Nostamme esiin arjen merkityksellisiä kohtaamisia nuorten kanssa.

– Poika katsoi alkusyksystä epäluuloisesti, että mitä nämä aikuiset täällä meidän mestoilla hengaa, kertoo hankesuunnittelijamme Susku.

Reviirillä tuntui olevan nyt liikaa aikuisia.

– Työparimme kanssa jaksoimme kuitenkin viikosta toiseen kuluttaa naamaamme tilanteissa ja paikoissa, ja vähitellen vaihdettiin jo muutamia lauseitakin. Keväällä etsittiin yhteisesti jo kesäduunia ja keskusteltiin syvällisemminkin.

Kevään viimeisinä koulupäivinä poikaa jo harmitti, kun kohtaaminen jäi välistä.

– Kun vaan jaksaa kysyä ja olla aidosti läsnä, ja ennen kaikkea antaa aikaa siihen lähestymiseen ja kohtaamiseen, niin tulosta syntyy kyllä. Joskus menee koko lukuvuosi siihen.

Luottamus voitetaan vähitellen, nuorisotyö ja kohtaaminen vaativat aikaa.

– Voi myös puhua ihan tavallisista asioista, ei aina tarvitse terapioida ja puhua syntyjä syviä. Luottamus voitetaan vähitellen, perusläsnäololla, säännöllisyydellä. Ei tuputeta, mutta ollaan tarvittaessa siinä.

Ammatillisuus on joskus myös tilan antamista ja hiljaisuuden kestämistä.

– Työvoitto, sanoo Susku.

Aika velikultia.

Yhdessä yksikään ei putoa! -hankkeessa yhdistetään nuorisotyön, työhönvalmennuksen sekä ammattioppilaitosten opetus-, ohjaus- ja tukihenkilöstön osaamista yhteiskehittämiseen nuorten kanssa. Yhdessä etsitään uusia keinoja, joilla opiskelu, työelämä ja vapaa-aika yhdistyvät erityistä tukea tarvitsevien tai putoamisvaarassa olevien nuorten kokonaiselämäntilannetta tukevaksi kokonaisuudeksi. Hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat ammatillisen koulutuksen eri vaiheissa olevat Ammattiopisto Liven ja Helsinki Business Collegen opiskelijat.

Lue lisää hankkeesta.


Aseman Lapset ry:n uutiskirje ilmestyy kolmen viikon välein, ja sen voi tilata omaan sähköpostiinsa sivun alalaidan lomakkeella.

Tilaa uutiskirjeemme