Nuorten huolestuttava liikennekäyttäytyminen on valtakunnallinen ilmiö, johon monet kuntien nuorisopalvelut kaipaavat uusia työtapoja. Kotkassa toteutetaan kuntalaisia osallistava mopohanke vuoden 2022 aikana. Tavoitteena on luoda yhdessä mopoilevien nuorten kanssa suunnitelma ja toteutusmalli, joka edistää nuorten turvallista liikennekäyttäytymistä sekä vähentää mopoilun aiheuttamaa kitkaa kuntalaisten välillä. Hanke alkoi huhtikuussa kotkalaisnuorille tehdyllä ennakkokyselyllä, johon saatiin yli 500 vastausta.  

Ennakkokyselystä suuntaviivoja hankkeelle

– Kyselyn perusteella 55 prosenttia kotkalaisnuorista kertoo, että oma mopo on viritetty. Tämä on tiedossa 80 prosentilla näiden nuorten vanhemmista. Tilanne on huolestuttavaa, varsinkin kun joka toinen mopoilevista nuorista kertoo, että mopoillessa on sattunut jokin onnettomuus, kertoo nuorisotyöntekijä Jenni Rahkonen Kotkan nuorisotoimesta.   

– Tällä hankkeella haluamme vaikuttaa sekä aikuisten että nuorten asenteisiin nostamalla mopoharrastus keskiöön ja luomalla positiivista pöhinää mopoilun ympärille!  

Rahkonen on palkattu hankkeeseen niin sanotuksi mopoagentiksi, joka vuoden loppuun asti tekee 13–18-vuotiaiden nuorten kanssa osallistavia kokeiluja. Mopoagentti kohtaa ja kontaktoi säännöllisesti mopoilevia nuoria liikenteessä Walkers-auton kyydissä. Hankkeeseen on saatu tieliikenteen turvallisuustoiminnan edistämisen valtionavustusta Traficomilta. 

– Kotka haluaa olla rohkea uudistaja. Kokeilemme uutta ja tuomme arvostusta nuorten mopoiluharrastukselle. Tänä vuonna on tarkoitus panostaa liikennekasvatukseen, osana liikkuvan nuorisotyön kehittämistä, kommentoi Pirjo Lamminaho, Kotkan nuorisotoimenjohtaja.  

Kotkalaisia mukaan vapaaehtoisiksi kohtaamaan nuoria

Kotkan kaupungin nuorisotoimi ja Aseman Lapset ry ovat tehneet vuodesta 2019 alkaen tiivistä yhteistyötä Walkers-toiminnan ja liikkuvan nuorisotyön parissa. Mopoilevia nuoria kohdatessa on opittu, että mopoilijat nostattavat monissa aikuisissa negatiivisia tunteita ja mopojen äänet ärsyttävät naapurustoissa. 

– Parhaillaan etsin kuumeisesti rinnalleni lisää vapaaehtoisia moottoriharrastajia ja tuunaajia, jotka ovat valmiita likaamaan kätensä mopojen rassauksessa ja samalla kohtamaan nuoria kanssani. Koulutamme vapaaehtoiset tehtävään kesäkuun aikana. Myös yritykset ja yhdistykset ovat tervetulleita mukaan tukemaan ja tekemään toimintaa kanssamme, Rahkonen kannustaa. 

Mopoilu harrastuksena tukee monipuolisesti taitojen kehittymistä

Omaehtoisen harrastamisen tukeminen nähdään tärkeänä nuorten kasvun ja kehityksen kannalta.  

– Yli neljännes (27 %) kotkalaisnuorista sanoo mopoilun olevan oma harrastus ja meidän aikuisten tehtävä on tukea sitä. Se kehittää monenlaisia hyödyllisiä taitoja kuten taloudenhoitoa, tapahtumien organisointia ja yhteisöllisyytä. Kotkasta saatujen kokemusten pohjalta tavoitteenamme on luoda malli, jota voidaan levittää jatkossa myös muille paikkakunnille, kertoo Minna Lahtela, joka Aseman Lapset ry:ssä vastaa valtakunnallisesta Walkers-toiminnasta. 

Motörisoitua nuorisotyötähankkeessa ovat mukana Kotkan nuorisotoimen lisäksi Aseman Lapset ry:n valtakunnallinen Walkers-toiminta, jonka keskiössä on turvallisten aikuisten tuominen mukaan nuorten arkeen.  

 

Kuvassa: ”Innokkaana ja uteliaana odotan, mitä kaikkia mahdollisuuksia tämä kesä tuo mukanaan”, hankkeen projektityöntekijä Jenni Rahkonen tuumii Walkers-auton edessä.

 

Lisätietoja:    

Jenni Rahkonen, mopoagentti/projektityöntekijä, Kotkan kaupunki p. 0400 407 509  

Pirjo Lamminaho, nuorisotoimenjohtaja, Kotkan kaupunki, p.  040 779 0162  

 

 

Minna Lahtelan profiilikuva

Minna Lahtela

valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, kouluttaja
  • Walkers Suomi
  • Walkers-autot
Sininen logoteksti

Aseman Lapset ry on sitoutumaton valtakunnallinen järjestö, jonka edistää lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on järjestössä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.  

Kotkan Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta (2020-2022). Hanke on rahoitettu pääosin veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi   

 

 

Tilaa uutiskirjeemme