Yksi matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnetuista Walkers-autoista eli Wautoista ajelee keväällä Haapajärvellä ja Kärsämäellä. Tämä Tiikeriksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Pantteri-wauto puolestaan suuntaa Loviisaan ja Leijona-wauto helmikuun alussa Sodankylään. Puuma oli vikkelin ja starttasi vuoden jo loppiasviikolla Riihimäellä. Wautot kiertävät alueillaan touko-kesäkuuhun asti. Ilves jatkaa edelleen Kotkan kulmilla.

 

Maisemakuvaa Pantteri-wautosta joululomallaan Kokkolan Meripuistossa. Kuvaaja Roy Pietilä.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta.

– Innolla odotetaan Wautoa! Haluamme tavoittaa nuoria, jotka jäävät meidän nuorisotyön palveluiden ulkopuolelle. Wautolla pääsemme ehkä tapaamaa myös mopoilevia nuoria ja osallistumaan kevään isoimpiin tapahtumiin esimerkiksi pääsiäisenä, kertoo nuorisopalvelupäällikkö Marko Laitinen Riihimäen kaupungin nuorisopalveluista.  

Välimatkat ovat se haaste, mihin Wautolla yritetään vastata. Tavoitteena on päästä kohtaamaan nuoria Kärsämäen ja Haapajärven väliin jäävien syrjäkylien toreilla, kouluilla ja pihoilla, siis muuallakin kuin kaupunkien nuorisotiloilla, kuvailee etsivä nuorisotyöntekijä Elina Pietikäinen Jokilaakson Nuorten Tuki ry:stä.

Wautojen kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella.

– Olimme iloisesti yllättyneitä suuresta kiinnostuksesta lähteä vapaaehtoiseksi Loviisaan! Ilmoittautuneita on jo kaksikymmentä, etsivä nuorisotyöntekijä Samir Al-Far kertoo.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Riihimäellä toimintaa koordinoi Riihimäen kaupungin nuorisopalvelut ja Loviisassa kunnan nuorisotyö. Haapamäen ja Kärsämäen osalta toiminnasta vastaa Jokilaakson nuorten tuki ry, Sodankylässä kunnan nuorisotyö ja  ja Kotkassa Kotkan nuorisotyö. Kuvia kaikista Wautoista löytyy täältä.


 

Lisätietoja


Paikalliset toimintavastaavat

–   Riihimäki: Carita Kontio-Keronen, erityisnuorisotyöntekijä, Riihimäen kaupungin nuorisopalvelutp.  040 330 4717

–  Haapajärvi ja Kärsämäki: Mikko Ampula, työvalmentaja, Jokilaakson nuorten tuki ry, p. 050 599 0515 ja Elina Pietikäinen, etsivä nuorisotyöntekijä, p. 050 304 8257

Loviisa: Samira Al-Far, koordinoiva etsivä nuorisotyöntekijä, Loviisan kunta, p. 044 0555885

–  Kotka: Mikko Kiri, liikkuva nuorisonohjaaja, Kotkan nuorisotyö, p. 040 838 4869

Sodankylä: Piia Kaarniemi, nuoriso-ohjaaja, Sodankylän kunta, p. 040 4868003

 

Aseman Lapset ry

– ITÄ-SUOMI: Tuomo Kantele, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry., p. 041 3131 148

– LÄNSI-SUOMI: Roy Pietilä, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 4144 748

– POHJOIS-SUOMI: Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 575 9364

– Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, Aseman Lapset ry, p. 040 777 8683

 


Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.  

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund säätiön ja Eevi ja Emil Tannisen säätiön avustuksella. Autot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön, Tradekan Säätiön sekä Brita Maria Renlund säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi   

Tilaa uutiskirjeemme