Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään tänä vuonna 20.–26.11.2023. Viikon teemana on jokaisen lapsen oikeus hyvinvointiin. Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. myös liputetaan lapsille.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen tarkoitus on turvata jokaiselle lapselle hyvän elämän edellytykset. Lapsen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät: elinolot, kohtelu, terveys, perheen tilanne ja toimeentulo, osallisuuden kokemus ja yhteiskunnan tarjoama suojelu. Jokainen aikuinen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että lapset ja nuoret voivat hyvin ja saavat onnellisen elämän.

Lapsen oikeuksien viikko 20.–26.11.2023 kutsuu meitä kaikkia kiinnittämään erityistä huomiota lasten ja nuorten hyvinvointiin niin rakenteellisella ja poliittisella tasolla kuin arjen toimissamme.

Aseman Lapsissa paneuduttiin kuluvana vuonna syvällisemmin lasten ja nuorten oikeuksiin. Pohdimme YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kautta sitä, miten hyvin oikeudet toteutuvat nuorten arjessa.

Samalla haastoimme sekä itsemme että muut toimijat pohtimaan sitä, missä asioissa me aikuiset olemme onnistuneet, mitä epäkohtia oikeuksien toteutumisessa havaitaan ja miten niitä voitaisiin yhdessä ratkaista.

Toteutimme vuoden aikana Nuorten oikeuksia edistämässä -kirjoitussarjan, jossa julkaisimme kuukausittain katsauksen yhteen artiklaan.  Eri toimintamuodoissamme työskentelevät ammattilaiset pääsivät vuorollaan pohtimaan valittua lasten ja nuorten oikeutta. Sarja on luettavissa nettisivuillamme:

  • Lasten ja nuorten oikeudet ovat aikuisten velvollisuuksia – näkyykö tämä tarpeeksi arjessa? (Julia Saarholm)
  • Oikeus käydä koulua (Nkiru Ikegwuonu)
  • Lasta ja nuorta on suojeltava huumeilta (Pietro Saari)
  • Oikeudet kuuluvat jokaiselle lapselle ja nuorelle (Roy Pietilä)
  • Lakia rikkonutta nuorta on kohdeltava ihmisarvoisesti ja ikä huomioiden (Tomas Luoto )
  • Oikeus lepoon, leikkiin, vapaa-aikaan ja taiteeseen (Virpi Roponen)
  •  Lasta on suojeltava väkivallalta, välinpitämättömältä kohtelulta ja hyväksikäytöltä (Emmi Wallin)
  • Oikeus ilmaista mielipiteensä ja saada tietoa (Jessica Hakala)
  • Oikeus kasvuun ja elämään (Gabriela Langinauer)

Sarjaan – ja samalla työntekijöidemme lapsuuskuviin – voit tutustua täällä: https://asemanlapset.fi/nuorten-oikeuksia-edistamassa/

Lisäksi olemme tuottaneet aiheesta kaksi podcastia, jotka julkaistaan lähipäivinä:

Kaikkien podcastien linkit tulevat verkkosivuillemme pian.

Henkilökunnallemme järjestettiin vuoden aikana myös koulutuksia aiheesta: keväällä Suvianna Hakalehto koulutti järjestöä lasten ja nuorten oikeuksista sekä syyskaudella Helsingin etsivien sosiaaliohjaajien johdolla paneuduttiin lastensuojelulain ilmoitusvelvollisuuteen ja palvelutarpeen arviointiin.

Toiminnoistamme erityisesti Friends-toiminnassa nostettiin esiin nuorten mielenterveyttä ja mielen hyvinvoinnin merkitystä pitkin vuotta.

Aseman Lapset ry on mukana kansallisessa lapsen oikeuksien viestintäverkostossa, jonka kannanotto löytyy täältä: Lapsen oikeuksien päivän kannanotto 2023

 

Lapsen oikeuksien päivän kannanotto 2023

Kansalliseen lapsen oikeuksien viestintäverkostoon kuuluu laaja joukko valtion toimijoita sekä lapsi- ja nuorisojärjestöjä. Verkostoa koordinoi Lastensuojelun Keskusliitto ja ohjaa lapsiasiavaltuutettu.


 

Nuorten oikeuksia edistämässä

Tilaa uutiskirjeemme