Millaisten toimenpiteiden avulla haastavien ja pitkittyneiden konfliktien selvittäminen on mahdollista? Millaisia asioita on hyvä huomioida, kun analysoidaan pitkään jatkuneita konfliktitilanteita ja ymmärretään verkostoitumisen ja yhteistyön merkitystä? Entä miten osallisuuden tunne pohjimmiltaan syntyy? Tai mitkä olivat ja ovat julkisiin tiloihin jalkautuvan nuorisotyön haasteet poikkeusoloissa?

Miten voimme tukea nuorten jaksamista? Ylläpitääkö vai purkaako nuorisotyö yhteiskunnassamme vallitsevaa rakenteellista rasismia? Minkälaiset ratkaisut ovat nuorten mielestä oikeudenmukaisia tai toivottavia, kun ilmastonmuutokseen sopeudutaan? Ja miksi lisärahan kaivaminen nuorille on aina niin mahdottoman hankalaa?

Näihin ja moniin muihin teemoihin pureudumme 26.–27. huhtikuuta NUORI2022-tapahtumassa Jyväskylässä.

NUORI2022 – valtakunnalliset nuorisotyön päivät on koko nuorisoalan yhteinen tapahtuma. Kaksipäiväisen tapahtuman keskeiset elementit ovat seminaariohjelma ja kattava näyttelyalue. Tapahtuma pureutuu nuoruuden ja nuorisotyön keskeisiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin sekä trendeihin. Luvassa on luentoja, työpajoja, paneeleita, elämyksiä ja uusia tuttavuuksia.


Tapahtuma on tarkoitettu nuorisoalan toimijoille. Ammattilaiset, tutkijat, vapaaehtoiset ja opiskelijat ovat kaikki tervetulleita. Tapahtuman järjestää Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry, ja siihen odotetaan jopa 2000 alan toimijaa ympäri Suomea.


.

POIMINTOJA ASEMAN LASTEN JÄRJESTÄMÄSTÄ SEMINAARIOHJELMASTA

 

Kouluväkivaltaan ja -kiusaamiseen voidaan puuttua tuloksellisesti yhteistyöllä

Kabinetti, ti klo 12-13

Aseman Lapset ry

Osallistujat kuulevat millaisten toimenpiteiden avulla haastavien ja pitkittyneiden konfliktien selvittäminen on mahdollista. Osallistujat kuulevat, millaisia asioita on hyvä huomioida, kun analysoidaan pitkään jatkuneita konfliktitilanteita ja ymmärtävät verkostoitumisen ja yhteistyön merkityksen. Ohjelmanumerossa pohditaan myös, mikä on ja voisi parhaimmillaan olla nuorisotyön rooli kouluissa tapahtuvien konfliktien selvittelyssä ja ratkaisussa. Osallistujat oppivat huomaamaan, mitä voidaan tehdä, jotta tilanteet eivät kärjistyisi, ja näkemään tuloksellisen konfliktin selvittämisen hyödyt kaikille osapuolille.

Puhujat:
Heikki Turkka, tiimipäällikkö, Aseman Lapset ry
Julia Saarholm, tutkimuskoordinaattori, Aseman Lapset ry
Ira-Maria Gordin, K-0 koordinaattori, Lohjan kaupunki
Emmi Wallin, K-0 koordinaattori, Järvenpään kaupunki
Pekka Alamommo, ylikonstaapeli

 

Osallisuutta mäkkäreiden tuulikaapeissa ja kylänraiteilla – liikkuvan nuorisotyö kohtaa ja osallistaa

Pihalava ti klo 16.30 -17.30

Aseman Lapset ry / Walkers on Wheels 2 -hanke

Osallisuuden tunne syntyy pohjimmiltaan pienistä, yksinkertaisista asioista. Ohjelma herättää osallistujaa ajattelemaan nuorten osallisuutta uusista näkökulmista, haastaa sekä innostaa heitä tarjoamaan kuulluksi tulemisen kokemuksia kaikille nuorille.  Lisäksi jaamme hyviä kokemuksia ruohonjuuritason osallistamisesta Wauto-toiminnassa ja esittelemme Walkers on Wheels hankkeessa kerättyä tietoa kohdatuista nuorista ja nuorisotyöntekijöistä. Diaesitystä voi seurata suomen ja ruotsin kielellä. Luento- osuudet esitetään pääosin Suomeksi. Kysymyksiin vastataan molemmilla kielillä.

Puhujat:
Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava

Roy Pietilä, hankekoordinaattori
Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori

 

”Ootsä joku sossu vai?” – Julkisiin tiloihin jalkautuvan nuorisotyön haasteet poikkeusoloissa

Veturitallit ti klo 15-16

Aseman Lapset ry

Keväällä 2020 koronarajoitukset sulkivat nuorisotilat. Monet nuoret löysivät verkossa toteutettavan toiminnan pariin, mutta eivät kaikki. Aseman Lapset ry:n ja Nuorisotyö raitella -toiminnan jalkautuvassa työssä nuoria kohdattiin pääkaupunkiseudulla ja esimerkiksi Kuopiossa vähemmän kuin normaalioloissa, mutta heitä, joita kohdattiin, oli erityisen tärkeä kohdata.

Kun keväällä 2020 koronarajoitukset sulkivat kaiken muun mukana nuorisotilat, otettiin jalkautuva nuorisotyö laajasti käyttöön koko Suomessa. Nuoria kohdattiin mm. pääkaupunkiseudulla entiseen tapaan jalkautuessa, vaikka elettiin rajoitetussa arjessa. Koko korona-ajan jalkautuvassa työssä on kohdattu enenevässä määrin niitä nuoria, joita on ollut tärkeä-kohdata (Löytävä nuorisotyö;kiva, hyvä, tärkeä-kohdata). Erityisnuorisotyöllinen osaaminen jalkautuvassa
työssä onkin korostunut selvästi. Esimerkiksi lomautusten ja työttömyyden myötä tilanteet ovat monissa perheissä kärjistyneet. Rajoituksia on purettu ja matka kohta normaalimpaa arkea on vauhdissa, mutta ilmiöt kadulta eivät ole kadonneet. Emme myöskään tiedä, mihin tilanne kehittyy ja joudutaanko tulevaisuudessa tekemään samantyyppisiä ratkasuja uudelleen. Selvää kuitenkin on, että korona tulee vaikuttamaan yhteiskunnassamme vielä pitkään ja nuorisotyöllä on tärkeä rooli turvan ja toivon luomisessa nuorille.

Ohjelmanumero tarjoaa jalkautuvan nuorisotyön ammattilaisille areenan keskustella arjen työstä poikkeuksellisessa yhteiskunnallisessa tilanteessa ja sen vaikutuksista työhön, niin nuorten kohtaamiseen ja heidän tilanteidensa setvimiseen sekä työntekemisen tapoihin. Monia asioita on jouduttu miettimään uusiksi. Esimerkiksi jalkautuvassa työssä normaalioloissa lähtökohta on tukea nuorten omaehtoista ajanviettoa. Poikkeusoloissa työn fokus muuttui ja kasvatuksellinen rajaaminen nousi pääosaan. Katutodellisuuden muutokset vaikuttavat välittömästi jalkautuvan nuorisotyön toimintaympäristöön ja näin kohtaamisiin joko suoraan tai välillisesti. Korona-ajan jälkeen myös julkisissa ja puolijulkisissa tiloissa opetellaan jälleen vuorovaikutusta toisten tilojen käyttäjien kanssa. Ohjelmanumero osaltaan vahvistaa jalkautuvan nuorisotyön tekijöiden ammatti-identiteettiä ja muistuttaa nuorisotyön yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Puhujat:
Eliisa Ahlstedt, toimintavastaava, Aseman Lapset ry
Ville Sirviö, etsivä jalkautuva nuorisotyö, Espoon nuorisopalvelut
Sauli Taipale, etsivä jalkautuva nuorisotyö, Espoon nuorisopalvelut

 

Liikkuvalle nuorisotyölle on tarvetta – Kokemuksia nopean reagoinnin työstä pakulla ja bussilla.

Veturitallit ti klo 15-15

Espoon kaupungin Nuorisopalvelut

Mennään sinne, missä nuoret ovat! Millaisiin tarpeisiin liikkuva nuorisotyö voi vastata taajama-, kaupunki- ja haja-asutusalueilla eri puolilla Suomea? Tule kanssamme ideoimaan, miten liikkuvaa nuorisotyötä voidaan hyödyntää erilaisissa ympäristöissä. Ohjelmassa jaetaan kokemuksia ja havaintoja pääkaupunkiseudulla pakettiauton ja bussin avulla tehtävästä liikkuvasta nuorisotyöstä. Samalla pureudutaan nopean reagoinnin mallin ja moniammatillisen yhteistyön tuomiin hyötyihin ja mahdollisuuksiin.

Puhujat:
Triin Peltoniemi, nuorisonohjaaja, Espoon kaupunki
Jukka Kilpelä, nuorisonohjaaja, Espoon kaupunki
Samuel Meijer, kasvattaja, Aseman Lapset ry

Tutustu tapahtumaan Allianssin nettisivuilla

Liikkuvan nuorisotyön verkoston pisteet


Paikka: Messuaukio

Varsinaisen seminaariohjelman lisäksi Aseman Lapset tuovat tapahtumaan koko liikkuvan, mobilisoidun, motörisoidun ja vahatun lentolaivueensa: Walkers-bussin sekä matkailuautoista nuorten liikkuviksi tiloiksi muokatut wautot Puuman, Tiikerin, Pantterin, Leijonan ja Ilveksen!

Liikkuvan nuorisotyön verkostosta mukana Aseman Lasten omien wautojen lisäksi paikalla ovat NuoriEspoo -paku, Äänekosken Kesäkaara, Savonlinnan Norppa,  Mukana – nuorten matkassa -hanke, Kuopion Kissa, PIrkkalan Siili, Kemin Puuhapaku, Seinäjoen nuorisobussi Sepe, Ylöjärven Rundi ja Jyväskylän NuorisoPaku.

 

Wauto – Puuma (Aseman Lapset ry)

Kiinnostaako liikkuvan nuorisotyön aloittaminen tai kehittäminen omilla kulmillasi? Puuma-Wautosta löydät toimintamuodon kanssa eripuolilla maata puljaavia ammattilaisia, joiden kanssa voit pallotella alkuunpääsemisen haasteita ja kuulla vinkkejä yleisimpien sudenkuoppien välttämiseen. Jaossa ohjeita toiminnan starttaamiseen ja tehokasta sympatiaa haasteiden ylittämiseen.

Wauto – Ilves (Aseman Lapset ry)

Kotkan Ilves- Wauto kiertää kunnan rajoja ja keskuksia sen mukaan minne nuoret kutsuvat. Tule kysymään vinkkejä skeittipuistoihin liikutettavasta nuorisotyöstä ja kokeile lähteekö itseltäsi ”Ollie”?

Wauto- Leijona (Aseman Lapset ry)

Pohjoisen Leijona-Wautossa käydään seminaariohjelman jälkipyykkejä, syvennytään aiheisiin ja kysytään ne kysymykset joihin ohjelmaaika ei riittänyt. Muina aikoina renkaita saa potkia ja kaappeja kaivella omatoimisesti tai opastettuna.

Wauto – Tiikeri (Aseman Lapset ry)

”Tiikeri-Wautolla pääset ryystämään kahvia karavaanari tyyliin, ihmettelemään liikkuvan kohtaamispaikan kalustusta ja tutustumaan Walkers on Wheels -hankkeen toimintaan. Raidallisimmalla Wautolla on avoimet ovet ja terassi auki koko tapahtuma-ajan (ei säävarausta). Tiikerin kyydissä voitte tutustua keskustella liikkuvaa nuorisotyötä tutkineen Aino Tormulaisen kanssa aiheesta.

Wauto – Pantter (Aseman Lapset ry)

Pantter-Wautolla pääset ryystämään kahvia karavaanari tyyliin, ihmettelemään liikkuvan kohtaamispaikan kalustusta ja tutustumaan Walkers on Wheels -hankkeen toimintaan. Kaksikielisestä autosta juttuseuraa saattaa hyvällä ajoitukselle löytyä molemmilla kotimaisilla. Wautolla on avoimet ovet ja terassi auki koko tapahtuma-ajan (ei säävarausta).

NuoriEspoo -paku (Espoon kaupungin nuorisopalvelut, liikkuva nuorisotyö)

Hyppää Nuori Espoo-pakun kyytiin, tule päästämään sisäinen petosi irti ja kreisibailaamaan pakudiskoon. Nuori-Espoo pakun perässä kulkee myös mopokärry. Mopokärryn avulla voit rassata kiesisi priima kuntoon kesää varten.  Matkailuauto Kertun markiisin alla ja sisätiloissa  pääset tutustumaan paremmin liikkuvaan nuorisotyöhön Espoossa.

Walkers-bussi (Aseman Lapset ry)

Liikkuva nuorisokahvila Walkers-bussi on muuttunut pakopeliksi!  Bussin terassilla on myös mahdollisuus tutustua toimintaan Walkers-bussitoiminnan työntekijöiden kertomusten kautta.

KesäKaara (Äänekosken Nuorisopalvelut)

”Soita Paranoidi!”  2016   Äänekoskella aloittanut Kesäkaara muuttuu toiminnan ohella  välillä bändikaaraksi. Bändikaarassa voit päästää irti sisäisen rokkkarin tai  tangokuninkaallisen. Tule siis tutustumaan ja kyselemään toiminnasta.

Norppa (Savonlinnan Nuorisopalvelut)

Wautossa näyttely nuorten wautokokemuksista kuvin ja videoin. Auton ulkopuolella mahdollisuus testata Savonlinnan kaupungin nuorisoverstaan nuorten rakentamaa KAMOON! Tornit kumoon! -peliä. Pelin suunnittelijana on toiminut Hannu Härkönen ja se on valmistettu nuorisoverstaalla hyödyntäen ns.hukkamateriaalia.

 Mukana – nuorten matkassa -hanke ( Mielen ry)

Tule pelaamaan kanssamme pakuhuonepeliä, jossa autetaan ystävää! Pelaa yksin tai max 3 hengen tiiminä, palkitsemme nopeimmat arvoituksen ratkaisijat! Pelissä pääset samallatsekkaamaan Pirkanmaan metsäteillä marinoidun automme, jolla viemme toimintaa sinne, minne ei bussilla pääse.

Wauto – Kissa (Kuopion Nuorisopalvelut)

Ohjelma tarkentuu.

Siili (Pirkkalan kunnan Nuorisopalvelut)

Hyppää kyytiin tutustumaan miten Pirkkalassa on aloitettu liikkuvatyö matkailuauto Siilillä. Tule tutustumaan miten autoprojektimme on edennyt suunnittelutasolta hankinaan, ja mitä kaikkea kahden vuoden ajelu on tuottanut.  Siilistä saat koottun vinkkilistan mitä kaikkea työmuoto ja auton hankinta vaati ennen avajaisia ja sen jälkeen.

Puuhapaku (Kemin kaupungin nuorisotyö)

Verkkonuoriosotyön ja liikkuvan nuorisotyön yhdistäminen, Pleikkari-piste ja ulkopelejä. Pelit ja pleikkaripiste avoinna kaikille, verkkonuorisotyön starttaamisesta/pyörittämisestä ja sen yhdistämisestä liikkuvan nuorisotyön kanssa kertomassa Kemin kaupungin nuorisonohjaajat.

Nuorisobussi Sepe (Seinäjoen kaupungin Nuorisopalvelut)

Miten kirjastoautosta tuli Nuorisobussi? Tule tutustumaan Sepen tarinaan! Sepen kyydissä pääset testaamaan nopeutesi! Päivän nopein palkitaan! Voit myös ottaa pleikkarilla matsia.

Rundi – liikkuva nuorisotyö Ylöjärvellä -hanke (Ylöjärven kaupungin Nuorisopalvelut)

Rundi on Nuorisopalveluiden liikkuvan nuorisotyön käytössä oleva matkailuauto, joka toimii liikkuvana nuorisotilana. Rundin tavoitteena on nuorisotyön näkyvyyden lisääminen nuorten vapaa-ajalla.  Rundi on aloittanut toimintansa hankkeena vuonna 2019, ja auto on otettu kunnolla käyttöön vuoden 2021 toukokuussa.

Rundi liikkuu koko Ylöjärven alueella, esimerkiksi koulujen pihoissa ja puistoissa. Rundin voi myös toivoa tulemaan omille toivepaikoille somen tai puhelimen välityksellä. Rundin pääkohderyhmä on yli 13-vuotiaat nuoret, mutta kaiken ikäiset ovat tervetulleita moikkaamaan Rundilaisia. Tervetuloa tutustumaan!

NuorisoPaku (Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelu

Nuorisopakussa pääset tutustumaan Jyväskylän liikkuvaan nuorisotyöhön. Lisäksi voit litistää kaverisi sumopainissa sekä haastaa heidät pelaamaan perinteisiä lautapelejä pihaversiona.

Tilaa uutiskirjeemme