Olemme viime aikoina suunnitelleet yhteisiä projekteja tiimikaverini Miisan ja Walkers-nuorisotyöntekijä Kiirun kanssa. Eräänä iltana menimme Helsingin Walkers-kahvilaan miettimään yhteistyökuvioita. Ajatuksenamme oli löytää nuori, joka haluaisi kertoa tarinansa ja innostuisi kirjoittamaan meidän kanssamme blogia.

Kuin taikaiskusta viereemme istui tyttö, joka kuuli suunnitelmista ja innostui kirjoittamisesta. Tässä teille yhden tytön tarina:

.

”Synnyin Venäjällä. Isäni kuoli mun ollessa kolmevuotias. Muutimme äidin kanssa Itä-Suomeen, jossa äiti aloitti koulun ja minä eskarin. Eskarin ja ala-asteen aikana kävin paljon Venäjällä sukulaisten luona. Koulussa minua kiusattiin. Reissut Venäjälle ja ongelmat koulussa johtivat sosiaaliviranomaisten huolestumiseen, jonka seurauksena äiti päätti, että muutamme toiselle paikkakunnalle.

Uudessa koulussa kiusaaminen jatkui sekä fyysisesti että henkisesti. Vanhat kaverit jäivät ja uusia oli vaikea löytää. Kiusaaminen jatkui koko ala-asteen ajan. Minua haukuttiin mm. ryssäksi ja esimerkiksi kuristettiin.

Ylä-asteella kiusaamisesta ja lapsuuden traumoista johtuen alkoivat myös mielenterveysongelmat. Aloin viillellä itseäni ja samaan aikaan alkoi syömishäiriöni. Minusta tuntui, etten ollut tarpeeksi hyvä ja että kaikki toivoivat minun kuolevan. Minulla oli itsetuhoisia ajatuksia enkä halunnut olla olemassa. Kaikki oli vaikeaa ja se ei ollut sitä mitä halusin. Tuntui, että olin muille vain vaivana. Tuntui, että ainut ratkaisu olisi tappaa itseni.

Noihin aikoihin minut otettiin ensimmäistä kertaa tosissaan ja ohjattiin psykiatrille. Äidin halu salata perheemme asioita, kuten omaa juomistaan, johti siihen, että psykiatrilla käyminen oli yhtä tyhjän kanssa. Suunnittelin jopa itsemurhaa. Asioiden mennessä vain huonompaan suuntaan päätin muuttaa Helsinkiin, joka oli rohkea loikka kohti tuntematonta.

Ajattelin, että muutto Helsinkiin olisi uusi alku ja pystyisin luomaan itseni uudestaan. Oma asunto, oma elämä eikä kukaan kyselemässä tai huutamassa. Sitä että teen kaiken väärin tai että olen kauhea lapsi tai huora. Ajattelin myös, että kaikki ongelmani jäisivät maagisesti äitini eli kaiken pahan luo. No, eivät ne jääneet.

Ensimmäisenä vuotena teeskentelin, että kaikki oli hyvin. Mielenterveys kuitenkin meni huonommaksi ja suhteet vanhoihin ystäviin sekä perheeseen eivät toimineet. Aloin käyttämään päihteitä ja harrastin irtosuhteita.

Silloin, ihan lukuvuoden alussa koulukaverini vei minut ensimmäistä kertaa Walkersiin. Siellä tutustuin moneen ihanaan ihmiseen. Sain sieltä apua ja turvallisten aikuisten juttuseuraa, jota niin kovasti kaipasin. Kävin siellä viikoittain ja yhdessä siellä ratkottiin ongelmiani.

Halusin jakaa kokemukseni, koska tuntuu siltä, että nykypäivänä joka ikinen nuori ja jopa lapsi käy läpi asioita, joita heidän ei pitäisi. Meidän odotetaan olevan aikuismaisia iästämme huolimatta. Hyvin monet aikuiset ihmiset siirtävät omat traumansa lapsilleen, ja tätä jatkuu niin pitkään, kunnes joku sen tajuaa lopettaa.

 

PS. Ihan jokaisen on hyvä tiedostaa, että kauneimman ja leveimmän hymyn taakse piiloutuu joskus rankka tarina selviytymisestä. Over and out.

Kiitos tarinasta eräälle rohkealle tytölle.

Terve! Nimeni on Pietro Saari ja työskentelen projektityöntekijänä Aseman Lapset ry:ssä. Toukokuussa 2021 aloitin työt kokoaikaisena Ripa-hankkeessa, ja aloitan samalla pienimuotoisen kirjoitussarjan työstäni rikoksilla ja päihteillä oireilevien nuorten kanssa. Niistä haasteista ja onnistumisista, joita oma taustani työhön tuo sekä parityömallista ammattilaisen rinnalla.

Minulla on taustallani 20 vuotta kestänyt rikos- ja päihdekierre, joka on alkanut jo noin 10-vuotiaana. Olen ollut sijoitettuna ja alkoholisti-isän vaikutuksessa koko lapsuuden. Nykyään olen raitis, olen ollut jo useamman vuoden.


Ripa-hankkeessa ehkäistään nuorten rikos- ja päihdekierteiden syvenemistä yhdistämällä koulutettujen kokemusasiantuntijoiden ymmärrystä ammatilliseen toimintaan nuorten parissa.

Ripa-hankkeessa Laurea-ammattikorkeakoulun KEIJO-koulutuksen käyneet rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiantuntijat toimivat nuoria kohtaavien eri alojen ammattilaisten työpareina. Tavoite on löytää uusia keinoja nuorten toistuvaan rikos- ja päihdekäyttäytymiseen pureutumiseen sekä muutostahdon vahvistamiseen ja ylläpitoon.

Tilaa uutiskirjeemme