Pasila-hankkeessa tehdään töitä rikoksilla oireilevien alaikäisten nuorten kanssa. Hankkeen työntekijät kulkevat nuoren rinnalla ja tukevat häntä läheis- ja ammattilaisverkostojen kanssa. Tavoitteena on tukea nuorta elämän eri osa-alueilla ja rikoskierteen katkaisussa.

Helsingin poliisin nuorisoryhmä ohjaa Pasila-hankkeeseen nuoria, jotka ovat tehneet toistuvasti rikoksia ja joiden arvioidaan hyötyvän nuorisotyön ammattilaisten tuesta. Nuorisoryhmässä toimivien Oma Poliisien asiakkaat osallistuvat hankkeeseen omalla ja huoltajiensa suostumuksella.

Pasila-työ on intensiivistä avotyöskentelyä, joka kohdentuu nuoren vapaa-aikaan. Nuorilla voi olla taustalla huonoja kokemuksia viranomaisista ja muista aikuisista, joten luottamuksen rakentaminen on edellytys työlle. Pizzan, kuntosalin tai muun arkisen tekemisen äärellä luodaan suhde nuoreen. Kun luottamus on syntynyt, monelle nuorelle on tärkeää viettää aikaa luotettavien aikuisten kanssa ja saada heihin yhteys tarvittaessa nopeastikin, myös virka-ajan ulkopuolella. Moni huoltajakin kokee tärkeänä sen, että vaikeassa tilanteessa on joku tai muutamakin ihminen, joihin voi olla tarvittaessa yhteydessä.

Pasila-työntekijät tekevät nuorten kanssa koulutehtäviä, auttavat työ- ja asuntoasioissa, kuuntelevat parisuhde- ja perhehuolia, ovat myös mukana esimerkiksi oikeudenkäynneissä ja vierailevat tutkintavankeudessa olevien nuorten luona vankilassa. Työskentely on pitkäjänteistä ja kestää yleensä vuosia. Vuodesta 2018 lähtien Pasila-hankkeessa on ollut mukana yli 20 nuorta, joista suurimman osan kanssa työskennellään edelleen.

Nuorten ja poliisin lisäksi toimitaan yhdessä nuoren läheisverkon, lastensuojelun ja esimerkiksi eri oppilaitosten sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat myös muun muassa Helsingin kaupunki, Suomen Nuorisolääkärit ry sekä Helsingin seudun erilaiset oppijat (HERO) ry. Hanke toteutetaan vuosina 2018–2021 ja sitä rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Pasila-hanke on osa STEA:n Arvokas-avustusohjelmaa.

Kysy lisää!

Heikki Turkka

Heikki Turkka

tiimipäällikkö, Katusovittelu, K-0 ja Pasila

Nina Liuko

kasvattaja, Pasila-hanke

Jari (Hune) Raikunen

kasvattaja, Pasila-hanke

Timo Kyllönen

kouluttaja, Pasila-hanke, K-0-hanke

Ajankohtaista

ASEMAN LAPSETAseman Lasten Mikko Riiheläinen ja yhteistyökumppanit jalkautumassa kauppakeskus Triplassa.
16.03.2021
Nuoret tarvitsevat nyt kipeästi turvallisten aikuisten läsnäoloa! Seuraamme viranomaisten ohjeita, ja toimimme ne huomioiden yhdessä kuntien, muiden järjestöjen ja esimerkiksi poliisin kanssa nuorten tarpeisiin vastaten.
ASEMAN LAPSETHelsingin kaupunkisiluetti, etualalla junaraiteita ja ratapiha, taustalla kirkontorneja.
16.03.2021
Helsingissä toimivat järjestötahot ovat yhteistyössä kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa aloittaneet yhteistyökoordinaation, jolla parannetaan palveluiden tarjonnan ja tarpeiden kohtaamista vallitsevissa olosuhteissa. Koronatalkoilla tavoitellaan erityisesti lapsia, nuoria ja huoltajia, joilla korona ja poikkeusolot ovat pahentaneet arkea ja siitä selviytymistä.
PASILA-HANKEKolme Pasila-hankeen työntenkijää istuvat sohvalla ja näyttävät iloisilta.
24.02.2021
Aseman Lapset ry on kokeillut syksystä 2020 alkaen kokemusasiantuntijuuden mahdollisuuksia osana Pasila-hankettaan. Pasila-hankkeessa keskitytään nuorten pitkittyneiden rikoskierteiden katkaisuun monialaisesti yhteistyössä Helsingin poliisilaitoksen nuorisoryhmän sekä lastensuojelun kanssa.
ASEMAN LAPSETLapsuudenrakentajat -podcastin logo, jossa mikrofoni
16.02.2021
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön eli Itlan podcastissa käsitellään nuorten väkivaltaa ja sen syitä. Lapsuuden rakentajat -podcastin jaksossa keskustellaan siitä, että väkivaltaisen käytöksen taustalla voi olla esimerkiksi traumakokemuksia ja kysytään, miten erityistä tukea tarvitsevia nuoria voitaisiin auttaa paremmin.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry