Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitetty nuorisotyön muoto, joka perustuu aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon. Walkerseja toimii kiinteästi tällä hetkellä yhdellätoista paikkakunnalla, ja nyt lokakuun aikana pysyvämmän toimintansa starttaa Walkers Warkaus. 

Varkaudessa Walkers-toimintaa kokeiltiin viime keväänä, jolloin Walkers-auton eli Wauton toimintajaksolla kohdattiin 686 nuorta kolmen kuukauden aikana. Mukaan toimintaan lähti monia yhteistyötahoja sekä vapaaehtoisia aikuisia, joiden innokkuus ja yhteydenotot vahvistivat päätöstä jatkaa toimintaa.

– Viime kevät oli mieleenpainuva kokemus niin nuorille, ammattilaisille, yhteistyötahoille kuin vapaaehtoisillekin. Yhdessä tehtävää liikkuvaa nuorisotyötä jäivät kaikki kaipaamaan. Nyt on mukava palata työn ääreen ja palata katukuvaan kohtaamaan nuoria, kommentoi Walkers Warkauden toimintavastaava Maiju Vaalimaa, nuorisonohjaaja Varkauden kaupungin nuorisopalveluista.

Paikallisen Walkersin perustamisessa on kyseessä kiinteämmän, kokovuotisen toiminnan aloittamisesta. Walkers-toimintaa Varkaudessa aiotaan jatkaa syksyn ajan tehdä liikkuvalla menopelillä, nuorten kohtaamispaikaksi muokatuilla matkailuautoilla. Leijonaksi nimetty matkailuauto kiinnittää kuviointiensa ansiosta nuorissa paremmin huomiota kuin tavallinen pakettiauto.

– Saadaan auto joka näky katukuvassa ja nuoret osaavat sen tunnistaa. Meidän oma auto ei ole niin päräyttävän näköinen, Vaalimaa kuvailee.

Leijona ajelee Varkaudessa 6.10. alkaen ja syksyn jälkeen nähdään, mihin suuntaan toiminta lähtee muotoutumaan. Tavoitteena on kohdata nuoria kahtena iltana viikossa siellä minne nuoret Leijonaa kaipaavat sekä tavata yläkoululaisia, lukion ja ammattikoulun oppilaita tarjoamalla kahvia ja jutusteluseuraa lounastauolla muutaman kerran kuussa. 

– Mielenkiinnolla odotan, millaiseksi sektorirajat ylittävä yhteistyö tällä kertaa muodostuu. Toivomme saavamme ainakin muutamia uusia yhteistyötahoja ja vapaaehtoisia mukaan osallistumaan, jotta Wauto voisi liikkua useampana iltana viikossa. Näin saadaan ilo ja hyöty irti nuorten hyväksi, Vaalimaa innostaa.

Walkers Warkauden tavoitteena on kohdata vuosittain 2000 nuorta, vahvistaa moniammatillista yhteistyötä sekä tarjota aikuisille vapaaehtoistyön mahdollisuuksia nuorisotyön kentällä. Varkaudessa toiminnasta vastaa kaupungin nuorisopalvelut merkittävänä yhteistyökumppaninaan Varkauden seurakunta. 

 

Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua 

Walkers-toiminta on ammatillisesti ohjattua ja tarkoitettu kaikille alle 18-vuotiaille nuorille. Walkersissa on nimensä mukaisesti kyse elämänasenteesta: kulkemisesta ja kulkijoiden kohtaamisesta. Toimintaa voidaan toteuttaa niin sisä- kuin ulkotiloissa, perinteisten Walkers-kahviloiden lisäksi muun muassa nuorten kohtaamispaikoiksi muunnetuissa menopeleissä, kadulla, kouluissa jne. Toimiva kokonaisuus voidaan luoda paikkakuntakohtaisesti paikalliset olosuhteet huomioiden esimerkiksi nuoria ja turvallisia aikuisia yhteenkokoavan kohtaamistilan ja jalkautuvan työn yhdistelmällä.

Walkers-toiminnassa toimitaan matalan kynnyksen periaatteella, ja aikuiset kohtaavat nuoria hyvällä ja reilulla asenteella. Walkers-toiminnassa nuoret voivat viettää aikaa kaveriporukalla, yksin tai turvallisten aikuisten seurassa. Tarvittaessa nuorille tarjotaan syvällisempää tukea ja ohjausta elämäntilanteeseensa.

Koulutettujen ammattilaisten rinnalla Walkers-toiminnassa on aina vapaaehtoisia, turvallisia aikuisia. Vapaaehtoiset ovat nuoruuden veteraaneja: ihmisiä, jotka ovat jo selvinneet omasta nuoruudestaan, mutta muistavat vielä millaista se oli. Waparit työskentelevät Walkerseissa nuoriso-, kasvatus-, tai sosiaalialan ammattilaisten rinnalla. Heidän tärkein tehtävänsä on olla nuorille läsnäolevia, turvallisia aikuisia. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi korttipelien pelaamista, kahvittelua, kuulumisten kysymistä – arkisia asioita. 

Kuva: Puuma-wauto ajeli keväällä 2021 Varkaudessa kohdaten 686 nuorta kolmen kuukauden aikana.

 

 

”Viime kevät oli mieleenpainuva kokemus niin nuorille, ammattilaisille, yhteistyötahoille kuin vapaaehtoisillekin. Yhdessä tehtävää liikkuvaa nuorisotyötä jäivät kaikki kaipaamaan.”

 

Maiju Vaalimaa, Varkauden kaupungin nuorisopalvelut

 

 

Lisätietoja:

  • Varkaus: Maiju Vaalimaa, nuorisonohjaaja, Varkauden kaupungin nuorisopalvelut, p. 044 743 6634, maiju.vaalimaa@varkaus.fi
  • Aseman Lapset ry
    Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, p. 040 777 8683
    Miikka Kortelainen, vapaaehtoistyön koordinaattori p. 044 715 7128 
     
  • Kuvia Varkauden kevään 2021 Wauto-toimintajaksolta (linkki  
  • Kuvia Varkauteen lokakuussa tulevasta Leijona-wautosta (linkki)

 

 


 Aseman Lapset ry toimii valtakunnallisena taustayhteisönä kaikille Walkerseille. Walkers-toimintaa toteuttavat yhteistoimintasopimuksen allekirjoittaneet taustayhteisöt eli kunnat, kaupungit, seurakunnat tai yhdistykset. Toiminta täydentää paikallista nuorisotyötä, ja on uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumatonta.  

Aseman Lapset ylläpitää Helsingin keskustassa sijaitsevaa Walkers Helsinkiä, pääkaupunkiseudulla toimivaa Walkers-bussia sekä muualla Suomessa operoivia viittä omaa Walkers-autoa: Puumaa, Tiikeriä, Pantteria, Leijonaa ja Ilvestä. Järjestö palvelee Walkersejaan monin eduin, jotka helpottavat työn tekemistä ja lisäävät toimintaresursseja. Walkers-tavaramerkin omistaa Aseman Lapset ry.  

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.

walkers.fi 

 

 

Tilaa uutiskirjeemme