ja koulukiusaamisesta.

Ohjelmamainos tietoiskuista SuomiAreenassa.

Yhdessä Yhteisvastuun kanssa järjestetyt tietoiskut vanhemmille toteutettiin keskiviikkona ja torstaina Liikekulman sisäpihalla.

Aseman Lapset on Yhteisvastuun kotimaan kumppanina vuonna 2023. Yhteisenä tavoitteena on tukea nuorisoväkivallan ehkäisyä.

Julia ja Tomas vieraina paneeleissa

Näiden ohjelmien lisäksi olimme vieraina päihdekuntoutuksen tulevaisuuden paneelissa ja sovittelun paneelissa.

Stop Huumeille ry järjesti paneelin päihdekuntoutuksen nykytilasta ja tulevaisuudesta. Keskustelua käytiin sekä poliittisesta, ammatillisesta että kokemuspohjaisesta tulokulmasta. Mukana oli Aseman Lasten Tomas Luoto.

Katso paneeli Katsomosta

Sovittelua kasvun kipupisteissä –paneelissa oli mukana Aseman Lasten Julia Saarholm. Asiantuntijat  keskustelivat, mistä nuorten pahoinvoinnin ja kiusaamisen osalta kannattaa olla huolissaan ja millaisia keinoja sovittelu tarjoaa näihin tilanteisiin.

Sovittelupaneeli Katsomossa

Kiitos paljon mukana olleille ja keskusteluihin uppoutuneille!

Viisi ihmistä istuu paneelissa lavalla katsoen kameraan, iso kuvaruutu taustalla.

Suomen Sovittelufoorumin järjestämän paneelin panelistit valmiina aloittamaan. Kuvaaja: Minna Komi

Kuusi ihmistä istuu lavalla rivissä panelisteina.

Stop Huumeille ry:n paneeli järjestettiin kauppakeskus Puuvillan lavalla, missä mukana oli projektityöntekijämme Tomas Luoto.

Tilaa uutiskirjeemme