Kaverit ovat esiteini-iästä alkaen nuorelle tosi tärkeitä. Heidän avullaan nuori muodostaa kuvaa itsestään ja maailmasta, harjoittelee sosiaalisia taitoja ja usein solmii ihmissuhteita, jotka jatkuvat vuosikymmeniä. Siksi on tärkeää, vaikkakin välillä hankalaa, pysyä kartalla siitä, kenen kanssa nuori viettää aikaansa.

On hyvä, että nuoret saavat viettää aikaa keskenään, mutta aikuisten läsnäololle on myös tarvetta. Nuori voi jossain vaiheessa sanoa, että aikuisia ei tarvita, koska kavereiden seura riittää. Aikuisina tiedämme, että näin ei ole.

Vietä välillä aikaa nuoren kavereiden kanssa. Näin saat paremman kokonaiskuvan ryhmädynamiikasta, kiinnostuksen kohteista ja mahdollisesti myös riskitekijöistä. Kaverit myös uskaltavat todennäköisemmin olla yhteydessä sinuun silloin, kun apua tarvitaan. Lisäksi yhdessäolo voi olla kaikkien mielestä mukavaa!

❤️  Pyydä nuorta tuomaan kavereitaan teille vaikkapa syömään. Ruuan ääressä voi kysellä kuulumisia ja päästä paremmin perille esimerkiksi siitä, missä nuoret viettävät aikaansa.

❤️  Jos olet huolestunut jostain, kerro se nuorelle ja kysy, mitä mieltä nuori on tästä. Sopikaa siitä, milloin saa olla missäkin ja milloin pitää ilmoittaa olinpaikkansa. Yhdessä sovitut kotiintuloajat luovat turvallisuuden tunnetta sekä nuorelle että vanhemmille.

❤️ On hienoa, jos nuorella on vanhempien lisäksi myös muita aikuisia elämässään. Esimerkiksi isovanhemmat, kaverien vanhemmat, opettajat, nuorisotyöntekijät ja harrastusten ohjaajat voivat olla nuorelle tärkeitä. Voisiko heihin pitää yhteyttä?

❤️ Osa nuoren kavereista voi olla pelkästään tai pitkälti somessa. Kysele ja ole kiinnostunut nuoren somen käytöstä tästäkin syystä. Pyydä nuorta näyttämään mitä kanavia hän käyttää ja ihmetelkää yhdessä vaikka TikTok-videoita.

 

Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Eliisa Ahlstedtin kasvokuva ja sitaatti tekstistä.

Tilaa uutiskirjeemme