Lokakuun lopulla järjestettiin Aseman Lasten avointen vanhempainiltojen toinen osa. Sen teemana oli lasten ja nuorten itsenäistyminen, hölmöily ja rajojen rikkominen. Vanhemmissa muuttunut käyttäytyminen ja uusi kepposteluun kannustava ystäväpiiri saattaa herättää huolta ja kysymyksiä: Miten toimia vanhempana, kun nuori tekee jotain tyhmää? Miten säilyttää keskusteluyhteys, kun jotain sattuu? 
 

Illan aikana vinkkejä jakoivat Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnan konstaapelit Kristian Paavilainen ja Niklas Kråknäs, sekä Aseman Lasten Friends-ohjelman suunnittelija-kouluttaja Minttu Oinonen ja löytävän nuorisotyön yhteisökehittäjä Eliisa Ahlstedt.
 

Tässä tiivistelmänä illan aikana jaetut ammattilaisten vinkit aihetta pohdiskeleville vanhemmille:
 

  1. Tärkeää on pitää yllä hyvää keskusteluyhteyttä nuoren suuntaan. Näin asioista voidaan puhua myös ongelmia kohdatessa ja nuorella on luottavainen olo, että uskaltaa sanoa vaikeistakin asioista. 
  2. Kannattaa avoimesti kertoa, että kotiin voi aina tulla, vaikka olisi hölmöillyt. Eihän haluta esimerkiksi päihteitä kokeilleen nuoren jäävän talveen kylmettymään? 
  3. Ennen kotiintuloaikaakin saa tulla kotiin. Tämän voi nuorelle kertoa, ja muistuttaa siitä, että vanhempia voi aina käyttää tekosyynä kavereiden suuntaan, jos haluaa lähteä aikaisemmin kotiin. 
  4. Muista olla hyväksyvä niin nuorelle kuin itsellesi. Virheitä sattuu meille kaikille. 
  5. Kohtuulliset seuraamukset opettaa enemmän kuin kohtuuttomat rangaistukset.  Olennaista myös on, että seuraamuksesta pidetään kiinni, jotta nuori huomaa, että vanhempi on tässäkin asiassa luotettava ja sanansa mittainen.  
  6. Ota itsekin happea, kun tunteet kuumenee ja huoli muuttuu suuttumiseksi. Asioihin kannattaa palata, kun molemmat ovat rauhoittuneet. Sopiva hetki voi tulla esimerkiksi tekemisen lomassa, autolla ajaessa tai ruokaa laittaessa. 
  7. Huoli on välittämistä. Tee nuorelle selväksi, että haluat auttaa ja olla tukena kaikissa tilanteissa. 
  8. Vertaistuki auttaa. Kenen toisen aikuisen kanssa voisit tuulettaa tunteitasi ja peilata tilannetta: mikä teillä on toiminut ja mitä itsekin voisi kokeilla? Myös eri alojen ammattilaisilta ja viranomaisilta kannattaa matalalla kynnyksellä pyytää apua, yksin ei tarvitse osata ja jaksaa. 
  9. Pidä nuoren elämässä muitakin luotettavia aikuisia, joille voi asioita sanoa, jos omille vanhemmille kertominen mietityttää. Kummeja, naapureita, perhetuttuja jne. 
  10. Sano nuorelle joka päivä jotain kaunista, vaikka nuori olisi mörrikkänä hupun alla. Se kantaa pitkälle.
     

 Poiminnat keskustelijoiden kommenteista

“Nuoret ovat hyviä valehtelemaan omille vanhemmilleen. Kannattaa kysyä tarkempia kysymyksiä, tapahtuiko oikeasti näin?”, vinkkaa vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen, Helsingin poliisin ennalta estävästä toiminnasta. Tarkempien kysymysten esittäminen osoittaa kiinnostusta, mutta auttaa myös tarkistamaan, menikö asiat niin kuin nuori aluksi kertoi.

Nuoruudessa tapahtuu paljon muutoksia niin aivojen tasolla kuin muutenkin kehityksessä. Silti on välillä hyvä pysähtyä miettimään, jos havahtuu nuoren käytöksen muuttuneen hyvin äkillisesti”, täydentää Minttu OinonenFriends-ohjelman suunnittelija-kouluttaja Aseman Lapsilta.

Kun jotain sattuu, kannattaa käytökseen reagoida, muttei liian voimakkaasti. “Töppäilyllä pitää olla joku seuraus. Jos esimerkiksi vanhemmat maksavat jostain aiheutuneen laskun, voi nuori puolestaan tehdä enemmän kotitöitä tai sovitaan, että menemisiä seurataan seuraavan kuukauden ajan vähän tarkemmin”, ehdottaa vanhempi konstaapeli Niklas KråknäsHelsingin poliisin ennalta estävästä toiminnasta.

Aikuisesta kannattaa tehdä syyllinen, esimerkiksi jos joutuu lähtemään ennen kavereita kotiin, neuvoo Eliisa Ahlstedtlöytävän nuorisotyön toimintavastaava Aseman Lapsilta. Se, että nuori voi vedota siihen, että vanhemman takia tekee jotain “noloa”, auttaa nuorta säilyttämään kasvonsa.   

 

Seuraava avoin vanhempainilta järjestetään ti 30.11. klo 18–19.30 aiheenaan “Mitä sitten kun lapsesta tulee murkku?”. Tapahtuman tarkemmat tiedot julkaistaan tapahtumakalenterissa

Tilaa uutiskirjeemme