Tilaisuudessa ääneen pääsivät Tyttötyön projektityöntekijä Maarit Taipalinen, kasvattaja Taina Viikari Walkers-bussilta sekä nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Heta Hölttä Seta ry:stä.

Asiantuntijat toivat esiin muun muassa sen, kuinka koulujen seksuaalikasvatuksen tasossa on suurta vaihtelevuutta. Aukkojen paikkaamisessa nuorisotyöllä on merkittävä rooli. Kokemuksen mukaan nuorten tiedontarve on suuri ja osalla myös vääristyneitä käsityksiä esimerkiksi siitä, milloin oma tai muiden toiminta täyttää rikoksen tunnusmerkit. Osalla nuorista on suurempi riski joutua kaltoinkohtelun kohteeksi. Jos lapsuudessa on ollut turvallisen aikuisen läsnäolon aukko, voi se nuoruudessa ilmetä holtittomana seksuaalisena käytöksenä.

Vaikka nuoret saisivatkin hyvät tiedot koulusta tai kotoa, nuorisotyöllä voidaan vahvistaa kasvuilmapiiriä, jossa on tilaa monenlaiselle olemiselle. Nuorisotyöntekijöillä on hyvät mahdollisuudet olla nuorille niitä aikuisia, joiden kanssa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on turvallista puhua.

Konkreettisena vinkkinä asiantuntijat muun muassa totesivat, että on hyvä pyrkiä olemaan aito eikä liikaa piiloutua ammattiroolin taakse. Omien ennakkoluulojen tarkastelu on myös tärkeää. Kaikkea ei tarvitse tietää, ja oman tietämyksen rajat voi hyvin myös nuorille myöntää. Asiaa voidaan selvittää yhdessä tai aikuinen palata asiaan myöhemmin.

Toisinaan nuoret voivat testata, nolostuuko tai suuttuuko aikuinen seksiin liittyvistä kysymyksistä ennen kuin he uskaltavat jutella niistä tarkemmin. Joskus nuori taas tietää aikuista paremmin – ja saa onnistumisen kokemuksen, kun pääsee lisäämään aikuisen tietoa. Rohkeasti siis keskustelemaan seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista. Pidetään tuntosarvet esillä ja pyritään näkemään myös nuorten juttelun tarve rivien välistä!

Aseman Lasten Tyttötyö-projektissa on työskennelty 13–21-vuotiaiden tyttöjen seurustelu- ja seksuaaliterveyden, muun muassa omien rajojen tunnistamisen ja turvataitojen vahvistamiseksi. Tyttöjen kanssa on sekä yksilö- että ryhmätyöskentelyllä käsitelty muun muassa rajatonta seksuaalisuutta, seksuaalisen identiteetin etsimistä ja haasteellisia ystävyyssuhteita. Lisäksi on järjestetty erilaisia työpajoja, kuten eroa ja surua käsittelevä rakkauspaja. Työtä rahoittaa Eva Ahlström Säätiö -Stiftelse -Foundation.

Lisää uutisia

WALKERS-BUSSIBussitiimi istuu portailla. He hymyilevät katse kohti kameraa. Ylhäällä Mikko Riiheläinen ja Mika Rouvinen, alhaalla Samuel Meijer ja Taina Viikari.
09.04.2021
Bussin työntekijöitä voi kohdata pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa ja muissa nuorten suosimissa kokoontumispaikoissa kaupungilla sekä verkossa Walkersin Discord-kanavalla ja Sekasin-chatissa.
LÖYTÄVÄ NUORISOTYÖViisi ihmistä bussin edustalla, Kuva: Jari Faltin ja Angelica Vironen Terne Apresta Walkers-bussilla lokakuussa 2019 Malmilla. Kuvassa lisäksi Aseman Lasten Mika Rouvinen (toinen vasemmalta) sekä Anne Toivonen (toinen oikealta). Keskellä nuorisotyönohjaaja Heidi Grandström Malmin seurakunnasta.
08.04.2021
Aseman Lasten ja romanijärjestöjen yhteistyö on lisännyt osaamista ja kulttuurin ymmärrystä puolin ja toisin. Aseman Lapset ry toivottaa kaikille hyvää kansainvälistä romanipäivää.
ASEMAN LAPSETAseman Lasten Mikko Riiheläinen ja yhteistyökumppanit jalkautumassa kauppakeskus Triplassa.
16.03.2021
Nuoret tarvitsevat nyt kipeästi turvallisten aikuisten läsnäoloa! Seuraamme viranomaisten ohjeita, ja toimimme ne huomioiden yhdessä kuntien, muiden järjestöjen ja esimerkiksi poliisin kanssa nuorten tarpeisiin vastaten.
ASEMAN LAPSETHelsingin kaupunkisiluetti, etualalla junaraiteita ja ratapiha, taustalla kirkontorneja.
16.03.2021
Helsingissä toimivat järjestötahot ovat yhteistyössä kaupungin perhe- ja sosiaalipalveluiden sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa aloittaneet yhteistyökoordinaation, jolla parannetaan palveluiden tarjonnan ja tarpeiden kohtaamista vallitsevissa olosuhteissa. Koronatalkoilla tavoitellaan erityisesti lapsia, nuoria ja huoltajia, joilla korona ja poikkeusolot ovat pahentaneet arkea ja siitä selviytymistä.

Tilaa uutiskirjeemme

© 2020 Aseman Lapset ry