“Kiitti kaikesta tästä, tuntu hyvältä jo pelkästään se et tiesi et joku oikeesti jaksaa kuunnella.”
Aseman Lasten toiminnassa havahduttiin syksyllä 2018 siihen, että seurusteluun ja seksuaalisuuteen liittyvät kysymykset puhututtivat nuorten keskuudessa tavanomaista enemmän. Havainnot käynnistivät Tyttötyö-projektin, jossa työskentelee Maarit Taipalinen.
Keväästä 2019 asti käynnissä ollut projekti lähti vastaamaan muun muassa huoleen suurten ikäerojen seurustelusuhteista sekä siitä, kuinka osa tytöistä sieti epäkunnioittavaa käytöstä seurustelukumppaneiltaan.
Maaritin seksuaalineuvoja- ja seksuaaliterapeuttikoulutusten tuomaa erityisosaamista on hyödynnetty 13–21-vuotiaiden tyttöjen seurustelu- ja seksuaaliterveyden, muun muassa omien rajojen tunnistamisen ja turvataitojen vahvistamiseksi.
Projektin tavoitteena on ollut tuoda näitä taitoja vahvistavaa osaamista Aseman Lasten toimintaan, jossa jo entuudestaan kohdataan paljon erilaisia, myös riskitilanteissa eläviä nuoria. Projektissa on tuotettu eri nuorisotyön ympäristöissä helposti hyödynnettäviä työkaluja.
– Yksinkertaisemmillaan tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että nuorilla on mahdollisuus jättää pahvilaatikkoon mieltä askarruttavia kysymyksiä seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen, Maarit kertoo.
Työtä on tehty Aseman Lasten tutuissa toimintaympäristöissä: Walkers-talolla Kampissa, pääkaupunkiseudun lähiöissä liikkuvassa Walkers-bussissa sekä julkisissa tiloissa, joissa nuoret viettävät aikaansa ja jonne järjestön löytävässä nuorisotyössä jalkaudutaan.
Walkers-talolla ja bussissa on järjestetty erilaisia työpajoja, esimerkiksi ihastumista, seurustelua, eroa ja surua käsittelevä rakkauspaja. Talolta, bussilta sekä jalkautuvasta työstä nuoria on ohjautunut yksilötyöhön, jossa on käsitelty muun muassa rajatonta seksuaalisuutta, seksuaalisen identiteetin etsimistä sekä mielenterveysongelmia ja itsetuhoisuutta.
Koronan myötä työtä on tehty myös verkossa, muun muassa päivystämällä Suomen Punaisen Ristin koordinoimassa Sekasin-chatissa.
Ryhmätoimintaa on puolestaan järjestetty muun muassa romanitytöille. Työssä on keskitytty nuorten romanityttöjen itsetunnon kohottamiseen, naiseksi kasvamisen tukemiseen ja elämänhallintaan liittyviin asioihin.
– Romanikulttuurissa häveliäisyyssäännöt säätelevät monia keskustelun aiheita ja eri-ikäisten romanien kanssakäymistä. Eri sukupolvet eivät yleensä keskustele esimerkiksi seurustelusta.
Kun Maaritilta kysyy, millaiset asiat nuoria pohdituttavat, vastaukseksi tulee nopeasti pitkä lista. Homoseksuaalisuus, anaaliyhdyntä, sukupuolettomuus, raskauden ehkäisy ja keskeytys, miten saada kivuton yhdyntä, peniksen pituus, seksitaudit, orgasmi, suojaikärajat, nudekuvat.
Toisilla on tiedoissa suurempia aukkoja ja munasolut, punasolut ja munuaiset menevät sekaisin tai e-pilleri on uusi asia.
Merkittävä osa työtä on ollut helpottaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten stressiä.
– Minulta on esimerkiksi kysytty, pitääkö kaapista tulla ulos monta kertaa ja onko pakko heiluttaa sateenkaarilippua.
Nuorten tietojen ja taitojen vahvistamisen lisäksi työtä on tehty myös nuoren ja vanhemman keskusteluyhteyden tukemiseksi.
– Olen nuoren pyynnöstä ollut yhteydessä vanhempaan ja kertonut, että nuorelle pitäisi varata lääkäriaika. Tästä on tullut sekä nuorilta että vanhemmilta paljon kiitosta.
Yhteistyössä vanhempien kanssa on myös esimerkiksi kannustettu nuorta aloittamaan terapia.
Koulujen seksuaalikasvatuksen tasossa on suurta vaihtelevuutta. Aukkojen paikkaamisessa nuorisotyöllä onkin merkittävä rooli.
Vaikka nuoret saisivatkin hyvät tiedot koulusta tai kotoa, nuorisotyöllä voidaan vahvistaa kasvuilmapiiriä, jossa on tilaa monenlaiselle olemiselle. Nuorisotyöntekijöillä on hyvät mahdollisuudet olla nuorille niitä aikuisia, joiden kanssa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on turvallista puhua.
Millaisia vinkkejä Maarit sitten antaisi nuorisotyöntekijälle?
– Ole oma itsesi, äläkä vetäydy liikaa ammattiroolin taakse. Monien nuorten kohdalla toiminnallisuus on avain puheyhteyteen: joko aiheeseen liittyvän tehtävän tai sopivan oheistoiminnan avulla.
Nuoret myös monesti testaavat, suuttuuko tai nolostuuko työntekijä ennen kuin he uskaltavat jutella seksiin tai seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista tarkemmin.
– Kaikkea ei todellakaan tarvitse tietää ja jos nolostuu, senkin voi nuorelle sanoa ääneen: katsos, huomasitko, nyt löysit musta herkän kohdan ja ihan punastuin. Se tuo kohtaamiseen inhimillisyyttä ja rakentaa luottamusta, Maarit vinkkaa.
Tyttötyötä rahoittaa Eva Ahlströmin säätiö. Reilun puolentoista vuoden aikana yhteistyötä on tehty muun muassa Hivpointin, Setan, Tyttöjen talon, Ehyt ry:n, Romano Missio ry:n TerneApre – nuorten vuoro -hankkeen sekä R3 – Maahanmuuttajanuorten tuki ry:n kanssa. Tyttötyössä hyödynnettyjä materiaaleja tullaan kokoamaan Aseman Lasten nettisivuille. Myös projektin päätöstilaisuuden tallenne on katsottavissa täällä: https://asemanlapset.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/tyttotyon-paatostil…
Työn takana -juttusarja on osa Aseman Lapset ry:n 30-vuotisjuhlavuotta. Sarjassa esitellään Aseman Lasten toimintaa työntekijöiden näkökulmasta. Järjestössä on töissä 40 nuoriso-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista. Tilaa uutiskirjeemme: https://asemanlapset.fi/fi/uutiskirje