Lähes kaikki aikuiset tunnistavat tilanteen, jossa huolien ja paineiden mielessä pyörivä ratas on vaikea pysäyttää. Jos tämä kuormitus on pitkäkestoista ja mieli ei pääse palautumaan, näkyvät seuraukset pian muussa toiminnassamme.  

 Nykyinen maailmantilanne tarjoaa aivan jokaisen stressinsäätelylle paljon haastetta. Nuorille jatkuva stressi on erityisen myrkyllistä, koska aivojen kehitys on yhä kesken. Stressihormonien jatkuva korkea taso voi aiheuttaa muutoksia kehittyviin hermoratoihin ja vahingoittaa esimerkiksi muistikeskusta sekä vaikuttaa myös tulevaisuuden tunteidensäätelykykyyn ja stressinsäätelykeinoihin. 

Aseman Lapsissa olemme tällä hetkellä varsin huolissamme nuorten kuormittumisesta ja sen seurauksista. Nuoren tunnetaidot (mm. kyky tunnistaa ja sanoittaa omia tuntemuksia) ovat vielä varsin keskeneräiset. Siksi moni ei välttämättä itse ymmärrä, että mahakivun, alentuneen mielialan tai laskeneen ärtymyskynnyksen taustalla voi olla haitallinen kuormitus. Tähän he tarvitsevat aikuisten apua ja tukea. Nuoruusiässä vanhempien merkitys nuorten paineiden säätelijöinä lisäksi pienenee ja ympäröivän yhteiskunnan vaikutus kasvaa. 

Näemme arjessamme, kuinka tärkeää on tarjota nuorille konkreettisia keinoja ja mahdollisuuksia stressin ja huolten käsittelyyn sekä lievittämiseen. Yhtä tärkeää on, että nuorillamme on myös saatavilla aidosti paineettomia hetkiä ja paikkoja. Niitä sellaisia, joissa heille osoitetaan, kuinka upeita, tärkeitä ja hyvän olon arvoisia he aivan omina itseinään.

 

Jokaisella on vain yksi nuoruus. Valitettavasti meistä kukaan ei voi valita milloin sen elää. Nyt jos koskaan tarvitaan kaikkien aikuisten apua nuortemme mielen hyvinvoinnin parantamiseksi. 

 

 

Järjestämme 20.–22.11.2022 välisenä aikana keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on saada lisää resursseja, jotta voimme työllistää ja kouluttaa enemmän turvallisia, kuuntelevia aikuisia Suomen nuorten pariin. Lahjoita meille kohtaamisia. Yksikin kohtaaminen voi muuttaa yhteiskunnan unohtaman nuoren suunnan. 

Hannamari Marttio

järjestösihteeri

Lahjoita kampanjasivulla yksinuoruus.fi 

Lahjoittaa voit myös MobilePaylla numeroon 43 900.

Tilaa uutiskirjeemme