Sodankylän aiemmat kokemukset matkailuautolla toteutettavasta kohtaavasta nuorisotyöstä osoittautuivat niin hyviksi, että paikkakunta on päättänyt ostaa Leijona-wauton Aseman Lapset ry:ltä ihan omaan käyttöönsä. Säännöllinen toiminta alkaa paikkakunnalla 25.-26. tammikuuta, ja nyt on aika etsiä mukaan vapaaehtoisia, turvallisia aikuisia. 

– Kokeilimme wautoa muutama aika sitten omalla jaksollaan, ja näyttäisi siltä, että liikkuva menopeli tämänkokoisessa kunnassa on tuloksekas toimintatapa, iloitsee koulunuoriso-ohjaaja Piia Kaarniemi Sodankylästä.

 Walkers-toiminnasta ja Leijona-wautosta vastaavat yhteistuumin Sodankylän kunta ja Sodankylän seurakunta. Menopelillä tehtävä, nuorten luokse menevä kohtaava työ täydentää paikkakunnalla nuorille suunnattuja palveluita.  

– Autosta tulee työväline nuorten tasavertaiseen kohtaamiseen asuipa sitten kirkonkylällä tai sivukylillä, kertoo Kaarniemi. 

 

Nyt etsitään sodankyläläisiä turvallisia aikuisia mukaan vapaaehtoisiksi 

Walkers-toiminta perustuu vapaaehtoisten aikuisten eli Wapareiden nuorille antamaan aikaan ja läsnäoloon. Waparit tekevät rentoa ja merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella ja rinnalla juuri sen verran, kun omiin aikatauluihin milloinkin sopii. Haku Wapariksi ja Waparikoulutukseen on nyt käynnissä. 

 Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua ja tarkoitettu kaikille yli 13-vuotiaille nuorille.  

– Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta. Toimintaa voidaan toteuttaa niin sisä- kuin ulkotiloissa, perinteisten Walkers-kahviloiden lisäksi muun muassa nuorten kohtaamispaikoiksi muunnetuissa menopeleissä, kadulla tai kouluissa. Toimiva kokonaisuus voidaan luoda paikkakuntakohtaisesti paikalliset olosuhteet huomioiden esimerkiksi nuoria ja turvallisia aikuisia yhteenkokoavan kohtaamistilan ja jalkautuvan työn yhdistelmällä, kertoo valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela Aseman Lapsista. 

Walkers-toiminnassa toimitaan matalan kynnyksen periaatteella, ja aikuiset kohtaavat nuoria hyvällä ja reilulla asenteella. Walkers-toiminnassa nuoret voivat viettää aikaa kaveriporukalla, yksin tai turvallisten aikuisten seurassa. Tarvittaessa nuorille tarjotaan syvällisempää tukea ja ohjausta elämäntilanteeseensa. 

Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille Walkerseille. Walkers-toimintaa voivat toteuttaa Aseman Lapset ry:n kanssa yhteistoimintasopimuksen allekirjoittaneet taustayhteisöt eli kunnat ja kaupungit, seurakunnat sekä yhdistykset. Toiminta täydentää paikallista nuorisotyötä, ja on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta. Walkerseja toimii tällä hetkellä noin 15 paikkakunnalla ympäri Suomen.  

Lue lisää vapaaehtoistyöstämme ja hae koulutukseen: www.walkers.fi 

 


Aseman Lapset ry:n perustehtävä on lasten ja nuorten turvallisen kasvun sekä perheiden hyvinvoinnin edistäminen ja syrjäytymisen torjuminen. Järjestön toimintaa ohjaavat avoimuus, inhimillisyys ja läsnäolo, ja sen yhtenä tarkoituksena on lisätä aikuisten läsnäoloa nuorten arjessa.    

 Aseman Lasten luonteeseen kuuluu nopea reagoiminen nuorten elämässä tapahtuviin muutoksiin. Toiminnassa luodaan aktiivisesti kumppanuuksia monenlaisten, joskus yllättävienkin yhteistyötahojen kanssa. Toiminnassa yhtenä lähtökohtana on, että esimerkiksi nuorten päihteidenkäyttö, väkivaltaisuus ja rikokset ovat oireita, joihin aikuisten on tärkeä tarttua. 

 www.asemanlapset.fi 

Asiasta antavat lisätietoja:

koulunuoriso-ohjaaja Piia Kaarniemi p. 040 486 8003, piia.kaarniemi@sodankyla.fi, sekä valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava Minna Lahtela, p. 040 777 8683, minna.lahtela@asemanlapset.fi. 

 

Kuvia Leijonasta: Wauto-kuvia 

Lisää uutisia vekottimista ja Walkerseista

Tilaa uutiskirjeemme