Yhteistyö on keskeistä kaikessa toiminnassamme. Ystäväkirjassamme esittelemme yhteistyökumppaneitamme eri aloilta ja eri puolilta Suomea.
Tehtävä: Helsingin sovittelutoiminnan päällikkö
Millainen on tavallinen työpäiväsi?
Työpäiväni sisältävät henkilöstöhallintoa, kehittämistä, kouluttamista ja sovittelualoitteiden käsittelyä ja päätöksentekoa. En osallistu varsinaisiin sovitteluihin, mutta toisinaan olen mukana ennen sovittelua järjestettävissä selvitystapaamisissa.
Millaista yhteistyötä teet Aseman Lasten kanssa?
Sovittelutoimintaan tulevia nuorten sovitteluita on jo pitkän aikaa ohjattu katusovittelijoiden hoidettavaksi. Olenkin sanonut, että emmehän me voisi elää ilman Aseman Lapsia, sillä nuorten juttuja on paljon ja ammattikasvattajat ovat ehdoton lisä sovittelugenreen.
Katusovittelun vahvuus on joustavuus, tapaamisia pystytään järjestämään asiakaslähtöisesti. Myös nopeus on tärkeää, sillä nuorten jutut tulisi käsitellä mahdollisimman nopeasti. Katusovittelijoilla on ymmärrys nuoruudesta ja he toimivat aina asiakas ja hänen hyvinvointinsa edellä. On tärkeää pystyä ajattelemaan ikään kuin sovittelun yli ja näkemään myös taustatekijät ja tarpeet sovittelun jälkeen.
Mikä on työssäsi parasta?
Sovittelussa konfliktin osapuolet pääsevät yhteiseen pöytään ja lähes aina syntyy sovinto tai ainakin yhteinen ymmärrys asiasta. Uhri saa kuulla epäiltyä ja uhri sekä epäilty pystyvät kertomaan laajemmin omat näkökantansa kuin esimerkiksi käräjäoikeudessa. Sovittelu on inhimillinen tapa hoitaa konflikteja ja parhaimmillaan se saa osapuolissa aikaan vapautumisen tunteen.
Entä haastavinta?
Haastavinta on se, että sovittelua ei nähdä mahdollisuutena ja asioita ei haluta selvittää. Nämä ovat aina ihmisten välisiä asioita, eikä aina kaikilta osapuolilta löydy tahtotilaa istua yhteisen pöydän ääreen.
Miksi yhteistyötä kannattaa tehdä?
Asiakkaan kannalta monialainen yhteistyö on tärkeää, sillä silloin hän saa parasta mahdollista tukea ja apua. Alaikäiset ovat Helsingin kaupungin kärkiasiakasryhmä, ja katusovittelu on paras mahdollinen palvelu ja jatkopolutus nuorille.
Entä onko siinä haasteita?
Ei oikeastaan ole haasteita. Jatkuva keskustelu ja toiminnan kehittäminen ja asioiden puntarointi on vaan lisäarvo. Meillä on selvät roolit ja asiat hoituvat. Toki välillä asioita hoidetaan eri tavalla kaupungin taholta kuin järjestössä, mutta joskus kaupunginkin pitää joustaa. Jos joku asia saadaan hoidettua mutkia oikomalla, voidaan unohtaa turhat kiemurat, jos ne eivät ole oleellisia juuri sillä hetkellä, tai voidaan hoitaa asiat vähän eri järjestyksessä kuin yleensä.
Mikä tämän päivän nuorissa ilahduttaa, mikä huolestuttaa?
Yhteiskuntamme on suorittamista arvostava ja kahtiajakautuminen huolestuttaa. Nuoruuteen kuuluu rajojen koetteleminen ja tötöily, mutta onko niin, että se myös jakaa porukat pärjääjiin ja ei pärjääviin – ja leimaa heidät. Myös perheiden pahoinvointi huolestuttaa.
Nuorten kielitaito ja tietotekninen ketteryys ilahduttaa. He myös uskaltavat haastaa auktoriteetteja ja ovat tietoisia oikeuksistaan, se on hienoa.
Miten korona-aika on vaikuttanut työhösi?
Korona-aikana kaikki hoidetaan etäyhteyksin, mikä on haastavaa, sillä sovittelu perustuu niin vahvasti ihmisten kohtaamiseen. Positiivinen asia on, että osan työtehtävistä voi kuitenkin hoitaa jatkossakin etänä, jolloin voi suunnitelmallisesti jopa vapauttaa enemmän aikaa kohtaavaan työhön.
Millainen olit 15-vuotiaana?
Olin varmaan aika perusteini, kaikki muu kiinnosti enemmän kuin koulu ja aikaa meni paljon moneen ei niin hyödylliseen asiaan. Vähän sellainen säätäjä.
Mitä haluaisit sanoa 15-vuotiaalle sinulle?
Kyllä elämä kantaa, luota itseesi!
Mitä haluaisit sanoa tämän päivän 15-vuotiaille?
Olen hokenut omille ja muiden lapsille, että sinä osaat ja pystyt ja kykenet, älä anna periksi ja ole itsellesi myös armollinen. Välillä lyödään päätä seinään, mutta säilytetään usko tulevaisuuteen.