Millainen on tavallinen työpäiväsi?
Tavallinen työpäivä sisältää vähän eri asioita riippuen siitä missä töitäni teen! Se usein alkaa sähköpostien läpikäymisellä. Toimistopäivänä voi olla asiakas- tai yhteistyötapaamisia, toiminnan suunnittelua ja raportointia/dokumentointia, verkostopalavereja yms. Saatan myös viettää päiväni/iltani/viikonloppuni jalkautuen: ryhmien ohjauksia kouluilla, nuorisotaloilla, nuorisotyöntekijöiden kanssa kaduilla ja kauppakeskuksissa yms. Teen paljon yhteistyötä muiden toimialojen työntekijöiden kanssa.
Millaista yhteistyötä teet Aseman Lasten kanssa?
Olemme tehneet mm. yhteisiä jalkautumisia löytävän nuorisotyön kanssa ja olen ollut vierailemassa sekä Walkers-kahvilassa että Walkers-bussissa. Konsultoimme puolin ja toisin ja pidämme toisemme ajan tasalla ilmiöiden suhteen.
Mikä on työssäsi parasta?
Työssäni on parasta sen itsenäisyys, monipuolisuus ja moniammatillisuus. Yhteistyömahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat! Saan tehdä töitä niin aikuisten, perheiden kuin lastenkin kanssa.
Entä haastavinta?
Haastavinta on rajaaminen ja työn kuvailu ytimekkäästi uusille ihmisille.
Miksi yhteistyötä kannattaa tehdä?
Yhteistyötä tehdessä ymmärrys muiden tekemän työn merkityksestä kasvaa sekä saa reflektoida omia tekemisiä useiden näkökulmien avulla. Keskustelut ja yhteistyö toimialojen yli rikastuttaa oma ajatusmaailmaa ja sillä saadaan vaikuttavia tuloksia aikaiseksi konkreettisella tavalla.
Entä onko siinä haasteita?
On. Täytyy osata rajata ja nähdä mikä on oikeasti järkevää yhteistyötä lasten ja nuorten eduksi. Myös sitä tulee miettiä, milloin ja mitä tietoa on oleellista jakaa.
Mikä tämän päivän nuorissa ilahduttaa, mikä huolestuttaa?
Nuoret ovat todella hyvin perillä oikeuksistaan ja vaikuttavat olevan tietoisia maailmanlaajuisista ilmiöistä. Se ilahduttaa. Rikoksilla ja päihteillä oireilu taas huolestuttaa, osa nuorista voi huonosti eikä apua ole saatavilla tarpeeksi nopeasti.
Miten korona-aika on vaikuttanut työhösi?
Itse asiassa aika vähän. Aloitin työni reilu vuosi sitten, ja osallistuin ahkerasti verkostoihin etänä. Jalkautumaan on päässyt kuten ennenkin. Joitain tapahtumia on jouduttu perumaan ja siirtämään yleisten pandemian rajoitusten ja/tai poissaolojen vuoksi.
Millainen olit 15-vuotiaana?
Olin tunnollinen ja kiltti, kunnioitin auktoriteetteja enkä oikein uskaltanut kapinoida ketään tai mitään vastaan.
Mitä haluaisit sanoa 15-vuotiaalle sinulle?
Rohkeutta! Maailma ei kaadu, vaikka välillä pitäisi hauskaakin ja kokeilisi rajojaan. Ja kannattaa avata suunsa, jos tarvitsee apua.
Mitä haluaisit sanoa tämän päivän 15-vuotiaille?
Löydä toivon siemen tästä päivästä ja kasvata sitä rakkaudella joka päivä. Maailmassa on paljon hyvää, vaikka aina ei tunnu siltä.
Yhteistyö on keskeistä kaikessa toiminnassamme. Ystäväkirjassamme esittelemme yhteistyökumppaneitamme eri aloilta ja eri puolilta Suomea.
Helsingin kaupungin etsivät sosiaaliohjaajat tekevät lasten ja nuorten etsivää työtä sosiaalitoimen alaisuudessa. Työn ytimessä on palveluohjaus matalan kynnyksen palveluihin 10-13 –vuotiaille lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Hallinnollisesti sosiaaliohjaajat toimivat Perhekeskuksissa (Malmi-Maunula, Itäkatu-Vuosaari, Kamppi-Kallio, Lassila) lapsiperheiden palvelutarpeen arviointi ja tuki –tiimissä.
Työn sisältö jakautuu neljään osaan: palvelutarpeen arviointiprosesseihin osallistumiseen, nuorisotyöhön, koulujen kanssa tehtävää yhteistyöhön ja kehittämis- ja verkostotyöhön.
Lasten ja nuorten etsivien sosiaaliohjaajien työ on monipuolista ja toimialojen rajat reilusti ylittävää yhteistyötä kulloinkin sopivan työkumppanin kanssa. Helsingin kaupungissa sosiaaliohjaajia on neljä, jokaiselle ilmansuunnalle on yksi työntekijä. Seuraa heidän työtään esim. Instagramissa @sotenetsivat.