Pasila-toiminnassa tehdään töitä rikoksilla oireilevien alaikäisten nuorten kanssa. Työntekijät kulkevat nuoren rinnalla ja tukevat häntä läheis- ja ammattilaisverkostojen kanssa. Tavoitteena on tukea nuorta elämän eri osa-alueilla ja rikoskierteen katkaisussa.

Helsingin poliisin nuorisoryhmä ohjaa Pasila-toimintaan osallistuvia nuoria, jotka ovat tehneet toistuvasti rikoksia ja joiden arvioidaan hyötyvän nuorisotyön ammattilaisten tuesta. Nuorisoryhmässä toimivien Oma Poliisien asiakkaat osallistuvat hankkeeseen omalla ja huoltajiensa suostumuksella.

Pasila-toiminta on intensiivistä avotyöskentelyä, joka kohdentuu nuoren vapaa-aikaan. Nuorilla voi olla taustalla huonoja kokemuksia viranomaisista ja muista aikuisista, joten luottamuksen rakentaminen on edellytys työlle. Pizzan, kuntosalin tai muun arkisen tekemisen äärellä luodaan suhde nuoreen. Kun luottamus on syntynyt, monelle nuorelle on tärkeää viettää aikaa luotettavien aikuisten kanssa ja saada heihin yhteys tarvittaessa nopeastikin, myös virka-ajan ulkopuolella. Moni huoltajakin kokee tärkeänä sen, että vaikeassa tilanteessa on joku tai muutamakin ihminen, joihin voi olla tarvittaessa yhteydessä.

Pasila-työntekijät tekevät nuorten kanssa koulutehtäviä, auttavat työ- ja asuntoasioissa, kuuntelevat parisuhde- ja perhehuolia, ovat myös mukana esimerkiksi oikeudenkäynneissä ja vierailevat tutkintavankeudessa olevien nuorten luona vankilassa. Työskentely on pitkäjänteistä ja kestää yleensä vuosia. Vuodesta 2018 lähtien Pasila-toiminnassa on ollut mukana yli 20 nuorta, joista suurimman osan kanssa työskennellään edelleen.

Nuorten ja poliisin lisäksi toimitaan yhdessä nuoren läheisverkon, lastensuojelun ja esimerkiksi eri oppilaitosten sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Pasila-toiminnan yhteistyökumppaneina toimivat myös muun muassa Helsingin kaupunki, Suomen Nuorisolääkärit ry sekä Helsingin seudun erilaiset oppijat (HERO) ry. Toimintaa toteutettiin hankemuotoisena vuosina 2018–2021. Toimintaa rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Pasila-toiminta on osa STEA:n Arvokas-avustusohjelmaa.

Kysy lisää!

Heikki Turkka

Heikki Turkka

tiimipäällikkö, Katusovittelu, K-0 ja Pasila

Nina Liuko

kasvattaja, Pasila-hanke

Timo Kyllönen

kouluttaja, Pasila-hanke
Tomas Luoto

Tomas Luoto

projektityöntekijä, Pasila-hanke

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry