Kiusaamisesta ja väkivallasta puhutaan paljon, ja uutisoidut tapahtumat herättävät huolta ja pelkoa niin nuorissa kuin aikuisissakin. Näistä aiheista keskustelu murrosikäisen kanssa on tärkeää, jotta hän tunnistaa kiusaamisen ja uskaltaa kertoa siitä. Nuori tarvitsee usein vielä aikuista kertomaan, millainen käytös on ok ja millainen ei.

 

Murrosikäinen on kuin kahden tulen välissä: kaveriporukka sanoo yhtä ja vanhemmat toista. Hän lähtee helposti mukaan kavereiden tempauksiin, vaikkei edes haluaisi. Vanhemman tärkeä ja haastava tehtävä on pysyä kärryillä siitä, missä nuori liikkuu ja mitä hän tekee.

Kiusaamisesta on tärkeää puhua myös ennaltaehkäisevästi eli silloinkin, kun nuorta ei kiusata ja hän itse käyttäytyy hyvin. Moni nuori myös näkee kiusaamista ja tarvitsee välineitä näkemänsä käsittelyyn.

 

❤️  Kysy nuoren kuulumisia säännöllisesti ja ole kiinnostunut hänen arjestaan (silloinkin, kun vastaukset ovat hyvin lyhyitä). Nuoren on helpompi kertoa myös vaikeista asioista, kun kodin ilmapiiri on avoin ja keskusteluyhteys toimii.

❤️  Näytä omalla käytökselläsi, miten toisista puhutaan kohteliaasti, ollaan rehellisiä ja toimitaan oikeudenmukaisesti.

❤️  Puhu kiusaamisesta. Kerro, että se voi olla fyysisen väkivallan lisäksi esimerkiksi porukan ulkopuolelle jättämistä tai somessa tapahtuvaa huonoa käytöstä. Kysy, onko nuori kokenut tai nähnyt tällaista.

❤️  Pysy rauhallisena. Vaikka kiusaaminen herättää voimakkaita tunteita myös aikuisessa, vanhemman on tärkeää olla läsnä, auttaa nuorta kantamaan tunteitaan ja osoittaa, että tästäkin selvitään yhdessä.

❤️  Verkostoidu. Jos vain mahdollista, tutustu nuoren kavereihin ja näiden vanhempiinsa. Näin tiedät, kenen kanssa nuori liikkuu ja on myös helpompi olla yhteydessä heidän vanhempiinsa, jos jotain ikävää sattuu. Jos epäilet kiusaamista, ole yhteydessä kouluun ja selvitä, millainen käsitys siellä on tilanteesta.

 


Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Tilaa uutiskirjeemme