Murrosikään kuuluu oleellisesti oman tilan hakeminen ja itsenäistyminen – ulkosalla, kavereiden mukana tai julkisilla paikoilla hengaillaan usein myöhäänkin ilta-aikaan. Teini-ikäisen vanhempana on kuitenkin huolehdittava siitä, että vaikka tilaa ja vaikutusmahdollisuuksia annetaankin pikkuhiljaa lisää, rajoista ja ajoista sovitaan yhdessä ja niistä pyritään pitämään kiinni silloinkin, kun lapsi tai nuori koettaa niitä venyttää.
 
❤️ Ole kiinnostunut siitä, missä nuoresi liikkuu ja keiden kanssa. Tämä on tärkeämpää kuin kotiintuloajat, joskin niistäkin pitäisi pystyä sopimaan ja sopimuksissa pysymään.
 

❤️ Pyri löytämään juuri teille sopiva keskusteluyhteys ja -tapa nuoresi kanssa, jotta tiedät missä hän liikkuu ja keiden kanssa. Viranomaisen tai nuorisotyöntekijän soittaessa kotiin huomataan vallitettavan usein, että vanhemmilla on väärä kuva siitä, missä nuori on. Tämä saattaa johtua myös siitä, että nuorella ja aikuisella on aidosti erilaiset mielikuvat paikkojen turvallisuudesta.

 

❤️ Ota nuori mukaan miettimään perheen pelisääntöjä ja muista myös perustella, miksi tietyistä asioita pidetään kiinni.

 

❤️ Erota ne asiat, joista ei neuvotella ja ne, joihin nuori saa vaikuttaa.

 

❤️ Sopikaa pysähdyshetkiä, jolloin katsotte, miten on mennyt ja joissa myös nuori saa esittää toiveita ja palautetta vanhemmilleen.

 

Kun rajat eivät ole vain ulkoapäin määriteltyjä, nuori todennäköisesti sitoutuu niihin paremmin. Ole kiinnostunut nuoresi kavereista ja verkostoidu mahdollisuuksien mukaan kavereiden vanhempien kanssa. Joskus voi olla hyvä keskustella muiden vanhempien kanssa rajoista ja säännöistä. Muista kuitenkin, että perheelläsi saa olla omat pelisäännöt. Anna nuorelle uusia mahdollisuuksia ottaa vastuuta ja pitää sovitusta kiinni, vaikka sovituista rajoista silloin tällöin lipsuttaisiinkin.


Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Tilaa uutiskirjeemme