Matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnetut Walkers-autot eli Wautot aloittavat työnsä Turussa 21.4. ja Vaasassa 29.4. Puumaksi ja Pantteriksi nimetyt wautot ovat kaksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Walkers-autosta. Turussa Puuma on paikallisen nuorisotyön apuna elokuun puoleen väliin saakka, Vaasassa Pantteri viihtyy alkukesän ja elokuun käyden heinäkuussa hetken Pietarsaaren seudulla.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta poikkeusoloissa wautotoiminta aloitetaan nuorten ulkokohtaamisilla turvavälit ja hygienia muistaen. Esimerkiksi Vaasassa nuorisotilat ovat olleet kiinni jo pitkään, ja tarve kohdata tuttuja nuorisotyöntekijöitä ja muita nuoria on huutava.

-Pantteri tukee erittäin hyvin poikkeusaikana laajasti tehtyä jalkautuvaa työtä. Olemme havainneet korona-aikana, että tunnistettava liikkumisväline on avainasemassa, vaikka osittain nuoret ovatkin tottuneet ohjaajien omiin autoihin, kertoo nuoriso-ohjaaja Chatarina Fjällström Vaasan kaupungilta.

– Hienoa, että Wauto-kokeilu saadaan nyt toteutumaan! Tavoitteena oli aloittaa toiminta jo viime keväänä, mutta silloin koronan aiheuttama tilanne siirsi aloitusta. Nuorisotyöntekijöiden kanssa on mahdollista tulla juttelemaan mistä vain itseä kiinnostavista asioista tai viettää rennosti aikaa yhdessä pelaillen, kertoo nuorisosihteeri Anni-Reetta Sorell Turun kaupungilta. 

Wautolla täydennetään nuorisotyöllisiä tyhjiöitä, matkailuautolla päästään suoraan sinne, missä nuoret jo ovat. Wautojen kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella juuri sen verran kuin omiin aikatauluihin milloinkin sopii.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Turussa ja Vaasassa toimintaa operoi ja koordinoi kaupungin nuorisotyö.

Lisätietoja:

– Chatarina Fjällström, nuoriso-ohjaaja, Vaasan kaupunki, p. 040 5211 351

– Anni-Reetta Sorell, nuorisosihteeri, Turun kaupunki, p. 050 5546 116, anni-reetta.sorell@turku.fi 

– Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, Aseman Lapset ry, p. 040 777 8683

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. 

 Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund säätiön sekä Eevi ja Emil Tannisen säätiön avustuksella. Autot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön sekä Brita Maria Renlund säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi   

Kuva: Pantteri on Wautoista uusin.

Tilaa uutiskirjeemme