Tyttö varjoissa murheellisen näköisenä. Teksti: Noin 30 % perustkoulussa tai toisella asteella opiskelevista kokee sosiaalista ahdistuneisuutta kouluarjessaan.
Nuorten jalkoja. Teksti: Noin 30 % peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisista on kertonut kiusaamisesta koulun aikuiselle, ja koki, että kiusaaminen jatkui tai pahentui.

Noin 30 % 8.-9. luokkalaisista on kertonut kiusaamisesta koulun aikuiselle, ja koki, että kiusaaminen jatkui tai pahentui

  • Koulujen toimintatapoja- ja malleja lasten ja nuorten konfliktitilanteiden puuttumiseen ja selvittämiseen on yhtenäistettävä. Kunnissa voidaan alueellisesti selvittää, minkälaisia valmiuksia on pitkittyneiden kiusaamistapausten selvittämiseen.
  • Ammattilaisilla tulee olla riittävästi osaamista konfliktitilanteiden selvittämiseen.
  • Koulun ja kotien yhteistyöhön on kiinnitettävä huomiota, se on edellytys hyvinvoivalle kouluarjelle.

Nolon numeron lähde: Tuorein kouluterveyskysely 2023.

Noin 30 % peruskoulussa tai toisella asteella opiskelevista kokee sosiaalista ahdistuneisuutta kouluarjessaan  

Sosiaalinen ahdistuneisuus näkyy muun muassa pelkona, jännityksenä tai jatkuvana hermoiluna sosiaalisissa tilanteissa ja erilaisissa tapahtumissa, missä vuorovaikutustilanteet ovat läsnä. Nuoruusikäisillä se voi tyypillisesti liittyä myös esimerkiksi esiintymisjännitykseen ja jatkuvaan pelkoon siitä, että muut arvostelevat ja arvioivat jollain tavalla kielteisesti. 

Tytöt kokevat ahdistusta huomattavasti poikia enemmän. Tyttöjen ahdistuksen taustalla on ulkonäköpaineita ja koulustressiä, ja se on havaittu myös hyvin toimeentulevien alueiden kouluissa.

  • Kunnissa ja hyvinvointialueilla on huolehdittava riittävästä nuorisotyöstä ja siitä, että nuorten arjessa on aidosti läsnäolevia aikuisia.
  • Ahdistusta ehkäisevien ja sen kanssa pärjäämistä tukevien taitojen kehittyminen on mahdollistettava, kuten Friends-ohjelman hyödyntäminen eri yhteyksissä.
  • Nuorille tarvitaan turvallisia ajanviettopaikkoja, monipuolisia harrastusmahdollisuuksia ja matalan kynnyksen tukea, kuten voimavaravalmentajia, kouluvalmentajia ja hyvinvointikahviloita. Esimerkiksi Walkers-toiminnalla voidaan vahvistaa nuoren osallisuuden kokemuksia ja kuulumista alueelliseen yhteisöön.
  • Sosiaalinen ahdistus on huomioitava erityisesti toisella asteella. Sosioemotionaalisten taitojen harjoittelu ja huomioiminen ei ole vielä samalla tavalla rutinoitunut osa arkea ja opetussuunnitelmaa kuin peruskoulun puolella.
  • Vanhempien ymmärrystä sosiaalisesta ahdistuksesta tulee tukea.
  • Koulujen koettua turvallisuutta on parannettava esimerkiksi panostamalla ryhmäyttämiseen. Aikuisjohtoinen ryhmäyttäminen tulisi toteuttaa kaikissa oppilasryhmissä vähintään lukuvuoden aluksi. 
  • Tunne- ja vuorovaikutustaitoja on kehitettävä menetelmien ja ohjelmien säännöllinen hyödyntäminen kaikissa oppilasryhmissä. Perusopetuksessa tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun olisi syytä varata vähintään yksi vuosiviikkotunti kaikilla luokka-asteilla. 
  • Sosioemotionaaliseen pärjäävyyteen on kiinnitettävä enemmän huomiota toisella asteella, jossa näiden taitojen harjoittelu vain harvoin on osa opetussuunnitelmaa. Nykyiset oppivelvolliset siirtyvät toiselle asteelle 15-16-vuotiaina, jolloin heidän sosioemotionaalinen kehityksensä on vielä kesken. 
  • Lisätään oppilashuollon toteuttamia jännitykseen tai ahdistusoireiluun pureutuvia ryhmämenetelmiä niistä hyötyville oppilaille perusopetuksessa ja toisella asteella. Riittävän varhain käytettyinä näillä voidaan jopa estää oireilun kroonistuminen hoitoa vaativaksi mielialahäiriöksi. 

Nolon numeron lähde: Tuorein kouluterveyskysely 2023.

Alue- ja kuntavaaliäänestys aika on:

Ennakkoäänestys on käynnissä

2.–8.4.

Vaalipäivä

13.4. (sunnuntai)

 

Kunta- ja aluevaaleissa tehdään lasten ja nuorten elämään konkreettisesti vaikuttavia päätöksiä. Äänestä vaaleissa ehdokasta, joka asettaa nuorten hyvinvoinnin prioriteetiksi!

 

Christian Wentzelin profiilikuva

Christian Wentzel

toiminnanjohtaja - verksamhetsledare
  • Hallinto, viestintä ja varainhankinta

78 % alle 25-vuotiaista huumeisiin kuolleista oli miehiä

Nuorten huumekuolemat lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023.

  • Alue- ja kuntapäättäjät voivat kehittää nuorille suunnattuja päihdepalveluita vastaamaan paremmin nuorten tarpeisiin esimerkiksi lisäämällä haittoja vähentävää työtä myös alaikäisille, helpottamalla hoitoonpääsyä ja tarjoamalla joustavia aukioloaikoja. Myös avoimempi keskustelu päihteisiin liittyen sekä stigmojen purku on tärkeää.
  • Ammattilaisten ja päättäjien tulee pysyä päihdetilanteen tasalla, sillä tilanne muuttuu jatkuvasti. Päihteitä käyttävien nuorten kohtaaminen ja oikeisiin palveluihin ohjaaminen ilman pois käännyttämistä pitää huomioida. Myös vanhemmille ajantasaisien tiedon ja vertaistuen tarjoaminen on tärkeää.  
  • Ensisijaisesti huumekuolemia ratkaistaan ennaltaehkäisemällä. Vähentämällä lapsiperheköyhyyttä ja tarjoamalla kouluissa nuorille tarvitsemaansa tukea. Järjestämällä sukupuolisensitiivistä toimintaa (kuten Killevippen), yhteisöjä ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia, myös heille jotka eivät koulun ulkopuolisiin yhteisöihin itse hakeudu.     

Nolojen numeroiden lähteet: Onnettomuustutkintakeskus, Nuorten tapaturmaiset huumekuolemat vuonna 2023. (Linkki) ja Tilastokeskus, vuoden 2023 kuolemansyyt. (Linkki)

Murheissaan oleva nuori tumma huppari päällä katsoo kännykkää. Teksti: 78 % huumeisiin kuolleista alle 25-vuotiaista oli miehiä. Nuorten huumekuolemat myös lähes kaksinkertaistuivat vuonna 2023.

25 % ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajataustaisista nuorista kertoi kokevansa ulkopuolisuuden tunnetta koulussa

Tukea tasa-arvoiselle koulutielle, Maahanmuuttajataustaisten nuorten osaaminen PISA 2022 –tutkimuksesta selviää, että aiempaa useampi oppilas oli samaa mieltä väittämästä ”Tunnen itseni ulkopuoliseksi (tai syrjäytyneeksi) koulussa”.  

  • Kunnissa on panostettava erityisesti lapsiperheiden huoltajien kotoutumiseen ja kielitaidon tukemiseen.
  • Lapsiperheille pitää taata matalan kynnyksen neuvontapalvelut sekä esimerkiksi perheystävätoiminta vasta maahan tulleille perheille.
  • Kunnissa ja hyvinvointialueilla on kannustettava ja tuettava ammattilaisia monikieliseen viestintään, jotta omakielinen viestiminen lapsen asioista ei jää lapsen vastuulle.
  • Etenkin yksin maahan tulleille nuorille on taattava vahva tuki ohjattuun vapaa-ajan toimintaan osallistumiseen sekä kielitaidon kehittymisen jatkuvaa tukea.
  • On huolehdittava siitä, että maahanmuuttotaustaisten lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevillä on riittävä tieto ja osaaminen perheiden kanssa toimimiseen.

Nolon numeron lähde: Tukea tasa-arvoiselle koulutielle: maahanmuuttajataustaisten nuorten osaaminen PISA 2022 -tutkimuksessa (Linkki tutkimukseen).

Pois kävelevä hahmo. Teksti: 25 % ensimmäisen sukupolven maahanmuuttaja-taustaisista oppilaista kertoi kokevansa ulkopuolisuuden tunnetta.

Kiireelliset sijoitukset kasvoivat 8 %, määrä pysyi samalla tasolla vuosina 2023–2024

Kiireelliseksi sijoitukseksi kutsutaan tilannetta, jossa lapsi on välittömässä vaarassa, eikä kukaan läheisistä pysty huolehtimaan hänestä, ja lastensuojelun pitää hakea lapsi turvaan.

  • Mielenterveyspalveluita, päihdepalveluita ja vanhemmuuden tukea on tärkeää pystyä tarjoamaan varhaisessa vaiheessa ja enemmän.
  • Kun panostetaan varhaisentuen palveluihin, inhimillistä kärsimystä voidaan vähentää huomattavasti.
  • Palveluita on kehitettävä enemmän perheiden tarpeita vastaaviksi, jokainen valmis palvelumalli ei istu perheiden yksilöllisiin tilanteisiin.

Nolon numeron lähde: Miksi kiireelliset sijoitukset lisääntyvät?  ja Lastensuojelun tilastoraportti


Aseman Lapset tekee töitä nuorten parissa

Aseman Lapset toimii lasten, nuorten ja perheiden parissa valtakunnallisesti. Toiminnalla lisätään vuorovaikutusta, vastuuta ja välittämistä – ja niin on tehty jo pian 35 vuoden ajan.

Tuemme lasten ja nuorten tervettä kasvua sekä luontevaa vuorovaikutusta aikuisten kanssa. Teemme työtä lasten ja nuorten lisäksi myös heidän lähipiirinsä kanssa ja haluamme vaikuttaa yhteiskuntaan, jotta siitä tulisi nuorisomyönteisempi.

Opetamme lapsille ja nuorille tunnetaitoja, ja teemme työtä myös väkivallalla ja päihteillä oireilevien nuorten parissa. Kohtaamme nuoria kaduilla ja muissa julkisissa tiloissa sekä teemme työtä yksittäisten nuorten kanssa rinnalla kulkien.

Tutustu työhömme

Tue työtämme lahjoittamalla

Yli 95 000 kohtaamista nuorten kanssa viime vuonna! Lahjoituksesi auttaa Aseman Lapsia kohtaamaan nuoria jatkossakin. Jokaisella nuorella on oikeus tulla kuulluksi ja kohdatuksi. Varoja kerätään Aseman Lasten nuorten väkivallan ehkäisyä tukevalle matalan kynnyksen nuorisotyölle.

Lahjoita

Tilaa uutiskirjeemme