Maaliskuun lopulla etävanhempainillassa käsiteltiin nuoren ihmissuhdekiemuroita. Muun muassa sitä, miten suuri merkitys kavereilla on, miten suhde omiin vanhempiin muuttuu teini-iässä ja miten luottamuksen saisi silti säilymään.

Äänessä olivat sosiaalipedagogi Emnet Tarer (kuvassa oikealla) sekä Aseman Lasten työntekijät Minttu Oinonen (kuvassa keskellä)  ja Saara Kankaanpää.

Luottamuksen rakentamista ja korjaamista

Se, että nuoren kanssa pallotellaan ajatuksia ja kysytään mielipidettä vaikkapa kotiintuloaikoihin, ei tarkoita sitä, että nuori saisi päättää kaikesta. Aikuisen tehtävä on viime kädessä tehdä päätökset ja vetää rajat, mutta nuoren kuuleminen voi helpottaa hänen sitoutumistaan sovittuihin sääntöihin.

Kaikki illan puhujat alleviivaavat luottamuksen merkitystä. Pohja luottamukselliselle lapsen ja vanhemman suhteelle muodostuu toki jo ennen teini-ikää, mutta sitä voidaan jatkuvasti vahvistaa ja jos jostain syystä luottamus menetetään, sen voi myös rakentaa uudelleen.

– Me vanhemmat emme ehkä ole kovin hyviä menemään itseemme ja pohtimaan, olenko minä luottamuksen arvoinen. Miksi lapseni ei halunnut kertoa minulle, mihin on menossa ja miten olisin reagoinut, jos olisin tiennyt etukäteen tästä teinin tempauksesta? Jos teini pelkää rangaistuksia tai seuraukset eivät ole johdonmukaisia, hän saattaa salata tekemisiään vanhemmiltaan, Minttu Oinonen sanoo.

Ota aikaa keskustelulle

Oikea hetki keskustelulle ei välttämättä ole heti tapahtuneen jälkeen. Kun tunteet ovat kaikilla pinnassa, järkevintä voi olla ottaa hengähdystauko ja sopia, että puhutaan tunnin päästä tai vaikka aamulla. Vihaisena, huolestuneena ja väsyneenä menee tilanne helposti yli niin teinillä kuin aikuisellakin.

On hyvä valmistella keskustelulle sopivan hetken lisäksi luonteva paikka. Jollekin se voi olla saunan lauteilla ja toiselle kävelyllä. Joskus on helpompi puhua niin, ettei ole pakko katsoa koko ajan toista silmiin. Parasta valmistautumista on rauhoittuminen ja oman asenteen tarkistaminen, ei niinkään neuvojen listaaminen.

– Keskustelu on hyvä aloittaa avoimin mielin. Vaikka saatat muistaa oman nuoruutesi ja tuntemuksesi, älä oleta, että tiedät nuoresi tilanteesta tai tunteesta paljoakaan. Ja vaikka sinulla olisi liuta neuvoja valmiina, nuori haluaa yleensä neuvojen sijaan tulla kuulluksi. Hänen on tärkeä kuulla, että on ihan ok tuntea näitä tunteita, joita nyt tunnen, Minttu Oinonen pohtii.

Teini-ikä tarjoaa vanhemmalle monta mahdollisuutta myös omien tunnetaitojen harjoitteluun: tunteiden tunnistamiseen ja niiden näyttämiseen.

– Kun työskentelin lastensuojelussa, olin eri tilanteissa joskus vihainen ja joskus surullinen ja näytin nämä tunteet myös nuorille. Aikuisen ei tarvitse peittää tunteitaan, sillä muuten lapset ja nuoret oppivat myös peittelemään ja ehkä häpeämään omia tunteitaan. Aikuisen rooliin kuuluu kuitenkin myös se, että on herkkänä sille, miten omat tunteet vaikuttavat nuoreen. Joskus tarvitaan aikalisä, jotta ehtii vähän itsekin rauhoittua, Saara Kankaanpää pohtii.

Kaikki vanhemmat tarvitsevat tukea

– Vanhemmuus on täyttä työtä. Sen myöntäminen ja kokemusten pohtiminen samassa tilanteessa olevien kanssa on vapauttavaa, Emnet Tarer sanoo.

Vertaistuki on äärettömän tärkeää vanhemmuuden eri vaiheissa, myös lapsen ollessa teini-ikäinen. Samassa tilanteessa olevia ei ehkä löydä yhtä helposti kuin pienen lapsen kanssa hiekkalaatikolla istuessa, mutta mahdollisuuksia verkostoitumiseen löytyy.

– Kaikilla ei ole laajaa ystäväporukkaa tai tiivistä sukua ympärillään. Silti kaikki tarvitsevat tukea niin vertaisiltaan kuin muilta aikuisilta. Sitä voi hakea esimerkiksi perheneuvolasta tai eri järjestöjen toiminnasta. Perheneuvolan voi ajatella vanhemmuuden työnohjauksena, me kaikki tarvitsemme sellaista, Emnet Tarer vinkkaa.

 

Aseman Lasten etävanhempainilloissa käsitellään teinien vanhempia pohdituttavia aiheita. Linjoille ovat tervetulleita kaikki vanhemmat ja kysymyksiä voi lähettää sekä ilmoittautumisen yhteydessä että illan aikana.

Seuraava etävanhempainilta 15.5. klo 18–19.30
”Siis missä sä oot?”
Kuinka tukea nuorten turvallista vapaa-ajanviettoa

 

ILMOITTAUDU MUKAAN!

Vanhempainilta 15.5.24

Tilaa uutiskirjeemme