Tällä viikolla soviteltiin koululla yhdeksän nuoren riitaa. Riita oli jatkunut kahden kaveriporukan välillä jo useamman vuoden, ja alkanut nyt saada suuremman mittakaavan.

Nuoria ja heidän huoltajiansa oli tapaamisessa yhteensä parikymmentä. Heidän lisäkseen paikalla oli kaksi koulun edustajaa sekä neljän eri kielen tulkkia. Tilaa oli tällaiselle osallistujamäärälle vaikea löytää, minkä vuoksi paikaksi valikoitui koulun liikuntasali.

Sovittelu sujui hyvin, ja huoltajat kannustivat nuoria lopettamaan vihanpidon. Lopputuloksena sovittiin, kuinka toiset kohdataan jatkossa, jotta kiusaaminen loppuu ja kaikilla on turvallinen ja hyväksytty olo koulussa. Kavereita ei tarvitse olla, mutta toimeen täytyy tulla. Kaikki nuoret olivat sitä mieltä, että tilanne ei ole mukava ja halusivat, että se saadaan loppumaan. Totesivat kyllä, ettei se ole helppoa ja ”kaikilta vaaditaan sinnikkyyttä”.

Tapaamisessa sovittiin myös kesälomalle päivä, jolloin Aseman Lasten työntekijät lähtevät pelaamaan jalkapalloa halukkaiden nuorten kanssa ja samalla tutustutaan paremmin. Koulun henkilökunta oli paikalla vastaamassa huoltajien kysymyksiin sekä kuulemassa tilanteesta ja sovituista asioista, jotta he voivat seurata nuorten käytöstä lukuvuoden loppuun.

Conferencing-sovittelu kokoaa yhteen sovittelun osapuolten lisäksi heidän lähiyhteisöjensä jäseniä. Nuorten tukemisesta tulee pitkäjänteisempää ja kokonaisvaltaisempaa, kun sovittelutilanteessa paikalla on vanhempien lisäksi myös muita aikuisia, jotka ovat nuorten arjessa läsnä. Kuvassa sovittelijat Ilkka Lindberg ja Juho (Juuso) Lehtinen valmistelevat puitteita tapaamiselle koulun liikuntasaliin.

Aseman Lapset ry:n uutiskirje ilmestyy kolmen viikon välein, ja sen voi tilata omaan sähköpostiinsa sivun alalaidan lomakkeella.

 

Tilaa uutiskirjeemme