“Juhlia saa ja pitääkin! Se on nuorelle iso juttu, kun koulut päättyvät ja taas on yksi lukuvuosi paketissa”, Aseman Lasten toimintavastaava Eliisa Ahlstedt alleviivaa. “Se, että missä, mihin aikaan ja kenen kanssa juhlitaan, on kuitenkin keskustelu, mikä aikuisen kannattaa nuoren kanssa käydä.” 

Kaikenlaisten kauhuskenaarioiden pohdiskelun sijaan on hyvä neuvotellen käydä keskustelua juhlimisesta. Usein käytännönläheiset pohdinnat ovat kaikkein tarpeellisimpia: Mitä tehdä, jos puhelimesta loppuu akku? Löytyykö vanhemman numero tai kotiosoite myös jostain muualta, kuin sieltä mykäksi muuttuneesta kännykästä? Mitä tehdä, jos puhelin tai lompakko katoaa? 

“Illan melskeessä voi sattua ja tapahtua. On hyvä myös sanoa ääneen, että kotiin voi aina tulla, oli tilanne mikä hyvänsä. Näissä hetkissä voi tunteet olla pinnalla niin nuorella kuin aikuisellakin. Silloin on hyvä hengittää useampaan kertaan syvään, ja käydä keskustelut vasta kun aikuisen tunnemyrsky on laantunut”, Eliisa neuvoo. 

Perheestä riippuen erilaiset tavat ja hetket voivat olla toimivia asioiden selvittelyyn. Toisille se on ruokaa laittaessa, perunoita kuoriessa, toisille kalastusretkellä tai pleikkaa pelatessa, tai vaikkapa kävelyllä. 

“On ok että aikuinen on huolehtiva ja käy nuoren hermoille. Se kuuluu siihen ikävaiheeseen ja itsenäistymiseen. Ikäviä tai vaikeita tilanteita eikä aiheita voi eikä kannata väistää. Keskustelun ja neuvottelun lopuksi on aikuisten tehtävä asettaa rajat ja katsoa että niistä pidetään kiinni.” 

Kesä ei tarkoita aikuisetonta aikaa 

Kesä tarkoittaa useimmille, niin aikuisille kuin nuorille, vapautta ja kesälaitumia.  

“Kesän omanlainen vapaus on meille kaikille tarpeellista ja tärkeää pitkän vuoden jälkeen. Saa hetken vetää happea”. 

Samalla kesä tarkoittaa nuorelle turvallisten aikuisten määrän vähenemistä. Arjesta tutut opettajat, valmentajat tai muut arjen aikuiset ovat luonnollisestikin kesällä poissa kuvioista. Silloin lähelle jäävien aikuisten vastuu kasvaa, sillä nuoret tarvitsevat aikuisia kesälläkin. 

“Kesällä myös nuorilla on aikaa pysähtyä sen äärelle, miten minulla menee, mitä on tapahtunut tai tulossa. Koittaako syksyllä koulun vaihtaminen, alkaako jotain uutta tai millainen nivelvaihe onkaan menossa”, Eliisa kuvailee. 

Näitä teemoja nuoret pohtivat itsekseen ja samalla valmistautuen tulevaan. Myös vertaisryhmissä muiden nuorten kanssa aiheet herättävät keskustelua. Kolmas tärkeä pallottelupinta on aikuiset. 

“Kesään kuuluu vapaus ja päämäärätön hengailu, mutta nuoret eivät tarvitse aikuisetonta kesää. Nuorilla on tarve pohtia monenlaisia asioita aikuisten kanssa. Näiden keskustelujen äärelle on tärkeää pysähtyä kuulolle ja nuoren tueksi.”  

Joutenolon taito 

“Nuorilta on myös hyvä oppia kesää ajatellen se, että aina ei tarvitse olla tuottelias ja tekemässä jotain.” 

Kesä on aikuisillekin hyvää aikaa harjoitella tunnistamaan, kuinka paljon omaa aikaa ja vapautta oma nuori tarvitsee. 

“Muistutuksena aikuisille: Pitäkäähän kännykät äänellisellä ja vastatkaa myös tuntemattomiin numeroihin. Soittaja voi olla esimerkiksi nuorisotyöntekijä, vaikka nuori on sanonut menevänsä vain kaverin luo hengaamaan”, Eliisa summaa. 

 


Aseman Lasten työntekijät ja vapaaehtoiset jalkautuivat koulujen päättäjäispäivän operaatiossa nuorten pariin yhdessä Helsingin kaupungin ja muiden järjestöjen yhteisoperaatiossa.  Löytävä nuorisotyö sekä Walkers-bussi jatkavat työtään myös pitkin kesää eikä nuoria jätetä kesälläkään yksin.

Eliisa Ahlstedtin profiilikuva.

Eliisa Ahlstedt

toimintavastaava, löytävä nuorisotyö, Walkers-bussi & Sawian-hanke
  • Löytävä nuorisotyö ja Walkers-bussi
  • Sawian-hanke

Mikäli haluat tukea Aseman Lasten nuorten parissa tekemää työtä, voit tehdä lahjoituksen MobilePaylla numeroon 43 900. Voit myös tukea muilla tavoin klikkaamalla linkkiä.

Ole työmme mahdollistaja – nuorten puolella!

Lahjoita

Tilaa uutiskirjeemme