Erasmus+ vaihdon tavoitteena oli tutustua muiden maiden tekemään työhön nuorten kanssa. Kesällä vuorossa oli Tsekin työntekijävaihto, jossa saimme koulutusta ihmiskaupasta ja tutustuimme katutyöhön. Tässä blogitekstissä reflektoimme vierailuamme.

Järjestäjinä toimivat Tsekissä CAS streetwork, Göteborin kaupungin nuorten streetwork, Aseman Lasten löytävä työ sekä katusovittelu ja matkassa yhteistyökumppanina Espoon kaupungin jalkautuva työ.

Erasmus+ kokonaisuuden toinen osa Tsekissä toteutettiin kesäkuussa. Maaliskuussa ruotsalaiset ja tsekkiläiset vierailivat Suomessa, jolloin syvennyttiin ja tutustuttiin jalkautuvaan työhön sekä kouluttauduttiin katusovitteluun eli lasten ja nuorten sovitteluihin, nuorisotilatoimintaan ja kuulimme ukrainalaisten pakolaisten tilanteesta Prahassa sekä muualla maassa. Kolmas osa toteutettiin aiemmin syyskuussa Göteborgissa Ruotsissa. Kerromme siitä lisää myöhemmin.

Viikko alkoi orientoitumisella viikon ohjelmaan sekä ensimmäisellä vierailulla Prahan kaupungin toimipisteelle kuulemaan ukrainalaisten pakolaisten tilanteesta Tsekissä. Tälläkin hetkellä maahan tulee noin 1200 ukrainalaista pakolaista viikoittain, joista muutama sata jää Prahaan. Tsekkiläiset ovat toivottaneet ukrainalaiset lämpimästi tervetulleeksi ja auttaneet majoittumisissa sekä muissa arjen asioissa.

Vierailun pääteema oli ihmiskauppa. Pääsimme kahden päivän koulutuksen aina tutustumaan ihmiskaupan perusteisiin ja saimme runsaasti tietoa erilaisilta lakiosaajilta. Kansainvälinen järjestö La Strada on perehtynyt ihmiskauppaan ja tekee arvokasta työtä ihmiskaupan uhrien hyväksi ja kouluttaa ammattilaisia ymmärtämään sen periaatteita ja eri muotoja. Tsekki sijoittuu Euroopassa keskeiselle paikalle, jossa on paljon läpikulkijoita: osa koettaa ansaita hetken rahaa ja jatkaa toisaalle.

Kertaamme vielä kuulemaamme: maailmassa on 50 miljoonaa ihmiskaupan uhria. Ihmiskaupan muodoista yleisimpiä ovat pakkoavioliitot, prostituutio sekä pakkotyö. Ihmiskaupan ja hyväksikäytön erot pitää myös tiedostaa. EU direktiivi vuodelta 2011 listaa ihmiskaupan pääpiirteitä.

Huumehaittoja ehkäisevä työ oli kiinnostavaa, ja oli avartavaa kävellä työntekijöiden kanssa heidän reittejään Prahan keskustassa. Progressive on tehnyt vaikuttavaa työtä huumehaittoja ehkäisemisen eteen. Järjestö on saanut mm. vietyä läpi huumeneulojen kierrätyspisteet Prahan keskustassa.

Jalkautuvassa työssä työntekijät kulkevat aina pareittain. Saimme huomata, että eniten illan aikana pyydetään neulan vaihtoa. Neulan vaihdon periaate on tuttu: jos sinulla on kierrättää 3 neulaa – saat 3 neulaa takaisin. Tämä on neulojenkierrätyksen periaate, jotta pystytään näyttämään, ettei neulat päädy kaduille. Työ on anonyymiä, joten työntekijät eivät tiedä välttämättä kenenkään henkilöllisyyttä tai asuinpaikkaa – jos sellainen on.

Jalkautumisessa Suomessa pääkaupunkiseudulla ja Prahassa Villen keskusteluissa prahalaisten jalkautujien kanssa löytyikin eroja. Ensimmäisenä huomio kiinnittyi jalkautumisvarusteisiin ja työasuun. Prahassa ei käytetä tunnisteita varustuksissa, ja ainoa varuste, joka heillä oli mukana, oli pippurisumute. Kun Ville esitteli heille meidän työvarustuksemme, he huomasivat nopeasti, että meidän varustuksemme on kattava, joita voi myös hyödyntää nuoren kohtaamisessa.

Olemme tottuneet Helsingissä jalkautuessa käyttämään näkyvästi järjestömme tunnuksia, näin teemme työtämme tutuksi nuorille sekä kaikille muille kaduilla oleville. Kun tunnukset on tehty tutuiksi, nuorten on helpompi kohdata uusia työntekijöitä, koska he tietävät heti keitä ollaan. Työajoissa oli myös eroja, Prahassa kuulimme, että työt lopetetaan usein klo 18-19 välillä, kun taas meillä usein viikolla työvuorot lopetetaan klo 21 aikoihin ja viikonloppuisin klo 23. Olemme todenneet, että parhaiten kohtaamme nuoria ilta-aikaan.

Samanlaisuuksia oli myös, nuoriso tykkää viettää aikaansa paljon kauppakeskuksissa kuten meilläkin. Palveluohjaus oli heille vaikeaa vähäisten palveluiden takia, kun Suomessa on palveluita lähes jokaiseen elämän haasteeseen, joita nuorilla voi olla esim. koulutus, päihteet, mielenterveys, työhaku ja yksinäisyys. Tämän vierailun jälkeen tuli vahvempi ymmärrys siitä, kuinka hyvät palvelut meillä on nuorille.

Matka herätti meissä paljon ajatuksia ja kiitämme hyvästä yhteistyöstä Erasmus+ opintovaihdon kanssa!

Opintomatkaterveisin
Jessica, Lemmy, Ville ja Mari

*

Project name: SWIT –  Cooperation of Street-Based Youth Workers and State/Regional/Municipal Institutions, co-funded by the European Union, project number: 2023-1-CZ01-KA210-YOU-000157853.

Mari SIrenin profiilikuva

Mari Sirén

koordinaattori, valtakunnallinen K-0-työ
  • K-0-työ
  • Nuorten rikos- ja konfliktityö
Jessica Hakalan profiilikuva

Jessica Hakala

kouluttaja, Katusovittelu
  • Katusovittelu
  • Nuorten rikos- ja konfliktityö

Lemmy Koivunen

kasvattaja, löytävä nuorisotyö & Walkers-bussi
  • Löytävä nuorisotyö ja Walkers-bussi
Ville Nordströmin profiilikuva.

Ville Nordström

kasvattaja, löytävä nuorisotyö & Walkers-bussi
  • Löytävä nuorisotyö ja Walkers-bussi

Tilaa uutiskirjeemme