Koko viisihenkinen Friends-tiimi hyppäsi aamuvarhaisella autoon lokakuisena maanantaina ja suuntasi kohti Länsi-Suomea. Vaikka oli koululaisten syysloman ensimmäinen päivä, Hovirinnan koulurakennuksessa riitti kuhinaa, kun Kaarinan alueen ammattilaiset pääsivät kouluttautumaan tunne- ja vuorovaikutustaito-ohjaajiksi.
Friends on mielen hyvinvointia tukeva sekä ahdistusta ja masennusta ennaltaehkäisevä ohjelma. Ohjaajakoulutus antaa valmiuden opettaa lapsia ja nuoria muun muassa tunnistamaan tunteita, rentoutumaan, toimimaan toisten kanssa ja kohtaamaan haastavia tilanteita. Nämä taidot luovan pohjaa toimiville ihmissuhteille, mielen hyvinvoinnille ja myös muiden taitojen oppimiselle.
Päivän aikana järjestettiin omat koulutuksensa varhaiskasvatus- ja alkuopetus-, alakoulu- ja yläkouluikäisten parissa työskenteleville sekä ruotsinkielisille ammattilaisille. Suurin osa koulutukseen osallistuneista oli koulunkäynninohjaajia, mukana oli myös koulunuorisotyöntekijöitä, erityisnuorisotyöntekijöitä ja kuraattoreita.
– Olen aiemmin kuullut Friends-ohjelmasta hyvää muutamilta tutuilta. Nyt kun pääsin tutustumaan ohjelmaan itse, pidän siitä, että se on rakenteellisesti hyvin etenevä. Vierastan pistemäisesti opetettavia asioita, joten tässä jatkuvuus ja asioiden kytkeminen toisiinsa on hyvä juttu, erityisnuorisotyöntekijä Triscia Honkasalo sanoi.
Honkasalo toimii koko Kaarinan alueella tehden työparityöskentelyä myös koulunuorisotyöntekijöiden kanssa.
Koulutuksen järjesti Kaarinan, Paimion ja Liedon yhteinen Meidän nuoret -hanke. Elokuussa alkaneen hankkeen tavoitteena on ennaltaehkäistä lasten ja nuorten epäsosiaalista ja väkivaltaista käyttäytymistä sekä syrjäytymistä. Loppuvuoden aikana päätetään, miten Friends-ohjelmaa lähdetään kouluissa käytännössä toteuttamaan.
– Tunnetaitoja halutaan opettaa alueemme lapsille ja nuorille järjestelmällisesti, sillä nämä taidot ovat hyvinvoinnin kannalta kaikista keskeisimpiä. Friends-ohjelma valittiin tähän siksi, että se on todettu monissa tutkimuksissa toimivaksi, hankekoordinaattori Saara Juutinen kertoo.
Tarve tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen kuuluu koulutettujen puheissa ja näkyy heidän työssään jatkuvasti.
– Huomaan, että monenlaiset toisten ihmisten kanssa hoidettavat asiat ovat nyt lapsille ja nuorille vaikeita ja ujous on lisääntynyt. Uskon, että esimerkiksi älypuhelimen käyttö rappeuttaa vuorovaikutustaitoja ja korona-aika on varmasti vaikuttanut myös. Friends-ohjelman työkirja vaikuttaa hyvältä ja pidän ohjelman positiivisesta lähestymistavasta näihin aiheisiin, kuraattori Timo Heikkinen pohtii.
Heikkinen toimii Valkeavuoren ja Kuusiston alakouluissa.
– Näkisin, että Friends voisi koulussamme toimia parhaiten pienryhmässä, jossa voitaisiin harjoitella muun muassa tunteiden ilmaisemista ja hyväksymistä sekä vuorovaikutukseen liittyviä asioita. Toisaalta näitä taitoja voisi harjoitella lyhyemmissäkin hetkissä koulupäivän aikana, Piikkiön yhtenäiskoulussa toimiva koulunuorisotyöntekijä Kati Koskinen pohtii.
Friends-ohjaajakoulutuksen käyneet kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaiset voivat hyödyntää ohjelmaa sekä ryhmä- että yksilötyössä. Ohjelmasta on omat versionsa eri ikäisille lapsille, nuorille ja aikuisille.
Järjestämme avoimia koulutuksia, joihin kaikki ammattilaiset ovat tervetulleita. Nämä koulutukset löytyvät Aseman Lasten koulutuskalenterista.
Lisäksi muokkaamme koulutuksia erilaisiin tarpeisiin sopivaksi, kuten Kaarinassa tehtiin. Ole yhteydessä osoitteella friends@asemanlapset.fi, niin suunnitellaan teidän paikkakunnallenne tai työyhteisöllenne oma koulutus!
Ominaisuuksien vaihtokauppa -harjoitusta Friends-koulutuksessa tekemässä koulunuorisotyöntekijä Kati Koskinen (vasemmalla) ja erityisnuorisotyöntekijä Triscia Honkasalo. Koulutuksessa tehdään monia lasten ja nuorten kanssa toteutettavia harjoituksia.