1. Kuka olet ja mitä haluat kertoa työstäsi parilla lauseella?

Olen Miska Nyman. Toimin väkivalta- ja rikostyön koordinaattorina Suomen Romanifoorumilla D7-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on edistää rikostaustaisten romanimiesten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta tukemalla rikos- ja väkivaltakierteestä irtautumista, vahvistamalla tukiverkostoja ja perhesuhteita sekä auttamalla yhteiskuntaan kiinnittymistä. Lisäksi opiskelen työn ohessa rikosseuraamusalan sosionomiksi.

 

2. Millaista yhteistyötä olet tehnyt Ripa-hankkeen kanssa?

Yhteistyömme on ollut minua syvästi motivoivaa ja voimaannuttavaa. Eniten minua puhuttelee Ripa-hankkeen asenne nuoria kohtaan sekä uskomaton ammattitaito ja tietämys rikoksilla oireilevien nuorten todellisuudesta. Meillä on ollut yhteisiä asiakkaita, joita olemme tavanneet yhdessä. Lisäksi olemme Romanifoorumilla konsultoineet hankkeen työntekijöitä asiakkaiden tilanteista.

 

3. Kerro jokin mukava mieleen jäänyt muisto yhteistyöstä.

Monta hyvää tilannetta on jäänyt mieleen. Ehkä ykköseksi nostaisin kävelyfutisturnauksen, jossa Romanifoorumilla ja Aseman Lapsilla oli yhteinen joukkue ja veimme voiton. Täytyy myös mainita yksi tapaaminen, jossa paikalla oli hyvin konservatiivisesti ajattelevia osapuolia ja Heikki Turkan t-paidassa oli erittäin merkillisiä symboleita, joista en viitsi tässä mainita enempää. Muistan ne ihmisten ilmeet, jotka olivat rahanarvoista nähtävää.

 

4. Mitä lisäarvoa kokemusasiantuntijat mielestäsi tuovat rikoksilla oireilevien nuorten kanssa työskentelyyn?

Paljon. Tapa kohdata nuori yhteisellä tausta- ja tunnekielellä on korvaamattoman vaikuttavaa tässä työssä. Ihailen Ripa-hankkeen Pietron ja Miisan tapaa olla samaan aikaan kokemusasiantuntijoita ja ammattilaisia – niiden yhdistäminen vaatii taitoa. He osaavat olla lempeitä ja jämptejä samaan aikaan. Nuori kokee varmasti turvallisuutta heidän seurassaan ja silloin on helpompi olla avoin ja rehellinen. Ellei nuori uskalla olla avoin ja rehellinen, asiat eivät myöskään etene oikeaan suuntaan.

 

5. Jos voisit muuttaa jotain yhteiskunnassamme liittyen rikoksilla oireilevien nuorten tilanteeseen, mitä se olisi?

Ehdottomasti haluaisin vaikuttaa aikuisten asenteisiin nuoria kohtaan. Ihan liian usein kuulen aikuisten valittavan nuorten toiminnasta ja rikollisuudesta ja kuitenkin se on lopulta meidän aikuisten vika. Me viljelemme asenteitamme ja arvojamme lapsille ja nuorille ja vastuu on meidän. Toivoisin, että heräisimme tähän ajatukseen koko yhteiskunnan tasolla.

 

6. Mitä haluaisit sanoa rikoksilla oireileville nuorille?

Olette arvokkaita ja teidän ajatuksenne ja tunteenne ovat meille tärkeitä. Vaatikaa kunnioitusta ja kohtaamista meiltä aikuisilta. On meidän tehtävämme vastata teidän tarpeisiinne.

Kuvankaappaus X:stä, jossa toimittaja Emil Elo tuo esiin hilpeyttä Heikki Turkan paidasta. Paita on tehty nuorten töhrystä, jossa on muun muassa penis ja teksti:

Miskan mainitsema Heikki Turkan paita on herättänyt hilpeyttä muissakin yhteyksissä. Kuvankaappaus X:stä, jossa toimittaja Emil Elo tuo esiin huvitusta Heikin paitavalintaa kohtaan.

.
.
.

Miska Nymanin kasvokuva.

Tilaa uutiskirjeemme