Yksi matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnetuista Walkers-autoista eli Wautoista ajelee syksyllä Mustasaaressa ja Vöyrissä. Tämä Pantteriksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Keskiviikkona 8.9. Tiikeri-wauto suuntaa Haminaan ja Puuma-wauto Askolaan. Wautot kiertävät alueillaan joulukuuhun asti. Ilves jatkaa edelleen Kotkan kulmilla.

 

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta.

– On odottava fiilis päästä kokeilemaan tätä työmuotoa! Heti aloittamisen jälkeen perjantaina Valojen yön kaupunkifestivaalin aikaan kierrellään ympäriinsä. Tämä on loistava mahdollisuus murtaa jäätä, päästä pois meidän mukavuusalueelta nuorten reviirille, kertoo nuorisotyöntekijä Markus Lemmetyinen Haminan kaupungin nuorisopalveluista.

– Askolassa on paljon nuoria, jotka jäävät meidän nuorisotoimen palveluiden ulkopuolelle. Ydinkysymyksenä on se, miten nuoret tavoitetaan, kun joka kulmalla ei voi olla omaa nuorisotilaa. Wauto iskee tähän tarpeeseen loistavasti! Toivomme, että tämän jakson aikana saadaan vastauksia siihen, millainen tarve on jalkautuvalla ja liikkuvalla nuorisotyöllä, ja minne mahdollisesti kaivataan nuorisotiloja, kertoo nuoriso-ohjaaja Jari Uutela Askolan kunnan nuorisotoimesta.

Wautojen kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella juuri sen verran kuin omiin aikatauluihin milloinkin sopii.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Askolassa toimintaa operoi ja koordinoi Askolan kunnan nuorisotoimi ja Haminassa Haminan kunta ja seurakunta. Mustasaaressa paikallisena toimijana on Mustasaaren nuorisopalvelut ja Kotkassa Kotkan nuorisotyö. Kuvia kaikista Wautoista löytyy täältä.

 

Lisätietoja:

Paikalliset toimintavastaavat

–   Mustasaari: Julia Nyback, nuoriso-ohjaaja, Mustasaaren nuorisopalvelut, p. 0503098292

–   Hamina: Markus Lemmetyinen, nuorisotyöntekijä, Haminan kaupunki, p. 040 1991 746

–   Askola: Jari Uutela, nuoriso-ohjaaja, Askolan kunta, p. 040 7109 006

–  Kotka: Mikko Kiri, liikkuva nuorisonohjaaja, Kotkan nuorisotyö, p. 040 838 4869

 

Aseman Lapset ry

– ITÄ-SUOMI: Tuomo Kantele, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry., p. 041 3131 148

– LÄNSI-SUOMI: Roy Pietilä, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 4144 748

– Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, Aseman Lapset ry, p. 040 777 8683

 

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.  

 

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund säätiön ja Eevi ja Emil Tannisen säätiön avustuksella. Autot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön, Tradekan Säätiön sekä Brita Maria Renlund säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi   

Tilaa uutiskirjeemme