Olen nyt vuoden päivät ollut töissä Aseman Lapset ry:ssä ja voisin vähän kirjoittaa kokemuksistani palveluista ja menetelmistä, joita on nuorten kanssa käytetty ja joissa on pyöritty. Nämä ovat omia mielipiteitäni aiheesta.

.
Mitähän sitä sanoisi palveluista? Sinällään palvelut meidän maassa ovat loistavia, mutta eivät täydellisiä. Kun puhutaan työssäni kohtaamille nuorille tarkoitetuista palveluista, löytyy myös paljon parannettavaa. En puhu nyt nuorista, jotka silloin tällöin juovat pari kaljaa tai näpistävät tikkarin lähimarketista. Puhun nuorista, jotka oireilevat toistuvasti käytöksellään ja rikoksilla. Nuorista, joista lähes kaikilla on vakavia traumoja, ja jotka ovat tippuneet peruspalvelujen ulottumattomiin.

Sinällään heillekin palvelut ovat ajatuksen tasolla oikein hyvät, mutta koska nämä nuoret eivät luota viranomaisiin tai yhteenkään muuhunkaan aikuiseen, palvelut eivät heitä kohtaa.

Näiden nuorten kanssa pitää tehdä sitä pientä ekstraa, näiden nuorten kanssa on ihan turha pelkästään istua palavereissa ja neuvoa mitä tehdä. Nämä nuoret tarvitsevat pitkäjänteistä rinnalla kulkemista ja esimerkin näyttämistä. Kun luotto aikuisiin ja viranomaisiin on mennyt, se ei palaudu taikaiskusta, vaan pieni pala kerrallaan pitkäjänteisellä työskentelyllä.

Ja täytyy tähän sanoa, että palvelun laatu on myös paljon kiinni siitä, millainen työntekijä sattuu nuoren kohdalle. Toiset on valmiita tekemään paljonkin, kun taas toiset piiloutuu niin sanotusti rakenteiden taakse – ja sen pitäisi muuttua.

Sama koskee menetelmiä, joita nuorten kanssa käytetään. Tuntuu, että joka ammattilaisella on se oma ja ainoa oikea menetelmä, mutta kun näitä menetelmiä aletaan käyttää nuoren kanssa liian aikaisessa vaiheessa, ne eivät toimi. Kun tutustutaan ja luodaan luottamus ensin rauhassa, on aivan sama mitä menetelmää nuoren kanssa käyttää, sillä silloin ne toimii niin kuin pitää. Ainoa oikea ”menetelmä” näiden nuorten kohdalla on rakkaudellinen ja kiireetön kohtaaminen, yhdessä oivaltaminen ja osallistaminen.

 

 

 

Ripa-hankkeessa ehkäistään nuorten rikos- ja päihdekierteiden syvenemistä yhdistämällä koulutettujen kokemusasiantuntijoiden ymmärrystä ammatilliseen toimintaan nuorten parissa.

Pietro Saari

Pietro Saari

projektityöntekijä

Ripa-hanke

Tilaa uutiskirjeemme