Liikkuvina nuorten kohtaamispaikkoina toimivat Walkers-matkailuautot eli wautot toimivat yleensä muutaman kuukauden jaksoissa eri puolilla Suomea. Wautot tukevat paikallista nuorisotyötä ja tavoittavat sellaisiakin nuoria, jotka eivät esimerkiksi pitkien välimatkojen vuoksi käy nuorisotiloilla. Liikkuvan nuorisotyön avulla tuodaan turvallisia aikuisia nuorten arkeen.

Aseman Lasten koordinoimat wautot toimivat paikkakunnilla osana paikallista nuorisotyötä. Paikalliset toimijat saavat koulutuksen wauton käyttöön ja tukea wauto-koordinaattoreilta, ja järjestävät varsinaisen toiminnan itsenäisesti. Monilla paikkakunnilla toimintaa järjestetään esimerkiksi kunnan ja seurakunnan nuorisotyön yhteistyönä.

– Wauto-jakson tärkein tehtävä on tuoda nuorisotyötä näkyväksi sekä nuorille että aikuisille. Haluamme nuorten tietävän, että olemme heitä varten ja kaikki saavat tulla matalalla kynnyksellä mukaan. Toisaalta toivomme myös aikuisten näkevän, että olemme siellä, missä nuoret ovat, Sari Laaki Akaan kaupungin nuorisopalveluista sanoo.

Eri puolilla Suomea liikkuu tällä hetkellä viisi Walkers-autoa, jotka on nimetty ja tuunattu kissaeläimiksi. Niiden ovet ovat auki kaikille nuorille ja monilla paikkakunnilla nuoret voivat kutsua wauton aikuisineen luokseen somekanavien kautta.

Puuma toimii tällä hetkellä Akaassa, Leijona Imatralla ja Pantteri Närpiössä. Tiikeriksi nimetty wauto on toiminut Joensuussa kesäkuulta saakka. Ilves on pärräillyt Kotkan seudulla jo pian kolme vuotta. Kaikkien viiden wauton kausi jatkuu näillä paikkakunnilla joulukuulle asti.

Kuudes wauto on juuri valmistumassa. Se teipataan ja ristitään pian leopardiksi ja se lähtee näillä näkymin toimimaan länsirannikolla: Paraisilla, Hangossa ja Raaseporissa.

– Olisi hienoa, jos nuorten luokse menevän toiminnan kautta voisimme ennaltaehkäistä esimerkiksi päihteiden käytön aloittamista tai vääränlaisiin porukoihin ajautumista. Haluamme olla nuorille helposti lähestyttäviä, Imatran kaupungin nuorten palveluiden tiimivastaava Niina Kupiainen sanoo.

Wautojen toimintaa pyöritetään Aseman Lasten Walkers on Wheels 2 -hankkeessa, jonka viimeiset kuukaudet ovat käsillä. Wautojen tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä osittain auki ja käynnissä on pohdinnat ja neuvottelut tulevien vuosien osalta.

Kysy lisää!

Minna Lahtelan profiilikuva

Minna Lahtela

valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, kouluttaja
  • Walkers Suomi
  • Walkers-autot

Tilaa uutiskirjeemme