Sarjan edellisessä osassa pohdin, millaista on kasvaa kahden kulttuurin vaikutuspiirissä. Tällä kertaa aiheena on Vain yksi nuoruus.

Aikuisilla tuntuu olevan kasvavaa huolta nuoruudesta ja siihen liittyvästä kipuilusta. Aihe nousee esiin niin mediassa ja kahvipöytäkeskusteluissakin. Omassa sovittelutyössäni aikuisten huoli, niin omista kuin muistakin nuorista, näkyy monina tunteina kuten suruna, voimattomuutena tai suuttumuksena. Aikuiset ovat usein turhautuneita nopeasti muuttuvasta nuoruudesta, koska eivät aina tiedä, mikä olisi paras keino tukea omaa nuorta.

Nuoret toilailevat tai päätyvät tekoihin, jotka eivät jälkikäteen ajateltuina olekaan hyviä ideoita. Näin on ollut aina. Viime viikolla minulle sattui tähän liittyen hauska kohtaaminen kauppakeskuksen hississä. Toisesta kerroksesta hissin kyytiin astui vanhempi mies kävelykepin kanssa. Hän väläytti minulle pienen virneen. Mies kertoi, kuinka he lapsina olivat Stockmannilla kiusaamassa hissityttöjä kavereiden kanssa, kuinka heille suututtiin ja heidät poistettiin kauppakeskuksesta. Heitä itseään tapahtumat naurattivat.

Miehen kerronta sai hymyn huulille ja piirsi mielikuvan pojankoltiaisista, jotka ovat 1960-luvulla härnänneet kauniita hissityttöjä. Jäin kuitenkin miettimään, etteivät tietyt asiat vuosien aikana muutu. Nuorten maailmaan on aina kuulunut elämyshakuisuus ja sitä kautta rajojen kokeileminen. Näitä poikia nauratti mutta tyhmät teot voivat myös jäädä painamaan mieltä. Nuori voi jäädä kantamaan syyllisyyttä aiheuttamastaan tilanteesta. Jos syyllisyyttä ei pureta, voi se jäädä varjostamaan arkea pitkäksi aikaa.

Sovittelussa nuorella on mahdollisuus purkaa omaa oloaan ja kertoa miksi päätyi tekoon. Samalla hän saa mahdollisuuden korjata asian. Nuoren kohtaaminen aidosti kuunnellen lisäämättä syyllisyyden tunnetta ja antamalla mahdollisuuden tilanteen korjaamiseen on tärkeä osa teon sovittamista. Teko voi olla tyhmä, nuori sen takana kaikesta huolimatta arvokas. Tämä on tärkeää kasvun kannalta. Ja tämä jokaisen aikuisen pitäisi muistaa.

Nuoruus on ollut varmasti omalla tavallaan haastavaa kaikkina aikoina. Tässä ajassa kuitenkin monet paineet ovat kovat. Yhä nuorempana pitäisi osata tehdä valinnat opintojen suhteen. Moni nuori kokee, että koko ajan on kiire jonnekin. Mahdollisuuksia on paljon mutta entä jos valitseekin väärin? Some aiheuttaa ulkonäköpaineita ja ruokkii jatkuvaa muihin vertailua. Nuoruudessa pitäisi olla lupa kokeilla ja hapuilla. Lupa luottaa siihen, että oma polku kyllä lopulta löytyy, joskus isojenkin mutkien kautta.

Some ja netti luovat paljon mahdollisuuksia mutta kääntöpuolena käytännössä kaikki tieto on yhä nuorempien saatavilla. Maailman tilanne on koko ajan luettavissa, tosi-tv-sarjat syöttävät ahdistavaa materiaalia ja sosiaalinen media syöttää jatkuvasti ärsykkeitä. Netin syövereissä nuorten on usein vaikea hahmottaa, mikä on totta ja monet käyttävät valheellista tietoa surutta omiin tarkoitusperiinsä. Eksyksissä olevat nuoret ovat erityisen alttiita lähtemään mukaan kyseenalaisiinkin yhteisöihin, jos he eivät muualta saa tarvitsemaansa hyväksyntää.

Nuoruus on pohja aikuisuudelle. Mitä turvallisemman nuoruuden ihminen saa, sitä tasapainoisempi aikuinen hänestä yleensä kasvaa. Jokaisella on vain yksi nuoruus, ja haluamme olla tekemässä siitä mahdollisimman turvallisen.

Me Aseman Lapsissa teemme yhteistyössä monen muun toimijan kanssa töitä lasten ja nuorten turvallisen arjen puolesta. Viemme tunnetaito-opetusta päiväkoteihin ja kouluihin, kohtaamme nuoria kaduilla, kauppakeskuksissa ja kohtaamispaikoissa, työskentelemme koulukiusaamisen, väkivallan ja rikosoireilun kierteiden katkaisemiseksi, tuemme vanhempia kasvatustehtävässä, kuuntelemme ja olemme aidosti läsnä.

___

Lue lisää katusovittelusta.

Olen Anne Toivonen ja työskentelen kouluttajana Aseman Lapset ry:n katusovittelu-toiminnassa.  Ennen katusovitteluun siirtymistä ehdin tehdä noin kymmenen vuotta töitä nuorten parissa, josta suurimman osan kadulla. Sovittelun maailmaan kouluttauduin vuonna 2017.

Katusovittelijan päiväkirjassa tutustutaan sovitteluun, katusovitteluun sekä omiin kokemuksiini nuorten parissa toimimisesta. Blogitekstien tarkoitus on lisätä ymmärrystä rikosten taustalla olevista syistä ja siten edistää rikoksilla oireilevien nuorten hyvinvointia. Teksteissä käsitellään sovittelun merkitystä sekä tärkeitä ajankohtaisia asioita, joihin sovittelun kautta voidaan vaikuttaa.

Anne Toivosen profiilikuva

Anne Toivonen

kouluttaja, Katusovittelu
  • Katusovittelu
  • Nuorten rikos- ja konfliktityö

”Teko voi olla tyhmä, nuori sen takana kaikesta huolimatta arvokas. Tämä on tärkeää kasvun kannalta. Ja tämä jokaisen aikuisen pitäisi muistaa.”

Lisää blogitekstejä

Tilaa uutiskirjeemme