Sosiaalinen media on kiinteä osa nuorten elämää sekä tärkeä väylä muun muassa ystävyyssuhteiden luomiseen ja vahvistamiseen. Samaan aikaan sosiaaliseen mediaan liittyy monenlaisia riskejä. Se voi esimerkiksi toimia alustana häirinnälle ja kiusaamiselle, aiheuttaa ahdistusta tai viedä liikaa tilaa opiskelulta, harrastuksilta tai levolta.

Vanhemmassa aihe voi herättää monenlaisia tunteita hämmennyksestä huoleen. Miten sosiaalista mediaa tulisi käsitellä nuoren kanssa?

 

❤️  Ole kiinnostunut nuoren some-maailmasta ja vähintään tietoinen siitä, missä nuori liikkuu virtuaalisesti.

❤️  Käy avoimesti nuoren kanssa keskustelua siitä, millaista tasapainoinen ja turvallinen sosiaalisen median käyttö on.

❤️  Osallista nuori käytännön säännöistä sopimiseen. Tällöin on todennäköisempää, että nuori sitoutuu niihin.

❤️  Pidä huolta, että nuori tietää voivansa kertoa sinulle ikävistäkin asioista, joita on kohdannut somessa.

❤️  Suhtaudu sosiaalisessakin mediassa tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään vakavasti ja tiedosta, että teot voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit.


Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Tilaa uutiskirjeemme