Katusovittelutoiminnassa sovitellaan rikos- ja riitatapauksia, joissa osallisena on alaikäisiä. Nuorten kohdalla kiinnitetään erityisesti huomiota siihen, että kaikki osapuolet tulevat kuulluiksi. Tämän vuoksi ennen yhteistä sovittelua järjestetään kaikille osapuolille erilliset tapaamisensa.

Kevään aikana on katusovittelijat ovat sovitelleet riitatapausta, jossa nuori oli käyttäytynyt väärin toista nuorta kohtaan. Erillistapaamisessa nuori antoi aluksi itsestään erittäin kovapintaisen kuvan. Hän ei halunnut ymmärtää toisen osapuolen kokemusta tapahtuneesta, vaikka tämä oli kokenut tilanteen todella ahdistavaksi ja pelottavaksi.

Keskustelun aikana nuori kuitenkin osasi pohdiskella tapahtunutta ja kertoi asenteensa muuttumisesta viime aikoina. Aikaisemmin oli suhtautunut enemmän ”hälläväliä, mitä muut ajattelee” -asenteella tekemisiinsä.

”Nuorella oli tapaamisen loppupuolella hyvää pohdintaa siitä, miltä tilanne saattoi näyttää ja tuntua toisesta osapuolesta ja muista. Hän ymmärsi, että hänen käytöksensä voi näyttää uhkaavalta, vaikka tarkoitus ei olisi olla uhkaava, ja toisaalta, että toisten reaktioita omaan käytökseen ei voi aina ennakoida”, katusovittelun kouluttaja Ilkka Lindberg kertoo.

Varsinaiseen sovittelutapaamiseen nuori tuli kukkapuskan kanssa ja pyysi heti kättelyssä toimintaansa anteeksi.

”Sovittelu oli loistava ja vuorovaikutuksellinen. Kummallekin osapuolelle jäi hyvä fiilis, kun asiat saatiin käsiteltyä.”

 


 

Jos nuori on tehnyt rikoksen tai ollut osallisena riidassa, tapahtumaa on tärkeä käsitellä pian ja osallisten ikä huomioiden. Katusovittelussa konfliktin osapuolille tarjotaan mahdollisuus asian selvittämiseen sovittelijan avulla. Katusovittelussa sovittelijat ovat kasvatusalan ammattilaisia ja osaavat ottaa huomioon nuorten sovitteluiden erityispiirteet.

 

Lua lisää katusovittelutoiminnasta

 

Nuorten kohtaamisista kerrotaan myös Aseman Lasten uutiskirjeessä. Se ilmestyy kolmen viikon välein, ja sen voi tilata omaan sähköpostiinsa sivun alalaidan lomakkeella.

 

Lisää kohtaamisia

Tilaa uutiskirjeemme