Yksi matkailuautosta liikkuvaksi nuorten kohtaamispaikaksi muunnetuista Walkers-autoista eli Wautoista ajelee kesän Lapissa: Muoniossa 24.5.-25.7. ja Kolarissa 26.7.-17.9. Leijonaksi nimetty auto on yksi viidestä eri puolilla Suomea toimivasta Wautosta. Tiikeri-wauto aloittaa puolestaan Mikkelissä 21.5. Muista Wautoista Pantteri pärisee kesän Vaasassa ja Pietarsaaressa, Puuma Turussa ja Ilves Kotkassa.

Liikkuvalla nuorisotyöllä mennään sinne, missä nuoret viettävät aikaansa. Samalla tuodaan turvallisia aikuisia ja ajanviettopaikka lähemmäksi nuoria. Normaalisti tarjolla on kahvia, pelejä ja juttuseuraa sekä tarvittaessa kohdennettua tukea ja ohjausta, mutta poikkeusoloissa wautotoiminta aloitetaan pelkästään nuorten ulkokohtaamisilla turvavälit ja hygienia muistaen.

– Odotamme innolla Leijonaa saapuvaksi! Toivottavasti tämä jakso saadaan vietyä kunnialla loppuun asti, keväällä 2020 Wauto ehti olla Muoniossa vain muutaman viikon ennen pandemian puhkeamista. Se oli kuitenkin hyvä harjoitus, ja pohjatyöt on nyt tehty huolella, kertoo Heidi Pouttu Muonion nuorisotoimesta.

– On hienoa, että pääsemme vahvistamaan liikkuvaa työtä Wautolla. Sen avulla pääsemme tuomaan palveluita lähemmäksi myös heille, ketkä eivät välttämättä muunlaisia nuorisotyön palveluita omikseen koe, kertoo nuoriso-ohjaaja Joel Kaarna Mikkelin nuorisopalveluista.

Wautolla täydennetään nuorisotyöllisiä tyhjiöitä, matkailuautolla päästään suoraan sinne, missä nuoret jo ovat.

– Met emmä viime keväänä päässeet testaamaan Wautoa lainkaan koronan vuoksi, joten nyt odotamme sitä vielä suuremmalla innolla kuin viime vuonna. Toivottavasti saamme wapareita meän kanssa autoilemaan ja nuoria tulis paikan päälle juttelemaan, kertoo Sanna Palovaara Kolarin nuorisotoimesta.

Leijonan kyydissä matkaa nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös vapaaehtoisia aikuisia eli wapareita. Nämä koulutetut, turvalliset aikuiset tekevät merkityksellistä vapaaehtoistyötä nuorten parissa koulutetun nuorisotyön ammattilaisen opastuksella juuri sen verran kuin omiin aikatauluihin milloinkin sopii.

Wautot omistaa ja niiden toimintaa koordinoi Aseman Lapset ry. Muoniossa, Kolarissa ja Mikkelissä toimintaa operoivat ja koordinoivat Muonion ja Kolarin kuntien nuorisotoimet. Kuvia kaikista Wautoista löytyy täältä.

Lisätietoja:

Paikalliset toimintavastaavat

–       Muonio: Heidi Pouttu (heidi.pouttu@muonio.fi, p. 040 592 9281

–       Kolari: Sanna Palovaara (sanna.palovaara@kolari.fi, p. 040 489 5023

–       Mikkeli: Joel Kaarna, nuoriso-ohjaaja, Mikkelin kaupunki, p. 044 794 3599

–       Vaasa ja Pietarsaari:  Chatarina Fjällström, nuoriso-ohjaaja, Vaasan kaupunki, p. 040 5211 351, Roy Pietilä, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 4144 748

–       Turku: Anni-Reetta Sorell, nuorisosihteeri, Turun kaupunki, p. 050 5546 116

–       Kotka: Mikko Kiri, liikkuva nuorisonohjaaja, p. 040 838 4869

 

Aseman Lapset ry

– POHJOIS-SUOMI: Niilo Karjalainen, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 575 9364

– ITÄ-SUOMI: Tuomo Kantele, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry., p. 041 3131 148

– LÄNSI-SUOMI: Roy Pietilä, hankekoordinaattori, Aseman Lapset ry, p. 040 4144 748

– Minna Lahtela, valtakunnallinen Walkers-toimintavastaava, Aseman Lapset ry, p. 040 777 8683

Aseman Lapset ry on vuonna 1990 perustettu poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton valtakunnallinen järjestö. Yhdistyksen perustehtävänä on edistää lasten, nuorten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointia sekä ehkäistä syrjäytymistä. Walkers-toiminta on Aseman Lapset ry:ssä kehitettyä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka perustuu vapaaehtoisten aikuisten antamaan aikaan ja läsnäoloon.   

Wauto-toiminta on osa Aseman Lapset ry:n Walkers On Wheels 2 -hanketta. Hanke on rahoitettu veikkausvoittovaroin opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä Brita Maria Renlund säätiön sekä Eevi ja Emil Tannisen säätiön avustuksella. Autot on hankittu opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Lions-liiton, Eevi ja Eemil Tannisen säätiön sekä Brita Maria Renlund säätiön rahoituksella. Hankkeessa toimitaan viidellä autolla eri puolilla Suomea ja juurrutetaan liikkuvan nuorisotyön menetelmiä eri alueille. www.asemanlapset.fi   

Tilaa uutiskirjeemme