Työn takana Taina Viikari, kasvattaja, Walkers-bussitoiminta 

 

Walkers-bussi on linja-autoon tehty liikkuva nuorisokahvila. Bussi toimii pääkaupunkiseudun lähiöissä parin kuukauden jaksoissa tukien paikallista nuorisotyötä. Bussitiimissä toimii neljä nuorisotyön ammattilaista, joista yksi on kasvattaja Taina Viikari. 

Taina tutustui Walkers-bussin toimintaan vuonna 2018 Vantaan Hakunilassa, jossa hän työskenteli nuorisotyöntekijänä. Hän kuuli bussilla olevan tarvetta uudelle työntekijälle, haki paikkaa ja aloitti osana bussitiimiä vuoden 2019 alussa.

– Olemme kohtaamillemme nuorille turvallisia aikuisia tässä ja nyt. Monelle bussi on tärkeä paikka sen aikaa, kun alueella ollaan. Ne, jotka tarvitsevat pidempiaikaista tukea, ohjataan paikallisten nuoriso- ja muiden alojen ammattilaisten hoiviin, Taina kertoo.

Erilaisiin palveluihin ohjaaminen ja paikallisen nuorisotyön tukeminen ovatkin keskeinen osa bussitiimin työtä. Normaalioloissa bussi toimii yhdellä alueella kahden kuukauden ajan yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Ovet avataan kolmena iltana viikossa ja lisäksi alueella liikutaan nuorten parissa jalkaisin. Työssä sekä kohdataan nuoria että havainnoidaan ilmiöitä ja vahvistetaan paikallisia verkostoja toimimaan entistä saumattomammin nuorten hyväksi.

Kohtaamisia kasvokkain ja verkossa

Koronan vuoksi myös Walkers-bussin suunnitelmat menivät uusiksi. Vuoden aikana bussin ovet ovat olleet sekä kokonaan kiinni että auki rajoitetulle asiakasmäärälle. Lämpimällä säällä bussin edustalle pystytettiin Vantaan Korsossa terassialue ja syksyllä Espoon Saunalahdessa toimintaa toteutettiin koulun tiloissa pop up -kahvilana.

– Koronan myötä suuri osa tavallisista aikuisista katosi katukuvasta ja julkisilta paikoilta, mutta osa nuorista jäi. Olemme kokeneet tärkeänä sen, että olemme voineet olla siellä missä nuoret ovat, myös näin poikkeusaikana.

Bussitiimiläiset ovat työskennelleet korona-aikana myös verkkoympäristöissä, Discordissa ja Sekasin-chatissa. Kohtaaminen verkossa on joidenkin nuorten kohdalla haastavaa, mutta toisille esimerkiksi itsensä ilmaiseminen kirjallisesti on jopa helpompaa kuin kasvotusten. Samoin anonyymius saattaa helpottaa aroista asioista keskustelemista. Kasvokkaisia tapaamisia tarvittaisiin kuitenkin myös nykyistä enemmän.

Paikalliset aikuiset wapareina

Kahdella toiminta-alueella, Kannelmäessä ja Vuosaaressa, on kokeiltu paikallisten vapaaehtoistyöntekijöiden mukaan ottamista toimintajakson ajaksi. Kevyen, muutaman tunnin koulutuksen jälkeen he pääsevät mukaan työhön nopeasti, voivat osallistua muutaman viikon ajan aktiivisesti ja jatkossa omien mahdollisuuksiensa mukaan. Tällainen uudenlainen vapaaehtoistyön muoto on koettu erittäin toimivaksi. Myös pitkäaikaisia Walkers-vapaaehtoistyöntekijöitä eli wapareita on bussin toiminnassa mukana kaikilla alueilla.

– Monelle nuorelle on silmiä avaavaa nähdä vapaaehtoisia aikuisia mukana toiminnassa. He ihmettelevät, miksi aikuiset haluavat olla heidän kanssaan vapaa-ajallaan ja ilman palkkaa. Siitä lähtee usein hyviä keskusteluja meidän työstämme muutenkin.

Kaikki kohdataan

Kohtaaminen on Walkers-toiminnan ytimessä. Se saa sekä nuoret että aikuiset viihtymään bussilla.

– Onnistuneet kohtaamiset niin nuorten kuin yhteistyökumppaneidenkin kanssa antavat voimaa jaksaa työssä. Teemme muiden tiimiläisten kanssa tosi paljon töitä yhdessä eikä minkään asian kanssa tarvitse jäädä yksin.

Nuoret voivat tulla bussiin viettämään aikaa kavereiden kanssa, ja paikalla on aina myös aikuisia, joilla on aikaa vaikkapa korttipeliin tai kuuntelemiseen.

– Kaikki bussille tulevat nuoret kohdataan, ovella vastaanottaja toivottaa tervetulleeksi ja halukkaat löytävät varmasti aikuisen juttuseurakseen.

Työn takana -juttusarja on osa Aseman Lapset ry:n 30-vuotisjuhlavuotta. Sarjassa esitellään Aseman Lasten toimintaa työntekijöiden näkökulmasta. Järjestössä on töissä 40 nuoriso-, kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaista. Tilaa uutiskirjeemme.

Tilaa uutiskirjeemme