Vanhemmuus on ympärivuorokautinen vastuu, ja vanhemman omat hengähdyshetket välttämättömiä, jotta vastuun jaksaa kantaa. Hyvinvoiva vanhempi on perheen tukipilari! Stressaantunut ja uupunut vanhempi ei pysty vastaamaan lapsen tarpeisiin, hyvinvoiva aikuinen taas jaksaa olla läsnä.

Aivan kuten lapsilla on oikeus omiin leikki- ja harrastushetkiin, vanhemmalla on oikeus omaan aikaan. Samalla vanhempi näyttää tärkeää esimerkkiä lapsille, että myös heillä on joku päivä mahdollisina vanhempina oikeus omaan aikaan.

Erilaisia vanhemmuuteen liittyviä neuvoja riittää, ja tiettyyn pisteeseen asti niitä onkin hyvä kuunnella. Luota kuitenkin itseesi silloin kun olet pohtinut omaa perhettäsi koskevia valintoja ja ne tuntuvat oikeilta, vaikka naapuri tai sukulainen valintaa kyseenalaistaisikin.

Muita vinkkejä oman hyvinvoinnin tukemiseen:

❤️ Mieti, mikä tässä hetkessä saa sinun akkusi latautumaan. Kävelylenkki metsässä, kuntosalitreeni, kahvittelu ystävän kanssa? Ota säännöllisesti aikaa omalle tekemiselle!

❤️ Mikäli perheessä on kaksi aikuista, hoida parisuhdetta. Ottakaa aikaa kahdestaan ilman lapsia. Aikuisten yhteinen rintama antaa voimaa silloin kun lapsi koettelee rajoja tai arjessa on muita haasteita.

❤️ Pyydä apua läheisiltä tai tarjolla olevista palveluista. Lapselle tekee hyvää oppia luottamaan muihinkin aikuisiin kuin omiin vanhempiin, ja eri ihmisten kanssa vietetty antaa lapsellekin eri asioita. Sinun ei yksin tarvitse täyttää lapsen kaikkia tarpeita!

❤️ Hyväksy epävarmuus, riittämättömyys ja muut negatiiviset tunteet. Välillä stressaa ja väsyttää ja se on ok. Hyvä pyrkimys kuitenkin on, ettei kuormittunut olotila pitkity. Pyydä ajoissa apua!


Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Tilaa uutiskirjeemme