Pasila-hankkeessa tehdään töitä rikoksilla oireilevien alaikäisten nuorten kanssa. Hankkeen työntekijät kulkevat nuoren rinnalla ja tukevat häntä läheis- ja ammattilaisverkostojen kanssa. Tavoitteena on tukea nuorta elämän eri osa-alueilla ja rikoskierteen katkaisussa.

Helsingin poliisin nuorisoryhmä ohjaa Pasila-hankkeeseen nuoria, jotka ovat tehneet toistuvasti rikoksia ja joiden arvioidaan hyötyvän nuorisotyön ammattilaisten tuesta. Nuorisoryhmässä toimivien Oma Poliisien asiakkaat osallistuvat hankkeeseen omalla ja huoltajiensa suostumuksella.

Pasila-työ on intensiivistä avotyöskentelyä, joka kohdentuu nuoren vapaa-aikaan. Nuorilla voi olla taustalla huonoja kokemuksia viranomaisista ja muista aikuisista, joten luottamuksen rakentaminen on edellytys työlle. Pizzan, kuntosalin tai muun arkisen tekemisen äärellä luodaan suhde nuoreen. Kun luottamus on syntynyt, monelle nuorelle on tärkeää viettää aikaa luotettavien aikuisten kanssa ja saada heihin yhteys tarvittaessa nopeastikin, myös virka-ajan ulkopuolella. Moni huoltajakin kokee tärkeänä sen, että vaikeassa tilanteessa on joku tai muutamakin ihminen, joihin voi olla tarvittaessa yhteydessä.

Pasila-työntekijät tekevät nuorten kanssa koulutehtäviä, auttavat työ- ja asuntoasioissa, kuuntelevat parisuhde- ja perhehuolia, ovat myös mukana esimerkiksi oikeudenkäynneissä ja vierailevat tutkintavankeudessa olevien nuorten luona vankilassa. Työskentely on pitkäjänteistä ja kestää yleensä vuosia. Vuodesta 2018 lähtien Pasila-hankkeessa on ollut mukana yli 20 nuorta, joista suurimman osan kanssa työskennellään edelleen.

Nuorten ja poliisin lisäksi toimitaan yhdessä nuoren läheisverkon, lastensuojelun ja esimerkiksi eri oppilaitosten sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat myös muun muassa Helsingin kaupunki, Suomen Nuorisolääkärit ry sekä Helsingin seudun erilaiset oppijat (HERO) ry. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2021 ja sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Pasila-hanke on osa STEA:n Arvokas-avustusohjelmaa.

Kysy lisää!

Heikki Turkka

Heikki Turkka

tiimipäällikkö, Katusovittelu, K-0 ja Pasila

Nina Liuko

kasvattaja, Pasila-hanke

Jari (Hune) Raikunen

projektikoordinaattori, Ripa-hanke

Timo Kyllönen

kouluttaja, Pasila-hanke, K-0-hanke
Tomas Luoto

Tomas Luoto

projektityöntekijä, Pasila-hanke

Ajankohtaista

KATUSOVITTELUViisi ihmistä istuu pöydässä ja katsoo kameraan.
18.10.2021
Helsingin Sovittelijat ry on vapaaehtoissovittelijoiden muodostama yhdistys, jonka toiminta päättyi viime keväänä. He ovat tehneet lahjoituksen Aseman Lapsille, joka jatkaa ja kehittää katusovittelutoimintaa yhteistyössä nuorten kanssa toimivien ammattilaisten kanssa.
ASEMAN LAPSETMokan mittainen -podcast-sarja
09.09.2021
Voiko mokaamisesta oppia jotain? Onko mokaaminen sallittua? Ajatuksia ja kokemuksia niin mokaamisesta kuin onnistumisistakin nuorten parissa tehtävässä työssä. Podcast-sarja on Aseman Lapset ry:n Bunkkeritiimin kokeilu, ja mokien kautta, askel kerrallaan kehitämme podcastien sisältöä ja kuuntelun mukavuutta.
ASEMAN LAPSET
07.09.2021
Projektityöntekijä Pietro Saaren kirjoitussarja työstään rikoksilla ja päihteillä oireilevien nuorten kanssa työskentelystä. Niistä haasteista ja onnistumisista, joita Pietron oma tausta tuo työhön sekä parityömallista ammattilaisen rinnalla.
ASEMAN LAPSETKaupungilla kävelevien nuorten jalkoja. Kuvituskuva.
12.05.2021
Oletko sinä ehdokas, joka pystyy uskottavasti nostamaan päätöksentekoon nuorten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kehittämiskohteita? Kauttamme voit kuulla myös niiden nuorten ääntä, joka helposti jää julkisessa keskustelussa kuulumatta.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry