Miten pääkaupunkiseudun katukuva on viime viikkoina näyttäytynyt nuorten ajanvieton näkökulmasta? Lue nuorisotyöntekijöidemme havainnoista!

Julkisiin tiloihin suuntautuvan työmme tarkoituksena on olla nuorten saatavilla ja puuttua riskitilanteisiin. Toiminnalla tuetaan nuorten omaehtoista ajanviettoa ja nuoret kohdataan myönteisellä otteella. Viime viikkoina työ on painottunut Helsingissä päärautatieaseman ympäristöön ja Pasilan kauppakeskus Triplaan. Vantaalla puolestaan on jalkauduttu Tikkurilan kauppakeskus Dixiin ja Espoossa Lippulaivaan.

Katukuvassa on korostunut aikuisten päihdeongelmat ja huonovointisuus. Yksittäiset nuoret ottavat toisinaan päihtyneisiin aikuisiin kontaktia eri intressein, osa vain viihdyttääkseen itseään. Näissä tilanteissa käydään keskusteluja oman toiminnan vaikutuksesta turvallisuuteen.

Yleistunnelma nuorten keskuudessa on näyttäytynyt rauhallisena, toki yksittäisiä niin sanottuja rytmiryhmiä on tavattu. He hyötyvät erityisen paljon aikuisten läsnäolosta. Vauhti, vaaralliset tilanteet ja tyhmät ideat jäävät aikuisten läsnäolon myötä useimmiten vähemmälle.

Erityisesti Tikkurilassa on tavattu uusia nuoria: sekä niin sanottua uutta, julkisissa tiloissa ajanviettoaan harjoittelevaa sukupolvea että vanhempia täysi-ikäisyyden kynnyksellä tai sen jo ohittaneita nuoria. Tämä on tyypillinen trendi vuoden vaihtuessa – uusi vuosi, uusia nuoria.

Lastensuojelulaitoksista hatkaavia nuoria on myös tavattu enemmän ja heidät saatu eri tahojen yhteistyöllä palautettua laitoksiin. Hatkaavat nuoret kokevat monia riskejä reissuillansa ja siksi niiden katkaisu eri tahojen yhteistyöllä on niin tärkeää.

Työssä kohdataan nuoria, joiden tilanteet vaativat intensiivisempää työskentelyä. Nuoret voivat esimerkiksi oireilla väkivallalla tai päihteillä. Tällöin yhteistyössä muiden tahojen kanssa pyritään varmistamaan nuorelle tarvittavaa tukea. Jos nähdään tarkoituksenmukaisena, heidän kanssaan voidaan käynnistää esimerkiksi pienryhmätoimintaa. Yhtenä tavoitteena on vaikuttaa koko kaveripiiriin. Tällä hetkellä ryhmiä on käynnissä neljä.

Yhdessä ryhmistä on muun muassa käsitelty mahdollisuuksia vaikuttaa omaan turvallisuuteen, esimerkiksi sitä, missä ja mihin kellonaikoihin aikaa on järkevä viettää. Eräs nuori kertoi itsevarmasti, että hän pärjää kyllä, jos joku tulee ahdistelemaan: ”Puren, potkin ja kynsin ja jos se ei auta, alan puhua Jeesuksesta niin ahdistelijat tylsistyy.” Ikävistä tilanteista selviytymisen keinojen käsittelyä jatketaan…

Lue lisää toiminnasta.

Eliisa Ahlstedtin profiilikuva.

Eliisa Ahlstedt

toimintavastaava, löytävä nuorisotyö, Walkers-bussi & Sawian-hanke
  • Löytävä nuorisotyö ja Walkers-bussi
  • Sawian-hanke

Tilaa uutiskirjeemme