Moni vanhempi kokee, että keskusteluyhteys omaan murrosikäiseen lapseen rakoilee. Arkisilla pysähtymisen hetkillä ja juttelulla rakennetaan parempaa luottamussuhdetta puolin ja toisin. Murrosikäinen kaipaa aikuista, vaikka välillä puheillaan ja eleillään muuta viestittääkin. Miten säilyttää yhteys?

❤️ Juttele, kuuntele ja osoita arvostavasi nuoren kokemusta ja ajatuksia.

❤️ Säilytä kiinnostus, vaikka nuori ei hyppisikään riemusta aikuisen kysellessä.

❤️ Luo kotiin tunnelma, jonka myötä nuoresta on kivaa tulla kotiin ja jutella vanhempien kanssa.

❤️ Vietä aikaa yhdessä nuoren kanssa sekä kotona että kodin ulkopuolella.

On myös luonnollista, että murrosikään kuuluu aiheita ja vaiheita, jolloin joku muu kuin oma vanhempi on luontevampi keskustelukumppani. Onko sinun lapsellasi vanhempien lisäksi muitakin luotettavia aikuisia elämässään kuten nuorisotyöntekijä, kummitäti tai valmentaja? Voisitko sinä sanoillasi ja teoillasi tukea näitä suhteita?


 

Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Tilaa uutiskirjeemme