Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Mikään päivä ei ole samanlainen ja se työssäni onkin kiehtovaa. Päivääni sisältyy yksilöohjausta, joka voi olla ja liittyä ihan mihin vaan, mikä vie nuorta eteenpäin. Olen saanut olla mukana monissa nuorten isoissa elämäntapahtumissa. Muutoissa, nuoren asunnon sisustamisessa, sekä päihdekuntoutuspolkuja edistämässä sekä saattamassa kuntoutukseen. Olen ollut myös nuoren tukena eri virastoissa asioidessa sekä vienyt nuorille koronapotilaille hävikkiruokakasseja.

Päivät ovat todella erilaisia ja nuorilähtöisiä. Teemme sitä, mikä palvelee nuorta juuri sillä hetkellä ja tulevaisuudessa. Jalkaudun myös FUTU-auton kanssa eri paikoihin. Välillä Elsa-koirani, joka rakastaa kaikkia ihmisiä, jalkautuu mukanani. FUTUn jalkautuminen tarkoittaa sitä, että parkkeeraan auton keskeiselle paikalle ja laitan ns. ständin pystyyn, eli pöydät ja tuolit ja meillä on yleensä jaettavana jotakin herkkua, joita Stadin ruoka-apu on meille lahjoittanut. Jalkaudun myös eri organisaatioihin.

Millaista yhteistyötä teet Aseman Lasten kanssa?

Teen yhteistyötä vahvasti Helsingin Walkers-kahvilan kanssa. Meillä on ollut yhteisiä tapahtumia, ollaan jalkauduttu Valo-Valmennusyhdistyksen etsivien kanssa Walkers-kahvilaan ja tulemme jalkautumaan yhdessä Walkerslaisten kanssa eri paikkoihin. Olemme myös työskennelleet joidenkin nuorten yksilötyössä työparina. Yhteistyö on sujunut todella hyvin ja on ollut ilo tehdä yhteistyötä niin osaavan ja motivoituneet porukan kanssa.

Mikä on työssäsi parasta?

Ehdottomasti parasta työssäni on se, kun näkee nuoren oivalluksia ja saavutuksia. Yhteiset tapahtumat ja retket ovat myös aina tosi antoisia. Pidän myös hanketyöskentelystä, koska siinä saa kehittää toimintaa, kokeilla mikä toimii ja mikä ei. Joka päivä itse opin paljon, itseni kehittäminen onkin minulle tärkeää. Parasta ovat myös osaavat, innostavat ja ammattitaitoiset työkaverit ympärillä.

Entä haastavinta?

Byrokratia, palveluihin pääsy, ne välillä harmittavat. Kun on se hetki, että nuori olisi motivoitunut, eikä pysty edistämään asiaa.

Miksi yhteistyötä kannattaa tehdä?

Yhteistyö on välttämätöntä sosiaalialalla. Moniammatillisesti saadaan kokonaisvaltainen apu nuorelle oikea-aikaisesti.

Entä onko siinä haasteita?

Yhteistyö vaatii jatkuvaa työtä ja myös aikaa, jotta myös yhteistyökumppanit tietävät missä mennään. Walkers-kahvilan kanssa meillä esimerkiksi on ollut jo pidempään säännölliset palaverit, joissa käydään läpi yhteistyökuviot. Mikä toimii ja missä on vielä parannettavaa. Mielestäni se on malliesimerkki tavoitteellisesta ja hyvin tehdystä yhteistyöstä.

Mikä tämän päivän nuorissa ilahduttaa, mikä huolestuttaa?

Nuoret ovat niin fiksuja ja ajattelevaisia. Huolestuttavaa on se, että heillä on niin kiire aikuistua. Some ja muu media luo paljon mielestäni ihan vääränlaisia ihanteita.

Miten korona-aika on vaikuttanut työhösi?

Ei juuri mitenkään. Nuorissa se on näkynyt lisääntyneenä pahoinvointina.

Millainen olit 15-vuotiaana?

Olin eksynyt nuori. Koin, etten tullut kohdatuksi, eikä kukaan koskaan kysynyt minulta, mitä minulle oikeasti kuuluu. En ehkä ollut sellainen, joka olisi osannut ottaa apua vastaa, kun enpä sitä ollut saanutkaan.

Minulla oli myös ADHD, joten tunsin itseni todella erilaiseksi, enkä tajunnut miksi. Erilaisuus ja yksinäisyys olivat tuttujani nuoruudessani. Ulkopuolisille tämä ei varmasti näyttäytynyt, koska minulla oli kuitenkin kavereita. Yksinäisyys oli vain minun tunteeni.

Olisin tarvinnut elämääni luotettavan aikuisen, jolle olisin voinut puhua, jolta olisin voinut kysyä ja saada tietoa. Nuoruudessani ei kiinnitetty niin paljon huomiota nuoriin, eikä ollut palveluja saatavilla niin kuin tänä päivänä. Ehkä siksi nykyään pidän niin tärkeänä kohtaamista ja sinnikkyyttä nuorten kanssa. Kaikki eivät ole juuri sillä hetkellä valmiita ottamaan apua vastaan, mutta se hetki tulee jossakin kohti, kun sinnikkäästi kertoo, että olen täällä, kun tarvitset. FUTU- nuorissa olen kohdannut monesti tämän ja saanut palautetta nuorelta; kiitos kun jaksoit vaan laittaa viestiä, etkä luovuttanut.

Mitä haluaisit sanoa 15-vuotiaalle sinulle?

Uskalla ottaa apua vastaan, olet juuri hyvä tuollaisena. Kaikki me ollaan erilaisia ja siksi niin ihania!

Mitä haluaisit sanoa tämän päivän 15-vuotiaille?

Ole nuori, ei ole kiirettä aikuisuuteen, sitä olet koko loppuelämäsi. Nauti tästä hetkestä! Sinulla on luotettavia aikuisia ympärillä, he ovat sinua varten. Kukaan ei selviää täällä yksin. Apua voi tarvita monissa eri asioissa ja kannattaa opetella ottamaan sitä vastaan. Se ei tee sinusta yhtään sen huonompaa, vaan päinvastoin. Pidetään toisistamme huolta.

Aseman Lasten ystäväkirja

Yhteistyö on keskeistä kaikessa toiminnassamme. Ystäväkirjassamme esittelemme yhteistyökumppaneitamme eri aloilta ja eri puolilta Suomea.


Nimi: Tuula Tick

Tehtävä: Projektityöntekijä, Creating Positive Future – FUTU-hanke, Valo-Valmennusyhdistys ryFUTU-hanke on käynnissä vielä 2022 vuoden loppuun asti. FUTU-hankkeessa tehdään palveluiden ulkopuolella oleville 16–29-vuotiaille nuorille tulevaisuussuuntautunutta yksilöohjausta. Mennään pienin askelin kohti työ- tai opiskeluelämää, mietitään yhdessä nuoren tulevaisuutta ja millainen olisi mieleinen ja nuoren omannäköinen elämä. Futussa on oma auto, jolla jalkaudutaan eri paikkoihin ja siellä asioidaan nuorten kanssa. FUTU on Metropolian hanke, jossa Valo-Valmennusyhdistys on osatoteuttajana vastuullaan tehdä autotyön-malli. 

Valo-Valmennusyhdistys on valtakunnallinen yhdistys, jolla on pääkaupunkiseudulla paljon erilaista toimintaa nuorille ja aikuisille. Nyt uutena alkaa kuntouttava työtoiminta. Yhdistykseltä löytyy työpajatoiminnan lisäksi Teak, Nuotti, etsivätyö sekä erilaisia hankkeita oppimisen edistämiseen, kokemusasiantuntijuuteen ja seikkailujen sekä purjehduksen avulla arkitaitojen opetteluun. 

https://www.nuorisotakuutalo.fi/helsinki/

Tilaa uutiskirjeemme