Kulttuuri on suuri rikkaus. Monet kahden kulttuurin kanssa kasvaneet lapset ja nuoret ovat oppineet laajasti maailmasta ja osaavat katsoa asioita eri näkökulmista. Kulttuurit voivat kuitenkin monessa kohdassa törmätä ja aiheuttaa nuorelle herkässä kasvuvaiheessa haasteita oman identiteetin muodostamiseen.

Suomeen muuttaneiden vanhempien on tärkeää tiedostaa, että heidän lapsensa elävät kahden kulttuurin kanssa, monesti vielä paljon vahvemmin kuin he itse. Vaikka kotoa tulevat tavat ovat tärkeitä, mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä enemmän hänelle todennäköisesti merkitsevät myös kaverit ja heidän tavoillaan toimiminen. Tiukat ja joustamattomat rajat kotona voivat saada aikaan kapinan, joka saa nuoren viimeistään täysi-ikäistyessään kääntämään selkänsä vanhempiensa kulttuurille.

Vinkkejä kasvatukseen kahden kulttuurin kanssa:

❤️  Ole rohkeasti yhteydessä kouluun, harrastusten järjestäjiin, nuorisotyöntekijöihin ja nuoren kavereiden vanhempiin. Aktiivinen yhteydenpito helpottaa myös mahdollisten ongelmatilanteiden selvittämistä.

❤️  Hae tietoa ja vertaistukea sinulle luontevista paikoista ja ryhmistä. Esimerkiksi sosiaalisen median kanavista voi löytyä ryhmiä, joissa on helppo saada vinkkejä, apua ja uusia tuttaviakin myös muilla kielillä kuin suomeksi. Saat paljon tietoa myös sellaisista asioista, joita Suomessa pidempään asuneet maahan muuttaneet ovat havainneet.

❤️  Kielitaidon kehittäminen on tärkeää. Älä kuitenkaan jätä yhteydenpitoa kielihaasteiden vuoksi tekemättä. Sinulla on monessa tilanteessa oikeus tulkkauspalveluun. Lapsen tai nuoren ei tulisi toimia tulkkina.

❤️  Keskustele nuoren kanssa, jotta nuori voi paremmin ymmärtää kulttuureja, eri maiden tapoja ja myös valintojensa seurauksia. Tue nuorta silloinkin, kun hän valitsee toisin kuin itse toivoisit.

 

 

Murrosikäisen vanhemmuus on välillä rankkaa ja myös yksinäistä. Monelle vanhempien vertaisverkostojen ylläpito on luontevampaa pikkulapsiaikana, kun leikkitreffit ja hiekkalaatikkohetket tuovat vanhemmat luontevasti yhteen. Myös neuvola on arjessa tukena.

Lapsen kasvaessa monien vertaisverkostot ohenevat. Murrosikä muuttaa paitsi lasta, myös lapsen ja vanhemman suhdetta. Kipinät ja kipuilut kuuluvat asiaan mutta niiden kanssa yksin jääminen voi olla kuormittavaa.  

Kannustamme ottamaan vastaan tukea kasvatustehtävässä sekä puhumaan haasteista ja omasta jaksamisesta ääneen. Jaa ajatuksiasi ja kokemuksiasi ja auta samalla muita samassa tilanteessa tarpovia! 

Vinkkejä vanhemmille Hadi

Tilaa uutiskirjeemme