Joskus keskustelu murrosikäisen kanssa voi olla vanhemmille haastavaa. Olisi otettava puheeksi vaikeitakin aiheita, mutta nuori antaa ymmärtää, etteivät vanhempien mielipiteet kiinnosta häntä ja hän pärjää kyllä ilman heitäkin. Uteluihin ja keskustelunavauksiin voi saada vastaukseksi vain nenän edestä kiinni paukahtavan oven.
Omalle perheelle sopivat tavat kommunikoida on tärkeää löytää ja muistuttaa nuorta usein siitä, että hänen asioistaan kysellään, koska hänestä välitetään. Jos perheessä on kaksi aikuista, kannattaa hyödyntää sitä, että toisen voi olla helpompi puhua jostain aiheesta ja toinen voi mahdollistaa toiselle hengähdystauon silloin, kun menee hermot.
Kun pääset keskustelemaan murrosikäisen kanssa, voit napata tästä vinkkejä:
❤️ Voit aloittaa keskustelun vaikka jollain näistä kysymyksistä: Mitä kuuluu? Miten menee? Miten voit? Miten koulussa meni? Kysy silloin tällöin myös nuoren ystävien kuulumisia ja hänen ympärillään tapahtuvista asioista. Ajankohtaisista aiheista on myös hyvä käydä keskustelua aika ajoin.
❤️ Kuuntele tarkasti. Aktiivinen kuunteleminen antaa puhujalle tunteen, että hän on tärkeä ja hänen ajatuksillaan on merkitystä.
❤️ Tuo keskusteluun aina myös jotain positiivista: nosta esiin nuoren vahvuuksia, kehu häntä hyvin sujuneista tilanteista, kiitä siitä, että hän ottaa asioita esille tai jaksaa käsitellä niitä.
❤️ Anna nuorelle aikaa. Voi olla, ettei hän tänään halua keskustella jostain tietystä aiheesta, mutta haluaa kuitenkin nähdä, että olet valmis kuuntelemaan. Ole lähellä, ja kerro se nuorelle: kun haluat puhua, olen saatavilla.
❤️ Tunteet voivat olla suuria. Joskus on hyvä purkaa ensin päällimmäiset raivostuttavat, hermostuttavat tai ärsyttävät asiat vaikkapa jollain fyysisellä tekemisellä, ja vasta sen jälkeen perehtyä siihen, miten päivä on sujunut. Sama pätee myös aikuisiin.
Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.
Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.
Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia!