Aseman Lapset ja Helsingin kaupungin nuorisopalvelut yhdessä poliisin kanssa toivovat, että nuoret viettäisivät vapaa-aikaa pienemmissä porukoissa, jotta mahdollisimman monen nuoren illanvietto sujuu turvallisesti.

”Kokoontumisessa, bilettämisessä, hengaaminessa, tutustumisessa ja juhlimisessa ei ole mitään pahaa, mutta aikuisten ja ammattilaisten pitää sanoa tähän muutama mutta: Puistoissa järjestettävien bileiden lieveilmiöitä on niin paljon, että ammattilaiset ovat halunneet järjestää tällaiset minioperaatiot”, kommentoi löytävän nuorisotyön ja Walkers-bussin toimintavastaava Eliisa Ahlstedt.

Nasujaisten osallistujamäärä on toistaiseksi näyttäytynyt huomattavasti pienempänä kuin aiempina vuosina, mutta nöyryyttämistä näkyy edelleen. Ensimmäisenä nasuperjantaina nuoret ja puistot olivat törkyisiä ja ruualla sotkettuja.

Nasujaiset työllistivät niin poliisia kuin nuorisotyötäkin viime viikonloppuna. Pääpaikkoja Helsingissä olivat Alppipuisto, Eiranranta, Munkkiniemen ranta, Rastilan uimaranta, Ruttopuisto, Seurasaari, Tervasaari, Tuomiokirkon portaat ja Tähtitorninmäki.

Helsingin kaupungin nuorisopalvelut yhdessä Aseman Lasten, Suomen Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin sekä Helsingin poliisin Valvonta ja ennalta estävän tiimin kanssa koordinoivat yhteisen operaation, jonka tavoitteena oli lisätä nuorten turvallisuutta, estää liiallisia ylilyöntejä ja varmistaa turvallinen illanvietto. Yhteinen operaatio sujui hyvin ja lisäsi kaikkien turvallisuutta.

Poliisin, Aseman Lasten ja nuorisopalveluiden arvion mukaan nasujaisten osallistujamäärä vaikuttaa pienemmältä kuin aiemmin. Nuoret kuitenkin pitivät hienosti toisistaan huolta ja pyysivät paikalla olleilta aikuisilta apua esimerkiksi liian päihtyneille kavereille.

Nasujaisten päätyttyä palasi myös toinen ilmiö: puistobileet. Nuoret kokoontuivat Kaivopuistoon, jonne kerääntyi arviolta lähemmäs kolme tuhatta nuorta. Niin sanotut puistobileet ovat ilmiö, jolloin eri puolilta pääkaupunkiseutua tulevat nuoret kokoontuvat suurina joukkoina Helsingin puistoihin. Tämä ilmiö alkaa koulujen alettua ja jatkuu parisen kuukautta talvipakkasiin asti. Suuren väkimäärän vuoksi puistobileissä on ollut useita läheltä piti -tilanteita, ja poliisi on joutunut purkamaan joukkokokoontumisia. Helsingin kaupungin nuorisopalvelut toivoo, että nuoret kokoontuisivat pienempiin joukkoihin. Puistojen pimeys ja valtava väkimäärä ei ole turvallinen ajanviettopaikka.

Helsingin nuorisopalveluiden aluepäällikkö Tiina Hörkkö toivoo, että vanhemmat keskustelisivat nuorten kanssa. ”Vanhempien pitää olla tietoisia näistä valtavista nuorisojoukoista, missä ja miten nuoret viettävät aikaansa.” Tiina Hörkkö korostaa, että nuorisotyö haluaa edistää nuorten oikeutta kokoontua ja hengailla. ”Ajan viettäminen kavereitten kanssa kuuluu nuoruuteen ja kasvamiseen. Nuorten pitää saada viettää aikaa yhdessä” sanoo Tiina Hörkkö. Helsingin nuorisopalvelut toivoo, että turvallisuuden vuoksi nuoret kokoontuisivat pienempiin ryhmiin ja jakautuisivat eri alueille.

Helsingin poliisin Valvonta ja ennalta estävän toiminnon komisario Katja Nissinen kertoo, että myös viime perjantaina poliisi joutui tyhjentämään Kaivopuiston järjestyshäiriöiden vuoksi. Poliisin näkökulmasta näyttää siltä, että viimevuotiseen tapaan syksyn puistobileitä järjestetään ja väkimäärä näyttää kasvavan. Poliisi on huolissaan alaikäisten nuorten päihteiden käytöstä. Näissä tilanteissa häiriöitä ja rikoksia on aina –  ja sitä enemmän mitä myöhemmäksi ilta menee.

Nuorisopalvelut yhdessä SPR:n, Aseman Lasten ja poliisin kanssa jalkautuu tänäkin syksynä nuorten suosimille kokoontumispaikoille tarkoituksenaan kohdata ja auttaa nuoria. Tavoitteena on estää järjestyshäiriöitä, onnettomuuksia ja nuorten joutumista rikosten uhriksi. Huoltajien on hyvä muistaa, että jos jotain sattuu, niin yhteydenotto voi tulla myös tuntemattomasta numerosta.

Tiina Hörkkö, Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, p. 050 302 6404
Katja Nissinen, Helsingin poliisi, p. 040 550 1985
Eliisa Ahlstedt, Aseman Lapset, p. 050 500 4426

Aseman Lasten yhteyshenkilö:

Eliisa Ahlstedtin profiilikuva.

Eliisa Ahlstedt

toimintavastaava, löytävä nuorisotyö, Walkers-bussi & Sawian-hanke
  • Löytävä nuorisotyö ja Walkers-bussi
  • Sawian-hanke

Muut yhteyshenkilöt:

Tiina Hörkkö, aluepäällikkö, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Helsingin kaupunki
Puh. 050 302 6404, email tiina.horkko@hel.fi

Mikko Vatka, nuorisoasiainjohtaja, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Helsingin kaupunki
Puh. 040 679 1606, email mikko.vatka@hel.fi

Katja Nissinen, ennalta estävän toiminnon komisario, Helsingin Poliisi
Puh. 040 550 1985, email katja.nissinen@poliisi.fi

Helsingin kaupungin tiedote

Tilaa uutiskirjeemme