Aseman Lapset ry on aktiivisesti kehittänyt erilaisia konfliktinratkaisumenetelmiä, joista lasten ja nuorten sovittelu on ollut näiden kaikkien kulmakivi. THL:n kanssa yhteistyössä julkaistu Käsikirja lasten ja nuorten sovitteluihin (2022) kuvaa lasten ja nuorten konfliktien sovittelua.

Aiheina ovat mm. lakisääteisen rikos- ja riita-asioiden sovittelun ja katusovittelun yhteistyö, sovittelun laajempi conferencing-menetelmä ja etäsovittelu. Käsikirja sisältää havainnollisia esimerkkejä ja tarjoaa käytännönläheisiä vinkkejä ja oivalluksia erityisesti lasten ja nuorten kohtaamiseen sovittelussa.

Vuonna 2006 voimaan tullut laki rikosasioiden ja eräiden riita-asioiden sovittelusta määrittää vain toiminnan raamit. Sovittelutoiminta on lain säätämisen jälkeen kehittynyt, ja siksi tarvitaan erilaisia julkaisuja täsmentämään sovittelun asiakastyön sisältöä. Käsikirja täydentää aikaisempia oppaita. Käsikirja on suositeltavaa lukemista kaikille sovittelijoille ja niille, jotka ovat lasten ja nuorten rikosten ja riitojen sovittelusta kiinnostuneita.

Käsikirja on pdf-muodossa vapaasti luettavissa ja hyödynnettävissä sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuarkisto Julkarin kautta. Kirjan on toimittanut Julia Kauppinen.

Tästä käsikirjan pariin!

 

 

Käsikirja lasten ja nuorten sovitteluihin

Tilaa uutiskirjeemme