Aseman Lasten avoimessa etävanhempainillassa 25.10.2022 keskityttiin isyyteen ja vanhemmuuden kiemuroihin. Mika Rouvinen, Petteri Pietinen ja illan juontanut Jari Raikunen aloittivat isä-spesiaaliksi nimetyn illan keskustelut lasten syntymän aiheuttamasta jännityksestä ja riemusta, ja päättivät kertomalla, mikä isyydessä on parasta.

– Olin lukenut oppaita, mutta niistä ei ollut mitään apua siinä hetkessä, kun vastasyntynyt ojennettiin minulle ja otin hänet tärisevin käsin vastaan. Siitä alkoi isyyden opettelu, kahden jo aikuistuneen nuoren isä Mika muistelee.

Isät keskustelivat siitä, kuinka mies joutuu aluksi hakemaan rooliaan isänä. Kun rooli sitten on selvillä ja hommat sujuvat, voi olla, että iskee murrosikä. Lapsen muuttuminen teini-ikäiseksi on usein rankkaa aikaa niin nuorelle kuin vanhemmille. Isän ja äidin yhteinen linja ja tuki toisilleen korostuu haastavimpien vaiheiden aikana.

– Jokainen vanhempi on varmasti välillä väsynyt ja stressaantunut, ja se on ihan ok. Jos yritämme olla täydellisiä, luomme myös lapsillemme ja nuorillemme turhia paineita ja vääränlaisen kuvan elämästä, Mika sanoi.

Armollisuutta, kun et koe riittäväsi

Riittämättömyyden tunne on tuttu jokaiselle vanhemmalle ja tämä korostuu useamman lapsen perheissä; aika ja kädet eivät riitä millään kaikkeen, mihin haluaisi. Riittämättömyyden pariksi tarvitaankin rutkasti armollisuutta niin itseä kuin muita perheenjäseniä kohtaan.

– Isyyteen kuuluu huonoja päiviä ja tylsiä hetkiä, mutta myös lukemattoman paljon iloa ja naurua, jotka peittoavat alleen kaiken epävarmuuden ja huonot hetket. Vanhemmuudessa jäädään reippaasti plussan puolelle, kolmen lapsen isä Petteri Pietinen totesi.

Vanhemmuudessa ei ole ammattilaisia

Kasvatusalan ammattilaiset kokevat olevansa samalla viivalla muiden vanhempien kanssa: uuden edessä, vailla erityisiä taitoja ja välillä aika hukassa. Ammattilainen toki saattaa olla tietoisempi lapsen ja nuoren kehitysvaiheista sekä saatavilla olevista palveluista, mutta varsinainen vanhemmaksi kasvaminen ei titteleiden avulla helpotu. Joskus jopa päinvastoin, jos työssä kohdatut tilanteet ja ilmiöt saavat pelkäämään omien lasten puolesta.

– Teemme töitä haastavissa elämäntilanteissa olevien nuorten kanssa, ja heidän keskuudessaan isättömyys on yksi yleisimmistä taustatekijöistä. Isolla osalla näistä nuorista isä on puuttunut kokonaan tai ollut läsnä vaihtelevasti ja epäluotettavana henkilönä, Jari Raikunen kertoi.

Ehkä työssä kohdattujen nuorten tarinoidenkin vuoksi Mika, Petteri ja Jari haluavat olla ennen kaikkea läsnä olevia isiä.

 

Illan aikana esiin nousi monia käytännössä hyväksi todettuja toimintatapoja. Jokainen perhe ja vanhempi on omanlaisensa, mutta monet aiheet ja tilanteet ovat tuttuja kaikille. Tässä vinkkejä pohdittavaksi ja käytettäväksi:

  • Ole armollinen. ­Jokainen vanhempi on välillä väsynyt ja stressaantunut, ja se on ihan ok. Älä yritä olla täydellinen, sillä se luo lapsellesi vääränlaisen kuvan elämästä.
  • Uskalla pyytää reilusti apua. Älä oleta, että isovanhemmat, kaverit tai naapurit eivät haluaisi auttaa, vaan keskustele esimerkiksi lastenhoitomahdollisuuksista avoimesti.
  • Lapsiperheille suunnattuja palveluita on paljon, ja niiden käyttäminen on erittäin suotavaa.
  • Ennakointi on tärkeää. Kun tiedät etukäteen, miten oma lapsesi reagoi, voit välttää osan pahimmista törmäyksistä ja käsitellä tilanteet rauhallisemmin.
  • Vanhempien toimiva yhteys on oleellinen arjen toimivuuden ja lapsen hyvinvoinnin kannalta. Keskustelkaa avoimesti sekä vanhempien kesken että lasten kanssa.

Aseman Lasten avoimet vanhempainillat ovat kaikille vanhemmille suunnattuja iltoja, joissa on tarjolla vertaistukea ja vinkkejä. Äänessä ovat lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset ja vanhemmat.

Kevään vanhempainilloissa käsiteltiin murrosikää kolmesta eri näkökulmasta: Mitä sitten, kun lapsestani tulee murkku? Mitä sitten, kun kotipiha ei enää riitä? ja Mitä sitten kun nuori tekee jotakin tyhmää?

Kurkkaa täältä kevään vanhempainiltojen vinkit!

Tilaa uutiskirjeemme