Istun iltaa muutaman ystäväni kanssa. Kaikkien lapset ovat nyt jo niin vanhoja, että liikkuvat näin viikonloppuisin kavereidensa kanssa. Puhelin soi. 

– Haloo, vastaan. 

– Aseman Lapset ry:stä Roposen Virpi täällä terve, Reinon asioissa soittelen. 

– Mooi, vastaan varovaisesti. Kulmani kurtistuvat huolesta. Reinon piti olla kaverinsa luona tuossa naapurissa. Mietin, mihin se on nyt joutunut. 

– Olen nuorisotyöntekijä, me tehdään nuoristyötä kadulla. Ja meillä on täällä semmoinen harmillinen tilanne, että teidän Reino on kaatunut sähköskuutilla. Sovittiin yhdessä Reinon kanssa, että mä soitan teille vanhemmille. 

– Herranjestas, kuinka pahasti on käynyt? Huoli kuristaa kurkkuani ja ajatukset laukkaa tuhatta ja sataa. 

– Ei pahasti, mutta polvissa on vähän vekkiä ja pintanaarmua. Niitä ois hyvä käydä näyttämässä päivystyksessä. 

Huokaisen helpotuksesta. 

– Me ollaan tässä kirjaston kulmilla. 

– Siis missä? Eihän Reinon pitänyt olla edes keskustassa… 

Ymmärrän, et oo ensimmäinen vanhempi joka on yllättynyt. Mutta täällä me nyt kuitenkin ollaan. Pääsettekö hakemaan Reinon? Jos tarvitsee, me voidaan auttaa hänet terveyskeskukseen. 

– Öö, hmm, mulla menee tässä puolisen tuntia, niin olisin siellä, vastaan, pomppaan ylös ja alan samalla keräilemään tavaroitani. 

– Me odotellaan tässä Reinon ja mun työparin kanssa. Sulla on nyt mun puhelinnumero, niin voitte sitten soittaa, jos ette löydä meitä. 

– Kiitos tosi paljon soitosta, mä lähden tästä tulemaan. 

Kirjastolle saapuessa löydän heidät helposti. Huomasin Aseman Lasten logot nuorisotyöntekijöiden huppareissa. Reino oli onnekseni ihan kunnossa, säikähtänyt vain tilannetta. Juttelemme siinä hetken. Reino kertoo tapahtuneesta ja nuorisotyöntekijät kuvailevat, mitä ovat nähneet ja että ovat putsanneet polven ruhjeita sekä laittaneet laastarin. Kiittelen kovasti, että he ovat jääneet tilanteeseen auttamaan, ja sitten lähdemme päivystykseen. 

 

* Reinon nimi muutettu


Löytävä nuorisotyö

Aseman Lasten löytävässä nuorisotyössä nuorisotyöntekijät menevät nuorten pariin kauppakeskuksiin, julkisen liikenteen risteyskohtiin sekä muualle julkisiin tiloihin, joissa nuoret viettävät aikaansa.  

Julkisissa tiloissa ollaan nuorten saatavilla ja puututaan riskitilanteisiin. Nuoria autetaan, jos kännykästä on loppunut akku, kaveri on väkijoukossa kadonnut tai lompakko pudonnut laukusta. Joskus vanhemmille soitetaan kotiintuloajoista, joskus kerrotaan nuoreen liittyvästä huolesta, mikä nuorisotyöntekijöillä on noussut esimerkiksi nuoren käytöksen, kaveripiirin levottomuuden tai näpistelyjen takia.  

Löytävässä nuorisotyössä oli yli 3700 kohtaamiskertaa nuorten kanssa vuonna 2022.

Lisää löytävästä nuorisotyöstä

Osallistu nuorten auttamiseen

Lasten, nuorten ja heidän perheidensä hyvinvoinnin eteen tekemämme työ on mahdollista vain meitä tukevien ihmisten ja tahojen ansiosta.

Tue Aseman Lasten työtä lahjoittamalla MobilePay numeroon 43 900 haluamasi summa.

Muut lahjoitustavat

 

 


Aseman Lapset ry:n rahankeräyslupa (RA/2020/637) on voimassa 6.7.2020 alkaen koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.


 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme